Förflytta dig till innehållet

Pargasbo leder statlig arbetsgrupp för privata väglagsfärjor

en man i en soffa

Tidigare Partel-vd. Jari von Zweygbergk. ÅU-foto


Skärgårdsdelegationen vill få en utredning om hur de privata väglagsfärjorna fungerar i dag.
Delegationen har tillsatt en arbetsgrupp kring väglagsfärjorna och gruppen leds av Pargasbon Jari von Zweygbergk, som delar av året bor på Sandö i Nagu och har engagerat sig i frågan tidigare.
Skärgårdsdelegationen, som är tillsatt av riksdagen, beviljade vid sitt möte i onsdags ett litet anslag för utredningen, som ska ge delegationen viss grundinformation.
— Vi behöver ha mer information först, innan vi kan ge ett förslag för hur problematiken kunde lösas, och hur strukturen ska se ut, säger Skärgårdsdelegationens ordförande, riksdagsledamot Sandra Bergqvist, SFP.

Privata väglag protesterar då kostnaderna ökar

Med problematiken avser hon den kritik som flera privata väglag har framfört efter deras kostnader för att upprätthålla färjtrafiken har ökat. Den statliga stödnivån för trafiken har inte egentligen sjunkit, säger Bergqvist, men hyresnivån för färjorna har ökat.
I Åbolands skärgård finns fyra privata väglagsfärjor, Haverö, Sandö och Vikom-Käldö i Nagu, plus Sorpo i Pargas.
I Salotrakten finns Pettufärjan i Finby — men i hela landet är de 21.

Skärgårdsdelegationen insåg att basfakta fattas

Flera finns i insjö-Finland, därifrån en del riksdagsledamöter och representanter i Skärgårdsdelegationen kommer.
— Vi insåg att de flesta av oss i delegationen kände till hur något privat väglag sköter trafiken vid någon rutt, men en helhetsbild av den här trafiken verkar saknas. Ibland är det mycket grundläggande frågor vi får jobba med i Skärgårdsdelegationen, konstaterar Bergqvist.
Utan basfakta kan inte statliga rekommendationer ges eller beslut fattas. Att sådan basfakta inte verkar finnas, förvånar också von Zweygbergk.

Hoppas på förstatligande

— Jag engagerade mig ursprungligen i frågan för Sandös del, vi anser att färjan borde förstatligas. Det finns ingen logik i varför just den rutten ska skötas och driften bekostas av privata, vem som helst kan använda den.
— Sen kom Haverö, Sorpo och Käldö med och jag fick mandat tala för dem, men NTM-centralen sa att de inte kan ändra reglerna för en färja här eller där. Systemet tycks variera mycket, i Nyslott finns sju privata väglag för färjor, där betalar staden det som inte staten betalar.
Att Pargas stad skulle gå in som en aktör är hur som helst inte von Zweygbergks målsättning, utan ett rättvist och enhetligt system.
— Och det kan inte få ta tolv år att utreda det, jag har svårt att förstå att förändringsarbetet ska ta sådan tid.
Arbetsgruppen har ett möte med minister Timo Harakka i mars, efter det möts arbetsgruppen nästa gång i april. von Zweygbergks mandat är inte politiskt. De övriga medlemmarna i arbetsgruppen är sex till antalet, från olika regioner i landet där privata väglagsfärjor finns.
Artikeln korrigerad klockan 12.10. Högsar bytte ut mot Käldö
 

Dela artikeln

2 kommentarer: “Pargasbo leder statlig arbetsgrupp för privata väglagsfärjor

  1. Anja Kuusisto skrev

    Tankelapsus, tack för noteringen, jag korrigerar/ÅU, Anja

  2. Sussi Björkman skrev

    Är Högsarfärjan faktiskt privat?
    Det var nytt i så fall.
    Inga andra privata färjors tidtabeller finns iaf på Finferries’ sidor…
    Men kanske ÅU är först ute med nyheten?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter