Minister Haavisto under besök vid ÅA: Turkiet bör respektera avtalet med EU


Pekka Haavisto. Foto: Mikael Piippo/SPT
Europeiska unionens utrikesministrar samlas till ett extra möte på fredag i Kroatiens huvudstad Zagreb för att diskutera situationen vid gränsen mellan Turkiet och EU.
Kroatien är ordförandeland för Europeiska unionens råd.
Även Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) planerar att resa till Zagreb.
— Vi är mycket bekymrade över att Turkiet inte tar hand om de flyktingar som nu är i landet. Vi anser att det avtal som gjordes mellan Turkiet och EU 2016 bör respekteras, säger han.
Haavisto besökte Åbo på måndagen för att delta i en paneldiskussion om mänskliga rättigheter som Utrikesministeriet och Åbo Akademi arrangerade.
Evenemanget ägde rum i auditorium Armfelt i Arken.
Över 10 000 människor har försökt ta landvägen över gränsen mellan Turkiet och Grekland. De har mötts av grekiska styrkor som använt tårgas och under helgen bröt sammandrabbningar ut mellan polis och migranter.
Amnestys Frank Johansson: Ett katastrofalt avtal
Också Frank Johansson, verksamhetsledare för människorättsorganisationen Amnesty Internationals finländska sektion, deltog i paneldiskussionen vid Åbo Akademi på måndagen. Johansson riktar skarp kritik mot flyktingavtalet mellan Turkiet och EU.

Frank Johansson. Foto: Mikael Piippo/SPT
— Vi tycker att det är ett katastrofalt avtal som aldrig borde ha undertecknats. Europa frånsäger sig ansvaret för flyktingarna och betalar Turkiet för att ta hand om dem. Samtidigt är både Finland och andra medlemsländer medvetna om att Turkiet inte har kapacitet att ta hand om flyktingarna.
System för hjälp behövs
Vid Finlands Flyktinghjälp säger man att de syriska flyktingar som nu rör sig via Turkiet mot EU hamnar betala för den politik som fördes efter 2015.
— Det externa avtal som EU slöt med Turkiet håller på att fallera, säger verksamhetsledare Annu Lehtinen.

Annu Lehtinen verksamhetsledare för Finlands Flyktinghjälp Foto: Finlands flyktinghjälp
Lehtinen säger att det viktigaste att göra i den här situationen är att skapa ett system där människor har möjlighet att söka hjälp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.