Mindre utrymme för föreningar vid Åbo Akademi — KK har snart inget hem och MK får dela lokal


På Borgen finns bland annat ett utrymme där KK-medlemmarna kan slappna av med playstation och där det ordnas spelkvällar och andra aktiviteter. Här har tidigare ordförande Oskari Lehtinen fördrivit många timmar – även om han säger att han föredrar Xbox. Foto: Robin Sjöstrand
Merkantila klubben (MK) och Kemistklubben (KK) hör till två av de specialföreningar inom Åbo Akademi som engagerar flest studerande och de har ett finger med i spelet i en stor del av studentlivet vid universitetet.
De senaste åren har båda föreningarna haft problem med att Åbo Akademi inte verkar uppskatta föreningarnas jobb – något som nu senast får uttryck genom att Kemistklubben förlorar sin föreningslokal Borgen, utan att någon ersättande lokal finns.
MK får numera får använda sin lokal Klubben endast genom att vara underhyresgäst till Novias studentförening ÅKA, som har fått förtur till den.
Det här är lokaler som universitetet förvisso tillhandahåller föreningarna, men samtidigt lokaler som är essentiella för föreningarnas verksamhet.
Löftet som inte hölls
Hösten 2016, när Jerry Montonen satt som Merkantila klubbens ordförande, fick han ett mejl i inkorgen. Mejlet gällde renoveringen av den byggnad på Henriksgatan som då inhyste Handelshögskolan vid Åbo Akademi – och också Merkantila klubbens föreningslokal, där föreningen har hållit hus i över 50 år.
– Meddelandet var från Åbo Akademi och de meddelade att Hanken skulle renoveras. Det var det första vi på MK hade hört om saken, men i mejlet lovade de också att inte röra föreningens lokal och att vi efter renoveringen skulle få använda lokalen som normalt, så det var bara att gilla läget, säger Montonen.
När renoveringen var klar 2017, hade styrelsen bytts ut, och Meri Lindström satt som ordförande. Också hon fick ett meddelande från akademin.
– Vi hade fått bilden att vi skulle återvända som normalt till föreningslokalen, men plötsligt fick vi veta att vi skulle flytta våra saker, eftersom Novias studentförening ÅKA skulle flytta in och dela lokalen med oss, säger Lindström.

Meri Lindström blev överraskad över hur något som varit överenskommet snabbt kunde brytas. Foto: ÅU-arkiv
I slutändan fick ÅKA huvudansvaret för lokalen och MK är med i ekvationen som en slags underhyresgäst. Varken Montonen eller Lindström vill dock lägga något ansvar på ÅKA för hur situationen ser ut i dag.
– De blev också av med sin lokal när Novia flyttade från Nunnegatan, så de behövde en ny. Efter omständigheterna har samarbetet mellan ÅKA och MK nog ändå fungerat förhållandevis bra. Men det som kan kännas tråkigt är den uteblivna dialogen från ÅA:s sida. MK har en stark historia i lokalen – över 50 år – och det hade åtminstone varit trevligt att bli inkopplad lite tidigare för att på något sätt hinna förbereda flytten av en så bred verksamhet som MK har, säger Montonen.
MK:s nuvarande ordförande Ramses Paalanen vill ändå framhålla att situationen har löst sig ganska bra för föreningen.
– Det har blivit bättre för vår del och nu strävar vi till att hålla det så. Vi vill ha en öppen kommunikation med ÅA i och med att vi är ÅA-studerande i första hand. Det är till nytta för alla att vi diskuterar utrymmesfrågorna, säger han.
Samarbetet med ÅKA har också gått bra den senaste tiden.
– Vi vill fortsätta hålla en god relation och föra ett gott samarbete med dem.
Ingen föreningslokal från 2021
Också Kemistklubben håller sig med en bred verksamhet på sin föreningslokal Borgen, som finns i byggnaden Axelia på Biskopsgatan. I och med att kemisterna flyttar till nybygget Aurum under nästa år, så är föreningslokalens saga dock all.
I det här fallet har KK fått informationen i tid, men däremot får föreningen ingen ny föreningslokal i Aurum och i dagsläget vet ingen vad som ska hända med en av akademins mest aktiva föreningar.
– Vi har ingenstans att flytta. I den nya byggnaden Aurum fanns till en början inte ens inritat en datasal till studerande, än mindre ett kansli eller en föreningslokal för oss, säger Oskari Lehtinen, tidigare ordförande för KK och en del av gruppen som nu försöker hitta en lösning på problemet.
En datasal har sedermera ritats in i planerna, även om Lehtinen tror att den är alldeles för liten för att räcka till. Ett kansli lyckades man också få med i planerna, även om det ska delas med tre andra föreningar.
– Det kommer att bli en utmaning. Vi har dagligen runt 30 medlemmar som kommer på kaffe i kansliet, och vi har en hel del verksamhet som försäljning av kompendier och liknande. Kansliet är för litet för att vi ska kunna lagra kompendier, och det har inte rinnande vatten, så vi kan inte koka kaffe där – eller åtminstone inte diska 30 koppar.

På Borgen ordnas ofta middagar och alumnverksamheten är stark inom föreningen. Foto: Robin Sjöstrand
Festerna inte det centrala
Och så var det det här med föreningslokalen då. Borgen är nästan lika klassisk för KK som Klubben är för MK – men dessutom är den helt central för föreningens verksamhet.
– Det är klart att det ordnas fester här, men Borgen används till allt möjligt nästan varje dag. Vi har ett klubbrum, där folk kan spela playstation och slappna av. Vi har ett kök, där vi bedriver en liten cateringverksamhet för olika seminarier och liknande. Vi har alumnverksamhet, där nuvarande studerande träffar tidigare studerande – många får sina första jobb via de kontakterna. Borgen används också vid rekrytering av nya studerande, och som mingellokal när vi bjuder in företagsrepresentanter.
– Festerna är där folk träffas och vi lockar nytt folk till vår verksamhet, men verksamheten är så mycket bredare än det, säger Lehtinen.
Han visar runt på Borgen, där hans studiekompis står i köket och för tillfället håller på att reparera diskmaskinen som har gått sönder.
– Hela KK:s verksamhet handlar om att de som är med lär sig att ta ansvar. De sociala sammanhang som föreningen erbjuder, och nätverket vi får – också till andra studieinriktningar – är ovärderliga.

Ett ordentligt kök är av stor vikt. Att maten lagas av föreningen är betydligt billigare än att de använder sig av catering. Foto: Robin Sjöstrand
KK har sedan 2017 varit medvetna om att Aurum kommer att innebära slutet för Borgen, och sedan dess har man suttit i möte med ÅA:s representanter för att hitta en lösning. Någon sådan har ännu inte hittats.
– Det var Jorma Mattinen som ledde gruppen vi möttes med till en början. Också tidigare rektor Mikko Hupa sade att han visste om vårt behov. Vi har konstant fått försäkringar om att man tänker på oss från ÅA:s sida, men några konkreta förslag har vi inte sett av, säger Lehtinen.
Han säger att han till viss del förstår akademins sida också.
– Det kryllar inte direkt av tomma lokaler i akademiområdet. Men det hade varit trevligt att få något konkret att fundera på och ta ställning till i alla fall.
Kemistklubben är ganska flexibla när det gäller föreningslokal. Viktigast är att utrymmet är tillräckligt stort.
– Runt 100 kvadrat, med rinnande vatten och el – där det är tillåtet att installera ett kök. I övrigt är det inte så stor skillnad. Vi kan också tänka oss att dela lokalen med någon, så länge det finns utrymme för båda föreningarna och att vi kan fortsätta vårt arbete och våra traditioner.
Valde Åbo tack vare studielivet
Lehtinen säger att studentföreningarna i Åbo betyder allt för studielivet. Den speciella tvärvetenskapliga atmosfär som akademiområdet erbjuder finns ingen annanstans i Svenskfinland och det är just det mångfacetterade studielivet som lockar många till Åbo. Lehtinen inkluderad.
– Jag visste tidigt att jag skulle till Åbo för mina studier, säger Borgåbördige Lehtinen.
– Min bror studerade här innan mig och berättade allt om KK, men egentligen visste jag att det skulle bli Åbo redan i högstadiet. Så bra rykte har studielivet här.
LÄS OCKSÅ:
Vicerektor Stefan Willför: ”ÅA strävar till att hitta lösningar på campusområdet”
Också rockföreningen blir utan hem när kemisterna flyttar
Kommentaren: Från ”mer än ett universitet” till ”bara ett universitet”?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.