Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns budget godkänd med några ändringar — bland annat blir det ingen Entreprenörsväg i Kimito

Budgetbok i förgrunden. Fuöömäktigeskara i bakgrunden.

Kimitoöns fullmäktige sammanträdde på måndagskvällen för att behandla budgeten. Foto: Emilia Örnmark


Kimitoöns kommunfullmäktige samlades på måndagskvällen för att behandla budgeten för år 2020 samt ekonomiplanen för 2020-2022.
Detta var andra gången samma ärende låg på bordet.
Då fullmäktige behandlade budgeten i december i fjol beslöt man nämligen att remittera den till kommunstyrelsen.
Orsaken var att ledamöterna ansåg att den innehöll felaktigheter.

Dags för tuffa tag

Budgetdiskussionen öppnades med anföranden av gruppordförandena. De flesta var eniga om att tuffa tider väntar och att osthyvelsprincipen är förbrukad.
— Takten måste forceras, konstaterar Jan-Erik Enestam (SFP) och tycker att Kimitoön ska satsa på att utveckla kvalitet på servicen på bekostnad av kvantitet.

Fullmäktigeledamot i talarstol.

Jan-Erik Enestam. Foto: Emilia Örnmark.


— Genom samarbete och kompromisser ska vi nog lyckas, säger Johan Sundqvist (SDP) gällande strävan att få ekonomin i balans.
— Vi ska ta hand om de gamla och de små, istället för att göra onödiga investeringar, tycker Eija Lang (Gröna).
Närmare tio jämna omröstningar (de flesta med siffrorna 14-13) och tre timmar senare kunde budgeten godkännas med några förändringar.
 

Förändringar som fullmäktige gjorde i budgeten:
– Kommunstyrelsen – inte ledningsgruppen – behandlar rekryteringar över sex månader innan de lediganslås eller besätts. Fri Samverkans förslag.
– Anhörigvårdarna ska även i fortsättningen få välja intervallplats (kommunal eller privat) så att den är flexibel och individanpassad. Detta med argumentet att anhörigvårdarna gör en ovärderlig insats och att detta dessutom ger inbesparingar i och med att de som vårdas kan bo kvar hemma för en för kommunen rätt liten kostnad. 50 000 euro omdisponeras i omsorgens budget för köptjänster av intervallvård. SFP:s förslag.
– Väglagsbidragen hålls på på samma nivå som tidigare år, det vill säga på 152 000 euro. Centerns förslag.
– Mer medel beviljades för idrottsparken i Dalsbruk: 75 000 euro i år (istället för 45 000 euro) samt 50 000 euro de två följande åren.  Fri Samverkans förslag.
– Nya Entreprenörsvägen som skulle knyta ihop Vreta industriområde med Kimito centrum får inga anslag alls, varken i budget eller ekonomiplan (tanken var att ge projektet 200 000 år 2020 och 200 000 år 2021. Fri Samverkans förslag.
– Mer än angett i budgetboken går till att snygga till infarterna till centrumområdena (50 000 euro i år, istället för ingenting). Fri Samverkans förslag.
– Mer än angett i budgetboken går till grönområden och lekparker (tre gånger 50 000 euro istället för tre gånger 20 000). Fri Samverkans förslag.

 

Problematiskt och dyrt med tomma byggnader

Kalevi Kallonen (C), tog vid flera tillfällen upp problematiken kring kommunens många tomma fastigheter, som kostar tiotusentals euro i året att hålla varma.
Han var av åsikten att det finns vettigare saker att sätta pengarna på och fick medhåll.

Fullmäktigeledamot i talarstol

Kalevi Kallonen. Foto: Emilia Örnmark


Centern ville skära ned värme-, el- och försäkringskostnaderna för det nästan tomma Almahemmet från 126 000 euro till 40 000 euro och för de pengarna bekosta intervallvården och väglagsbidragen.
Klienterna har flyttat från Almahemmet till Mästarvägen, kvar finns bara köket med personal. Vad som ska hända med huset är oklart.
Janne Salonen (obunden) ville veta vad som händer med Almahemmet om värmen sänks, och frågade ifall byggnaden då blir i ännu sämre skick.
Tekniska chefen Ralf Nyholm svarade att allt som har med vatten att göra, till exempel sprinklersystemet, utgör risk för läckage om man stänger värmen.
fullmäktigeledamot i talarstol

Janne Salonen. Foto: Emilia Örnmark


Helena Fabritius (SFP) kunde komma med informationen att 6 av kommunens 32 byggnader står tomma till ett driftskostnadspris på totalt 150 000 euro per år.
Istället för Centerns förslag om att sänka kostnaderna i tomma Amahemmet omfattade fullmäktige enhälligt efter en förhandlingspaus Centerns nya förslag om att minska fastighetskostnader för alla tomma byggnader med 100 000 euro.

Också elevtransport till tandvård diskuterades

Också skolelevernas tandvård togs upp till diskussion. Ann-Marie Kulla (SDP) presenterade SDP-gruppens förslag om att alla elever ska ha rätt till transport till den lagstadgade tandvården (för lågstadieelever handlar det om två gånger under sex år).
För det här finns 4 000 euro reserverat i budgeten och det ansåg fullmäktige att borde räcka. Denna textändring omfattades av hela fullmäktige.

fullmäktigeledamöter vid sina platser i salenArkiv/Emilia Örnmark

Kimitoöns kommunfullmäktige. Närmast kameran Kalevi Kallonen (C), Eija Lang (Gröna) och Jan-Erik Enestam (SFP). Foto: Emilia Örnmark

SDP ville backa gällande vårdplatser

Kulla presenterade också gruppens förslag om att man skulle backa gällande indragningen av vårdplatser.
SDP ville hålla kvar de fyra indragningshotade platserna på effektiverat serviceboende och minska institutionsvårdplatser på Hannahemmet från 25 till 23 istället för från 25 till 21.
— Det skulle bli mer sjukvård hemma samtidigt som det inte finns resurser för hemvård, sade Kulla och hoppades på att man kunde skynda långsamt.
Enligt den information Ghita Edmark (SFP) hade finns just nu ingen kö till platserna och de ser ut att räcka till för kommunens behov.
Tomy Wass (VF) poängterade å sin sida att Kimitoön har en stor andel åldringar.
— Kö kan vi ha efter en månad igen sade Johan Sundqvist (SDP).
Fullmäktige röstade dock för att man går enligt beredningen och drar in platserna.
 

Plock ur investeringsbudgeten:
400 000 euro – Inneluftsåtgärder i Kimito skolcentrum
250 000 euro – Dalsbruks gästhamn
60 000 euro – renovering av brygga, Kalkholmen
80 000 euro – förnyande av bl.a. ventilationsmaskin i Hulta daghem.

 

Två motioner

Under fullmäktigemötet lämnades två motioner in.
SFP-gruppen ville att man i rask takt ska jobba för att fritidsboende kan skriva sig på Kimitoön som fast boende.
Roger Hakalax (SFP)  motion handlade om att göra aktivare åtgärder för att skapa nya bostadsområden på Kimitoön.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter