Förflytta dig till innehållet

Det knackas, skrapas och nåtas – nu blir Sigyn ung igen

Ung man jobbar på utsidan av ett gammalt fartyg.

Båtbyggare Alexey Bogomolov tycker att det är fantastiskt att få vara en del av Sigyns renovering. Foto: Monica Forssell


Bara bogsprötet sticker ut ur det stora huset av presenning. Sydosten pressar på i Bocksundet utanför Runsala båtvarv och hela paketet; skeppet i sin docka, byggställningar och hus gungar sakta.
Det knackas och skrapas och det doftar av tjära.
På en byggställning vid Sigyns styrbordssida står båtbyggare Alexey Bogomolov på en byggställning och jobbar med fartygets vanter.
– Det här är ett fantastiskt projekt och det är en stor ära att få vara med, säger Bogomolov.
Verktyg.

Nästan allt görs för hand. Foto: Monica Forssell


Han är 37 år och kommer från staden Kostroma, 300 kilometer nordost om Moskva. Till Åbo kom han för sex år sedan för att studera ryska och litteratur vid Åbo Akademi.
Efter avslutade studier konstaterade Bogomolov ändå att arbetsmarknaden för en rysk litteraturvetare i Finland inte var stor och istället för litteratur och språk satsade han på att utbilda sig till båtbyggare vid Åbo yrkesinstitut.
– Jag hade tur som blev antagen, säger Bogomolov och berättar att han först fick ett lärlingsavtal på Sigyn och nu är anställd av Stiftelsen för museifartyget Sigyn för att jobba med renoveringen av skeppet.
Man sitter på en stol under ett fartyg och skrapar.

De som jobbar på Sigyn erbjuds massage för att nacke och axlar inte ska ta skada.Foto: Monica Forssell


Det enformiga jobbet med tjärdreven har bytts ut mot intressantare snickarjobb.
– Men också ett enformigt jobb här är fint. Att bara få vara här är stort, säger Bogomolov. Till och med lite romantiskt. Det här inte vilket bygge som helst med damm och tegel. Här finns historia.  Man kan föreställa sig människor som jobbat ombord, sjömän. Jag känner att det här är något mer än ett vanligt jobb. Det här är speciellt och något jag kommer att minnas hela mitt liv. Det var i maj 2018 som tremastade barken Sigyn bogserades i sin docka från kajplatsen i Aura å till båtvarvet i Runsala.
Aktern av fartyget.

Delar av den vackert runda aktern måste bytas ut. Foto: Monica Forssell

800 meter plankor och 3 kilometer springor

Projektet ”Save our Sigyn” drog igång och i 21 månader har hon nu legat på varvet och blivit ompysslad.
Renoveringen är omfattande. En stor del av fartygets rigg, spant och bordläggning måste bytas ut.
Båtman Jarmo Isosomppi leder renoveringsarbetet. Han berättar att det bara hade gjorts en preliminär kartläggning av Sigyns renoveringsbehov innan fartyget forslades till Runsala.

Två män i dörröppningen till en hall.

Projektchef Tapio Santala och båtman Jarmo Isosomppi. Foto: Monica Forssell


Först på varvet undersöktes skeppet noggrannare och med hjälp av ny teknik kunde man bland annat konstatera att delar av däckets stödkonstruktion var så murken att också den behövde bytas ut.
Så här såg det ut när Sigyn kastade loss i maj 2018! Artikeln fortsätter efter videon. 

Nu görs stödkonstruktionerna om, över hundra spant har bytts ut och 800 meter plankor är nya i bordläggningen.
Skeppssnickare Marko Nikula slår in tjärad hampa med en metallkil och träklubba i springan mellan plankorna. Drevning är ett ensidigt och tungt arbete som görs för att fartyget ska hålla tätt.
Sammanlagt finns det cirka 3 kilometer springor, eller nåt som springorna också kallas, att täta på Sigyn.
— Det är ett mycket långsamt jobb som inte går att göra på något annat sätt än för hand, förklarar Isosomppi.
Man jobbar med utsidan av ett fartyg.

Skeppssnickare Marko Nikula. Foto: Monica Forssell


Efter drevningen ska borden ännu impregneras och tjäras.
Det är tunnsått om maskiner i hallen. Till exempel måste gammal bottenfärg skrapas loss för hand eftersom en upphettning av färgen skulle lösgöra giftiga ångor som är skadliga för de anställdas hälsa.
Hallen av presenning är inte uppvärmd och Isosomppi är glad över att vintern varit mild.
Hall av presenning.

Under vardagar klockan 7-15 är det möjligt att besöka Sigyn för att bekanta sig med renoveringsarbetet. Önskvärt dock att man hör av sig på förhand. På Facebooksidan Barque Sigyn och på Instagram under namnet ”Parkkisigyn” kan man också följa med hur renoveringen avancerar. Foto: Monica Forssell


Att däckkonstruktionen visade sig vara i så dåligt skick skulle ha kunnat innebära dröjsmål i renoveringen, men tack vare att kölden inte lagt krokben för arbetarna har man kunnat avancera i rask takt.
Så rask takt att projektchef Tapio Santala redan vågat slå fast att bogseringen tillbaka till Forum Marinum ska ske i slutet av maj
Allt kommer ändå inte att vara i skick ombord då Sigyn transporteras tillbaka. Bland annat sker uppriggningen först i hemhamnen.
Sigyns renoveringsbudget är ungefär 1 miljon euro och experterna uppskattar att följande grundliga renovering av den gamla damen kommer att behövas om ungefär tjugo år.
Åbo Stad och Stiftelsen för Åbo Akademi står för största delen av finansieringen men allmänheten har också fått donera pengar.
Vad har hittills varit svårast?
Isosomppi funderar och svarar till slut att aktern med sin runda, lite böjda form nog var krävande.
– Det skulle vara lättare att bygga ett helt nytt fartyg än att renovera ett gammalt, säger han och klappar vänligt 132-åringen.
 
Ett fartygs bog och bogspröt.

Väntar på att få komma hem igen. Foto: Monica Forssell

Fakta om barken Sigyn
Byggd på Gamla Varfet i Göteborg 1887 av skeppsbyggmästare J.E Hübe för A. Landgrens änka.
Byggdes i ek och furu.  Master och rår var av pitchpine (nordamerikansk tall).
Sigyn löpte av stapeln, det vill säga sjösattes, den 15 juli 1887.
J.E Hübe byggde också barken Gurli och briggen Galathea. Skeppsbyggmästare Hübe ansågs ha ett utpräglat sinne för skönhet hos sina byggen.
Tremastade barkskeppet Sigyns huvuddäck är 45 meter långt, vattenlinjen mäter 42,6 meter och bredden på fartyget är 9 meter. Lastförmågan är 550 ton och stormastens flaggknopp ligger 32 meter över vattenytan. Den totala segelarean är 1000 kvadratmeter.
Ett barkskepp är ett segelfartyg med minst tre master och riggat så att alla masterna ha råsegeltackling utom den aktersta, som har gaffelsegel. Den vanligast förekommande typen förr i tiden var tremastbarken.
Sigyn har korsat Ekvatorn 36 gånger och Atlanten 56 gånger.
År 1927 köptes hon till Åland och sin sista fraktresa gjorde hon på sensommaren 1937.
Sjöhistoriska museet vid Åbo Akademi grundades 1936 och museiledningen beslöt några år efter grundandet att köpa Sigyn. Den 29 juni 1939 började man bogsera Sigyn från Grundsundaviken i Vårdö, där hon legat och följande dag förtöjdes hon vid sin kajplats under den då ännu halvfärdiga Martinsbron.
Sedan Sigyn kom till Åbo har hon i huvudsak fungerat som museum.  Under kriget föll det bomber på kajen och splitter skadade både rigg och skrov.
År 1954 var Sigyn uthyrd till ett filmbolag för inspelning av filmen ”Laivan kannella” med bland annat Matti Ranin i en av rollerna och under ett par timmar satte Sigyn då segel och seglade på Erstan.
Hon har renoverats grundligt senast 1998-2001 i Mariehamn.
Sigyn är i dag världens enda bevarade barktacklade handelsfartyg av trä som gått i oceanfart.
Källa: Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter