Förflytta dig till innehållet

Coronavirus under studentskrivningen? Så här drabbas du

På måndag inleds årets studentskrivningar. Foto: Ben Mullins/Unsplash


Vid ett värstafallsscenario kunde en elev smittad med coronaviruset covid-19 försätta en hel skolklass eller till och med årskurs i karantän under studentskrivningarna som påbörjas nästa måndag.
Vid ett sådant fall är det oklart hur skolorna kommer att gå till väga med eventuella omskrivningar.
Det scenariot i sig är inte särskilt troligt, men gymnasierna har ändå förberetts på hur de ska agera om coronafall dyker upp under skrivningarna, säger Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen.
– Studentexamensnämnden skickade ut direktiv i fredags. Jag har bara hunnit skumma igenom dem ännu, men jag tycker att de täckte många olika scenarion.
Under måndagen publicerade Studentexamensnämnden direktiven också på sin webbplats. Värstafallsscenariot är så osannolikt att det inte ens nämns, men däremot berättar nämnden hur skolorna ska gå tillväga om det blir aktuellt med att enskilda examinander eller övervakare insjuknar.
– Oberoende så gör vi inget innan vi har ett konkret fall att ta ställning till. I övrigt följer vi nämndens och Institutet för hälsa och välfärds direktiv, säger Pärnänen.

Möjligt att flytta examen

En enskild examinand som insjuknar och inte kan delta i studentexamensproven kommer att ha möjlighet att begära ett omprov, en begäran som kommer att behandlas individuellt, baserat på situationen.
Om situationen eskalerar kan till exempel möjligheten att ordna proven eller bedömningen på ett avvikande sätt komma på fråga.
– En exceptionellt kraftfull åtgärd är även att flytta examen eller en del av den till en senare tidpunkt, skriver nämnden i sitt meddelande.

”Finns en liten risk”

Inte heller från Åbo stads sida har man vidtagit några vidare förberedande åtgärder.
– Det viktiga är att gymnasierna inte kommer med egna direktiv, utan följer THL:s rekommendationer. Det är hälsovårdsmyndigheten som sköter den övergripande frågan, tillsammans med undervisningsministeriet, säger Liliane Kjellman, chef för den svenskspråkiga undervisningen, vid Åbo stad stad.
Enligt henne behöver man inte förhasta sig med förberedelserna.
– Visst finns det en liten risk i och med att många elever har rest under sportlovet, men vi får ta en dag i taget och reagera på situationen om en sådan uppkommer, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter