Företagarna motsätter sig förslag om sophantering — fastighetsägarnas rätt att ordna avfallshanteringen får inte slopas
Arkiv/Annina Suominen


Företagarna protesterar mot förslaget att slopa fastighetsägarnas rätt att själva ordna avfallshanteringen. ÅU-foto
Företagarna är oroliga över Miljöministeriets planer på att slopa fastighetsägarnas rätt att själva ordna sin avfallshantering.
Enligt den nuvarande modellen kan avfallstransporterna i en kommun skötas antingen i kommunens regi eller av fastigheterna själva.
I de flesta kommuner är det fastighetsägarna som väljer vilket företag de anlitar för sophanteringen.
Men ministeriet föreslår att avfallslagen ändras så att det i fortsättningen blir endast kommunerna som ansvarar för avfallshanteringen. Förslaget gäller all avfallshantering förutom slamtransporterna.
Företagarorganisationerna protesterar mot förslaget som de anser missgynnar de lokala företagen på orterna.
– Vi kan inte godkänna det här. Får kommunerna rätt att allena ordna avfallshanteringen gynnar det endast det stora företagen då avfallstransporterna upphandlas, säger Hanna Munter, vd i Egentliga Finlands företagare.
Enligt Munter finns det flera exempel runtom i landet där lokala företeg konkurrerats ut av stora operatörer i kommunernas upphandling.
Oftast har flera kommuner i en region gått samman och upphandlat avfallshanteringen i ett deras region.

Hanna Munter.
– Det här har i flera fall lett till att en enda stor operatör fått hand om avfallshanteringen i regionen. I en del fall är operatören ett utländskt bolag, säger Munter.
Företagarföreningen lyfte fram frågan vid en träff med regionens riksdagsledamöter i Åbo nyligen.
Budskapet till politikerna är entydigt.
– Bestämmelserna som ger fastighetsägarna rätt att ordna avfallshanteringen får inte slopas i lagen. Fastigheterna ska ha kvar sin rätt att själva ordna sin sophantering, säger Munter.
Hon säger att följderna blir ödesdigra ifall ministeriets förslag godkänns.
– De små och medelstora företagen slås ut då de stora operatörerna får monopol på avfallshanteringen. Det här leder till konkurser och förlorade arbetsplatser, säger Munter.

Jyrki Hakkarainen.
Vid träffen med riksdagsledamöterna uppmärksammades också ensamföretagarnas situation.
– Antalet ensamföretagare har under de 20 senaste åren ökat markant, från drygt 120 000 i början av 2000-talet till 182 000 i dag. Men de är fortfarande i en utsatt position när det gäller förmåner och rättigheter, bland annat i fråga om hälsovård och pensioner. Det måste också bli lättare för en ensamföretagare att anställa, säger Jyrki Hakkarainen, ordförande i Egentliga Finlands företagare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.