Förflytta dig till innehållet

Vintern stoppar inte traditionell parkskötsel i Åbo – oklart hur mycket växterna lider av vädret

Man klättrar i träd för att klippa grenar

Teja Kotilainen får vara noga med hur han rör sig mellan de svajiga grenarna för att komma åt alla vattenskott. Foto: Stefan Holmström


Knips knips, knips … vattenskott efter vattenskott faller ned till trottoaren vid Auragatan i Åbo. Träden är planterade 1910, men välskötta och livskraftiga. De har också ifjol skjutit ut massor av skott, säkert över tusen per träd.
Det finns över tjugo parklindar i Auragatans backe nedanför Åbo konstmuseum. De fem gulvästade arboristerna som klänger i parklindarnas toppar har jobb för flera dagar, troligtvis till tisdag.
– Det är en nog en underlig vinter. Jag såg själv häromdagen blåsippor i Katarinadalen. För vår del påverkas ändå den vanliga skötseln av parker bara lite, säger Katja Virtanen, från företaget Entti.
Virtanen är chef för grönarbete vid Desentti, det vill säga alliansen mellan företagen Entti och Destia som sköter underhållet av Åbo centrum.
Virtanen hade i går koll på många team: utöver arboristerna vid Auragatan jobbade ett team vid Tammerforsvägen, ett annat vid Lönnrotsskvären nere vid ån och ett tredje vid Nummisstranden.
– Där har vi röjt bort häggmispel och druvfläder för att öppna upp landskapet mot ån.
Arbetet är en kombination av långsiktig skötsel och mer akuta insatser.
– Vi har haft en hel del jobb med att städa upp efter stormar. Jag försöker själv vara ofta ute på fältet, så i går plockade jag skräp i en park.
Vägskylt på gata

Auragatans fotgängare varnas för fallande växtdelar. Foto: Stefan Holmström


Vissa större ingrepp har fått vänta, då marken är för blöt och mjuk för maskiner och man inte kommer åt att göra vissa jobb.
– Vinden är också ett bekymmer då den är ofta så hård att den hindrar beskärning av träd.
Träden mår inte heller bra av det är så vått. Blötan belastar rötterna under det som borde vara en vilotid.Det finns ändå en fördel med snöbristen, säger Virtanen. Nu är det lätt att beskära buskar som den här tiden på året oftast är nedtyngda och täckta snö.
– Nu behöver vi inte göra snöarbete för att komma åt dem.
Man klättrar i träd för att klippa grenar

En enda parklind kan ha över tusen vattenskott. Foto: Stefan Holmström


Somliga fenomen går det inte att göra något åt, som de blommande körsbärsträden nere vid ån. Om blomknoppar fryser blir det inga frukter men om lövknoppar fryser så brukar träden oftast göra nya, löven blir bara sena.
– Det som oroar mig är hur det blir med alla blomlökar som vi planterade i höst, eftersom marken är dyblöt hela tiden.
Trots värmen är det inte för sent att beskära fruktträd och bärbuskar, säger Virtanen. De har inte vaknat än, så det är inte för sent att leta fram att trädgårdssaxen, är hennes tips till alla trädgårdsägare
Och allt kan man ju inte förutspå:
– Vi får se hur naturen reagerar på en blöt vinter efter två riktigt torra somrar. Det kan vara av flera buskar och träd har fått nog.
Fem män klättrar i fem träd för att kapa grenar

Vid Auragatan finns jobb för flera dagar för arboristteamet. Foto: Stefan Holmström


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter