Förflytta dig till innehållet

SFP tror inte längre att politikerna på ön kan samarbeta

Emilia Örnmark

Emilia Örnmark

Ghita Edmark. Foto: Emilia Örnmark


Inom Svenska folkpartiet på Kimitoön saknar man just nu en ordförande för fullmäktigegruppen, sedan Jan-Erik Enestam avsagt sig uppgiften.
I mitten av mars har partiet gruppmöte, då saken ska diskuteras. Enligt Ghita Edmark, som är ordförande för SFP i Kimitoön, är det ännu oklart vem den framtida gruppordförande kunde tänkas vara.
Nästa fullmäktigemöte är inplanerat den 11 maj.
— Inför kommunalvalet på Kimitoön gick många kandidater ut med att SFP står för samarbete och brobygge och vill se minde käbbel. Jan-Erik Enestam var en av dem och han har gjort ett gott försök till att skapa det samarbete som nu krackelerat. SFP har länge haft majoritet och som en stor grupp ska man vara samarbetsinriktad, tycker Edmark.
— Min linje är att man kommer överens istället för att låsa sig i block. Min konsensus fungerade inte. Därför finns det inte förutsättningar för mig att fortsätta som gruppordförande, sade Enestam till ÅU några dagar efter senaste fullmäktigemöte.
man håller ett anförande vid mikrofon

Jan-Erik Enestam. Foto: Emilia Örnmark

Brist på öppenhet

Edmark anser att den öppenhet som krävs för ett gott samarbete har saknats i diskussionerna inför de två senaste fullmäktigemötena, och får medhåll av styrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP).
— Det kändes inte bra att bli nedröstad utan information i förväg, säger Edmark och syftar på senaste fullmäktigemöte.
En av omröstningarna där SFP då förlorade med en röst (14-13) gällde anslaget för byggande av den nya Entreprenörsvägen i Kimito, som ströks ur investeringsplanen.
Enestam har nämnt detta som en konkret fråga där en tidigare politisk överenskommelse brast.
— Tvivel har uppstått i gruppen om det framöver går att samarbeta. Det är ett långsiktigt arbete att bygga upp det på nytt, men jag hoppas att vi hittar någon som vill fortsätta på det och att vi inte faller tillbaka till käbbel inom politiken, säger Edmark och tillägger att SFP med sina 13 fullmäktigeplatser behöver samarbetspartners.
Liljeqvist tror att en ny gruppordförande kan vara en bra nystart.
— Jag tror att konsensustanken kan vara svår att uppnå i alla frågor. Det vore bra att vara överens om att det är så, säger Liljeqvist, som dock poängterar vikten i att satsa på brobygge och samarbete.

Wilhelm Liljeqvist. ÅU-foto

Resultat de senaste åren

Dock är Edmark glad över att man åstadkommit en hel del de senaste åren och nämner som exempel att man under denna fullmäktigeperiod infört regelbundna möten innan fullmäktigemötena med gruppledarna och att käbblet i de politiska sammanhangen minskat.
Hon nämner även det gemensamma fullmäktigeprogrammet, där man bland annat kom överens om att vindkraftsplanerna ska slutföras. Planerna på tre vindkraftsparker har lagts ned, men en återstår.
— Parken i Nordanå-Lövböle är ju kvar, vilket beror på att man hängde upp sig på en tolkningsbar formulering i avtalet. Vi tolkade att bullerutredningen ska göras senare, men de andra tolkade att den ska göras nu. Här borde vi ha hittat en kompromiss. Samarbetet var då nytt och hängde på en skör tråd, säger hon.
ÅU följer senare upp med kommentarer av andra partier. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter