Förflytta dig till innehållet

Att programmera robotar är roligt enligt femteklassare i Malms skola

Jonny Björkström håller robotworkshopen och Rebecka Lindberg har en fråga. Foto: Anja Kuusisto


I Malms skolas 5 C sitter eleverna i små grupper och jobbar koncentrerat vid datorer. Klassläraren Heidi Österman har dragit sig tillbaka längst bak i klassrummet.
Femmorna löser programmeringsgåtor i stil med: Hur får du roboten att väja när den möter ett ben eller en annan robot, så den inte krockar?
Hur får du den att röra sig i en kvadrat över golvet? Eller hur får du den att vända tillbaka när den möter en tejpremsa på golvet?

Roboten byggs ihop av lego.

Programmering är omtyckt bland femmorna

Det kan hända en och annan vuxen hade trillat av lektionen vid det här laget, men det är inte fallet i 5 C, och inte i de andra parallellklasserna i femman i Malms skola heller.
– Det här är så roligt. Det är också roligt för att det är en så annorlunda skoldag, säger flickorna Astrid Stubb, Rebecka Lindberg och Alma Nyberg.
På golvet snurrar några lego-robotar omkring inom ett avgränsat område. Flickornas robot är också med. Men i ett skede hade de problem, deras robot ville inte förstå sig på att väja för andra.

Vasabon Jonny Björkström erbjuder robot-workshopar till skolor i Svenskfinland

De rådfrågar Jonny Björkström och får veta att deras programmeringsinstruktioner för roboten var alldeles korrekta – men de har fäst en sensor på lite fel höjd på roboten byggd i lego. Därför reagerade den inte som den skulle. Problemet är lätt att åtgärda och så snurrar roboten på golvet igen.
Björkström åker omkring i hela Svenskfinland med sitt företag Robot Workshop.
Han ordnar några timmars workshopar i programmering främst för barn i årskurserna 1–6, men också för äldre målgrupper. I Malms skola är han måndag till torsdag den här veckan.
– Här använder vi oss av Lego Mindstorms och bygger en robot av legobitar. Sen fäster vi sensorer och motorer på den och gör ett programmeringsprogram för den på datorn. Programmet säger hur den ska fungera, förklarar Björkström sitt koncept.
Att eleverna gillar robotteknik är det ingen tvekan om – och alla måste inte vara hejare på problemlösning och logiskt tänkande, när man samarbetar i grupp blir det ändå bra.

Flera robotar kör omkring på klassrumsgolvet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter