Ökänt fängelse blev drömboende när Kakola fick nytt liv


Anni Koskilahti och Janne Verho vid bordet som är tillverkat av en av Kakolabackens gamla lönnar. Foto: Monica Forssell
Anni Koskilahti och Janne Verho sitter på bussen på väg till Helsingfors. De har grälat och pratar inte med varandra.
– Eftersom Janne bara var tyst så tog jag fram mobilen och började kolla på lägenheter, berättar Koskilahti, med glimten i ögat.
Paret bodde i en enrummare på Eriksgatan och hade bestämt sig för att flytta till en lite större lägenhet i Åbo.
– Men så dök den här lägenheten i Kakola upp bland försäljningsobjekten på skärmen. Den var på tok för dyr och vi hade inte alls tänkt flytta till Kakola men jag tyckte att vi väl ändå kan gå och titta, om inte annat så för att kunna jämföra med andra bostäder.
På den vägen är det. Efter att ha sett fyrarummaren på 134 kvadratmeter på andra våningen i västra cellflygeln, behövdes det inte fler visningar.
– Vi gillade genast känslan av rymd i bostaden och själva Kakola som idé och som miljö, förklarar Koskilahti.

Den generösa soffan, ett arv av mormor, har huvudrollen i vardagsrummet. Foto: Monica Forssell

Anni Koskilahti är kläddesigner för Åboföretaget Ahtinna Kolea. Från arbetsrummet hemma har hon utsikt över innergården. Foto: Monica Forssell
Men att bo i ett gammalt fängelse är inte allas melodi. I bastun, som vetter mot hamnen, finns ett litet gallerförsett fönster. Det påminner om att de tidigare invånarna förmodligen bara längtade bort.
– Vi tycker att det är härligt att Kakola får en ny chans, förklarar paret Koskilahti-Verho. Förstås är det inte en trevlig tanke att det här har varit ett fängelse och att människor som bott här har lidit. Men nu får stället en ny chans och i kombination med den historiskt värdefulla miljön känns det både spännande och vackert.
En av de vanligaste frågorna som Koskilahtis och Verhos gäster brukar ställa till sina värdar är om de vet vilka fångar som suttit just i de celler som nu utgör deras vackra våning.
Men det vet de inte. I den västra cellflygeln ska de värsta brottslingarna ha suttit av sina straff. Den informationen räcker. (Texten fortsätter efter faktarutan)
Fängelseområdet
Huvudbyggnaden och västra cellflygeln är färdigrenoverade
I Graniittilinna (tidigare huvudbyggnaden, består av tre byggnader) finns totalt 159 bostäder, restaurang Kakolanruusu samt förråd
I Graniittlinna finns en handfull lediga lägenheter
Renoveringen av Muuri (östra cellflygeln och verkstaden) slutförs på hösten 2020 och försäljningen påbörjas inom de närmaste dagarna.
I Muuri kommer det att finnas 90 bostäder i storleken 21–127 kvadratmeter
Kvadratmeterpriset i de gamla fängelsebyggnaderna är i genomsnitt 5000 euro.
Kakola Spa blir klart om cirka ett år.
På Kakolabacken finns förutom restaurang och bostäder en butik som säljer Kakolaprodukter, ett bryggeri, ett kafferosteri, ett bageri med café och en festsal.
I sommar öppnar hotel Kakola i det tidigare Länsfängelset. I samband med hotellet kommer det att finnas en restaurang, mötes- och konferensutrymmen samt en kyrka.
Källa: Kakola Yhtiöt/Joonas Ojala
Utomhus jobbar grävmaskiner och lyftkranar med nya hus och renoveringen av de övriga fängelsebyggnaderna, men inomhus är det knäpptyst. Den breda parketten känns nästan varm under fötterna och från köksfönstret skymtar hamnen.

I västra cellflygeln bodde en gång i tiderna brottslingar som till exempel ”Volvo Markkanen”. Foto: Monica Forssell
Verho är läkare vid ÅUCS och Koskilahti är kläddesigner vid klädföretaget Ahtinna Kolea.
Bådas favoritfärg är svart och det estetiska är viktigt. Inredningsstilen är nästan minimalistisk, lite bohemisk och kombinerar konst och arvegods med moderna detaljer.
I vardagsrummet har mormors, konstnären Raija Puontis, lädersoffa från 1970-talet huvudrollen.
– Jag tror att den soffan under sitt liv har varit med om det flesta och största konstnärspartyna i Åbo, säger Koskilahti.

Sovrummet. All knst behöver inte hängas upp. Det blir snyggt också med tavlor som lutar mot väggen. Foto: Monica Forssell
Inredningen i drömhemmet ska få ta tid, tycker paret och säger att allt inte behöver köpas med en gång. Undantaget utgörs av bordet i matsalen.
Det är det första som tillverkades av en lönn som måste fällas när upprustningen av fängelseområdet inleddes. Det bordet, tillverkat av snickaren Samuel Kankaanpää, kände paret att de måste ha.
Bordet väger kring 100 kilo och bidrar med sin väv av ådror till en sällsam känsla av att historia och nutid kan mötas.
Kakolabacken är Finlands största historiska fängelseområde
Byggandet av fängelseområdet inleddes i mitten av 1800-talet
Huvudbyggnaden är ritad av Ernst Lohrmann
Fängelset flyttade till Starrbacka 2007
Källa: Museiverket

En av korridorerna i västra cellflygeln. Foto: Monica Forssell

Behöver man besöka en mataffär är det bara att åka ner med Funi och över ån med Förin. Foto: Monica Forssell

Renoveringen av Kakolabacken pågår ännu för fullt. Foto: Monica Forssell
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.