Universitetet lämnar Tuorla och satsar på vetenskap för barn och unga i Runsala i stället


Observatoriet i Tuorla. ÅU-foto
Den 28 februari lämnar Åbo universitet observatoriet, sina fältstationer och sitt vetenskapscentrum för barn och unga i Tuorla, i S:t Karins.
Hyresavtalet sades upp redan för ett år sedan, eftersom universitetet måste minska på sina kostnader, och nu lämnar de sista i personalen Tuorla i slutet av februari.
Det populära vetenskapscentret för barn och unga är numera en del av universitetets biodiversitetsenhet, som leds av professor Ilari Sääksjärvi.
— Att lämna Tuorla var inget lätt beslut, men fastighetskostnaderna blev för höga. Genom att koncentrera vetenskapsverksamheten för barn och unga till botaniska trädgården på Runsala hoppas vi på många goda synergieffekter, säger han.

som bäst visas orkidéer i den botaniska trädgården på Runsala. ÅU-foto
Runsala är poulärt
Den botaniska trädgården hör också till biodiversitetsenheten och under fjolåret ökade dess besökarantalet betydligt.
— Vi hoppas att ännu fler besökare hittar hit när vi koncentrerar också våra vetenskapskvällar och vetenskapsklubbar till Runsala, säger Sääksjärvi.
Planetariets framtid är fortfarande oklar
Vad som ska hända med planetariet i Tuorla är fortfarande oklart.
Sääksjärvi säger att han förstår att många berörs av flytten.
— Vårt mål är att planetariet ska kunna fortsätta på något sätt, men det blir kanske inte i Tuorla. Eventuellt flyttas verksamheten närmare centrum så att det blir lättare att ta sig dit, om vi bara hittar en lämplig plats.
Vetenskapsverksamhet för barn och unga ett av Åbo universitets tyngdpunktsområden. Det gäller såväl miljöfostran som en bredare vetenskapsfostran.
Stiftelseplaner blev aktiebolag, som nu har förkastats
Universitets vicerektor Kalle-Antti Suominen säger att universitetets biodiversitetsenhet förutom på Runsala också har verksamhet både på Själö och i Kevo, och det helhetsekonomiska ansvaret för hela verksamheten.
— Vi måste koncentrera verksamheten och hoppas på en mer enhetlig helhet.
Sedan beslutet fattades för ett år sedan att universitetet lämnar Tuorla har man varit öppen för förslag, säger han.
Först var det tal om att en allmännyttig stiftelse skulle grundas för att köpa Tuorlafastigheterna av aktiebolaget Finlands universitetsfastigheter.
Sedan har planerna utvecklats och det senaste förslaget var att Åbo universitet skulle gå med i ett nytt aktiebolag tillsammans med S:t Karins stad och aktiebolaget Opteon, som är specialiserat på rymdoptik.
— Önskemålet var att universitetet skulle förbinda sig för en längre tid, det vill säga fortsätta att betala hyreskostnader. Men eftersom det var just det vi ville undvika är ett delägarskap i aktiebolaget inte längre aktuellt för oss, säger Suominen.
Flytt av historiskt material
I Tuorla har observatoriets grundare professor Yrjö Väisäläs instrument, apparatur som han själv har uppfunnit och forskningsmaterial från 1950-talet framåt funnits.
Den historiska samlingen flyttas till lager och förvaras i universitetets andra fastigheter.
Också Kalle-Antti Suominen beklagar beslutet som innebär att universitetet lämnar Tuorla.
— Här väcktes också mitt intresse för astronomi under skoltiden, säger den nuvarande professorn vid TY:s kvantoptiska laboratorium.
— Det är med sorg i hjärtat som vi gör oss av med Tuorla. Planetariet har varit populärt, men det har inte varit någon kassako. Universitetets ekonomi tillåter inte att vi fortsätter.
Turun Sanomat skrev först om universitetets beslut att inte gå med i det planerade aktiebolaget.
De aktuella fastigheterna ägs av aktiebolaget Finlands universitetsfastigheter, som vill sälja fastigheten till någon som förstår dess kulturhistoriska värde.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.