Åbobröder sparkade till sig svart bälte i taekwondo


Under hösten förtjänade bröderna Elmer och Rufus Mattsson svart bälte i taekwondo. Orsaken till att Elmers bälte fortfarande också är rött ligger i att han ännu inte fyllt 15, efter den femtonde födelsedagen övergår bältet automatiskt till att bli svart. Foto: Patricia Torvalds
Under mellandagarna har tio ungdomar samlats för att träna taekwondo i Postis gamla logistikcentral i Muhkuri i Åbo.
Ungdomarna står två och två och under koncentrerad tystnad riktar ena halvan av varje par sparkar mot den andra som kvickt antingen väjer eller blockerar sparkarna med sina armar.
Det här pågår tills det gälla ljudet av en visselpipa ljuder, då bugar ungdomarna för varandra och byter par.

Enligt Roosa Närhi, träningschef vid Budokwai Taekwondo, är taekwondo en förhållandevis billig sport som lämpar sig för alla typer av människor oberoende av ambitionsgrad och ålder. Foto: Patricia Torvalds
Till dem som deltar i kvällens träning hör bröderna Elmer, 13, och Rufus, 15, Mattsson.
De har båda tränat taekwondo i cirka sex år och hösten 2019 tilldelades de svart bälte i grenen efter ett sju timmar långt test med endast två drickapauser.
— I taekwondo tittar man inte bara på teknik utan också på uthållighet, det är många som kollapsar för det blir jättetungt både fysiskt och mentalt, berättar Rufus om testet.

Jarkko Mäkinen har ett svartbälte av sjätte dangraden, han är flerfaldig finländsk och nordisk mästare och han tränar Finlands olympiska juniorer i taekwondo. Foto: Patricia Torvalds
Just den här kvällen är det Finlands taekwondoförbunds träningscenter som håller träningar i det som är Budokwai Taekwondos utrymmen.
Träningscentret finns till för de taekwondoutövare i Åboregionen som uppnått en hög nivå och som visar stort potential, men en del av centrets träningar är även öppna för Budokwai Taekwondos medlemmar och den här kvällen är en av dem.
— Varken Rufus eller Elmer är ännu en del av träningscentret men de är så här nära att bli det, säger tränaren Jarkko Mäkinen som själv är flerfaldig finländsk och nordisk mästare och visar ett gap på några millimeter mellan sin tumme och sitt pekfinger.

Budokwai Taekwondos träningschef Roosa Närhi tror att Elmer och Rufus har fina möjligheter att utvecklas inom grenen så länge motivationen håller i sig. Foto: Patricia Torvalds
I dag är det alltså Mäkinen som håller i visselpipan, men i vanliga fall tränar bröderna Mattsson för Budokwai Taekwondos träningschef Roosa Närhi som är stolt över pojkarnas framgångar.
— De har tränat hårt och regelbundet. Det här är ett tecken på att de behärskar alla grundläggande aspekter av grenen, kommenterar Närhi pojkarnas nyvunna svarta bälten.
Inom taekwondo skiljer man på färgbälten och svarta bälten. Då man förtjänat de fem färgbälten som finns att få kan man genom att klara ett test få svart bälte i grenen.
Sedan finns det även nio nivåer, så kallade dangrader, inom det svarta bältet och för att uppnå en högre nivå krävs en viss mängd träning och att man klarar ett test.

Den koreanska kampsporten taekwondo har 6 000-10 000 aktiva utövare i Finland. Foto: Patricia Torvalds
Såväl Närhi som Mäkinen anser att Rufus och Elmer har potential att klara sig bra inom grenen och just nu siktar båda pojkarna på att utvecklas och att tävla allt mer utomlands.
Som det ser ut nu tränar bröderna taekwondo fem till sex gånger i veckan, utöver det här tränar Rufus även jujutsu två dagar i veckan.
I Finland ordnas det tävlingar i taekwondo cirka en gång i månaden och då reser bröderna runt i landet för att delta. I november ordnades SM i taekwondo i Eura och där vann Elmer silver i sin ålders- och viktklass.
— Jag vann en match men förlorade finalen med endast en poäng, berättar han.

Inom taekwondo lägger man stor vikt vid att utveckla både den fysiska som den psykiska styrkan och bröderna Elmer och Rufus Mattsson anser sig haft stor nytta av båda i sina liv också utanför sporten. Foto: Patricia Torvalds.
Internationellt sätt är taekwondo en stor sport med många utövare. I de länder där sporten är som populärast kan högklassiga utövare ha sporten som sitt yrke, men i Finland är situationen en annan.
— Om en finländsk idrottare får medaljer i internationella tävlingar är det en riktigt stor grej, konstaterar Mäkinen.
Även om sporten är relativt okänd i Finland har den blivit populär i Åbo. I hela landet är det 6 000–10 000 personer som aktivt tränar sporten och vid Budokwai Taekwondo har man 450 medlemmar, vilket gör föreningen till Finlands största.

Så kallade sparkspadar används flitigt av dem som tränar taekwondo. Foto: Patricia Torvalds
Att Rufus och Emil kom att hålla på med just taekwondo var en slump.
— Jag hade en vän som var ivrig över kampsport så jag lovade gå en kurs med honom. Nu har han slutat för länge sedan, skrattar Rufus.
— Och jag såg när de tränade och tyckte det såg roligt ut, berättar Elmer om hur han fastnade för sin storebrors hobby.
Trots att det var slumpen som gjorde att bröderna kom in i taekwondons värld har sporten kommit att bli viktig för dem och att ha uppnått det svarta bältet var en viktig milstolpe.
— Det var säkert den största dagen i mitt liv. Jag har alltid velat ha svart bälte i någon kampsport och nu har jag uppfyllt den drömmen, säger Rufus.
Taekwondo
- Koreansk kampsport med fokus på sparkar
- Ordet taekwondo är koreanska för ”foten och handens väg”
- Uppstod under 1970 talet men baserar sig på gamla traditionella kampsporter
- Inom taekwondon finns två inriktningar: kamp och mönster
- I Finland finns 6 000–10 000 aktiva utövare
- Sedan år 2000 är taekwondo en av de olympiska grenarna
- Källa: Suomen Taekwondoliitto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.