FILMPREMIÄRER: Porträtt av en kvinna i brand — vacker, vackrare, vackrast på film


Pressbild
Porträtt av en kvinna i brand (Portrait de la jeune fille en feu)
Frankrike 2019
*****
Regi: Céline Sciamma
Manus: Céline Sciamma
Foto: Claire Mathon
I rollerna: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino
1:59 F12
Frankrike i slutet av 1700-talet. En konstskola för kvinnor. Huvudpersonen i ”Porträtt av en kvinna i brand” förklarar porträttmåleriets teknik och finesser.
En tavla i bakgrunden, någon har grävt fram den ur gömmorna. Vems tavla är det, vad heter den?
Den är min, jag kallar den ”Porträtt av en kvinna i brand”, säger konstnärinnan och en lång tillbakablick börjar.
Konstnärinnan (sublimt tolkad av Noémie Merlant) blir rodd till en ö utanför, vad vi antar är, Bretagne (filmen redogör varken för år eller plats).
Hård sjö, målardukarna blåser överbord, konstnären hoppar i iskalla Atlanten, räddar materielen. På holmen finns ett slottsliknande hus som bebos av en grevinna och hennes dotter, och en piga.
Grevinnan vill gifta bort sin flicka till en äldre men rik man i Milano. Mannen vill helst se en bild av den tilltänkta först; ett porträtt målat av en skicklig konstnär.
Den unga damen (Adèle Haenel) vill inte sitta modell; ingen tavla inget giftermål, tycks hon resonera. Konstnären blir sällskapsdam och iakttar, skissar i smyg, iakttar och konverserar och blir allt mer bekant med den unga societetsdamen, kommer henne närmare, mycket nära. Henne som levt sitt liv i kloster.
Hemkallad, ty storasyster valde dödsriket framom Milano. Hon målar ur minnet, i lönn. En dag som kom alltför fort är tavlan färdig. Är alla nöjda med resultatet? Mera tid, flera dagar och nätter önskas; radera, börja från början.
När konstnären iakttar och när modellen iakttar uppmanas vi som åskådare att iaktta. Vi tvingas att se; vi lär oss omedvetet att se, se så som en konstnär ser. De fantastiska, de perfekt komponerade och mjukt ljussatta bilderna av Claire Mathon!
Redan fotot bjuder på konstupplevelser, manuset är genialiskt och skådespelarna vet intuitivt hur de ska röra sig, uppföra sig, se.
En begåvad bildberättare klarar sig utan musik; utnyttjar frånvaron kreativt. Musik hör vi först alldeles i slutet, i filmens nutid, på operan. Och då rinner tårarna.
Mitt i filmen ser och hör vi någon form av körsång, runt lägerelden. Elden är en bärande symbol berättelsen igenom, i bild och på ljudbandet.
Atlanten, klipporna, landskapen – varje bild är en sjuttonhundratalsmålning, så ock interiörerna. Till och med kärleksscenerna är oljemålningar. Och en situation som pigan i huset hamnat i blir en oljemålning; något som aldrig tidigare avbildats.
Vi blir underhållna i en akt av skapande, vi lär oss att se på ett nytt sätt (på konsten, människan, naturen och – kärleken). Vi upplever samhället starkt via den absoluta närvaron av skådespelarna.
Och manusförfattaren och regissören Céline Sciammas hängivenhet. Orfeus och Eurydike omtolkas. Nästan ordlöst förklaras konstens och kärlekens förutsättningar. Då som nu.
Övriga premiärer
En del av mitt hjärta
Sverige 2019
**
Regi: Edward af Sillén
I rollerna: Malin Åkerman, Christian Hillborg, Marie Richardson, Jonas Karlsson, Mikko Leppilampi
1:56 F7

En del av mitt hjärta. Foto: Niklas Maupoix
En romantisk musikal och komedi med Tomas Ledins låtar som språngbräda; sommaren är kort.
Sensuella Isabella är 35 år och framgångsrik ekonom i Stockholm. Hon åker hem till byn, träffar klasskompisarna och rektorn från högstadiet. Simon som Isabella älskade när de var unga ska gifta sig.
Salt och rost och mycket humor i en krystad intrig, surrealistisk sol, sång och dans.
Upphovsmännen har glimten i ögat och självironi; vi ser att de vet att detta är dåligt, men de har roligt.

Nya och gamla förhållanden avslöjas i filmen After the wedding. Pressbild
After the wedding
USA 2019
***
Regi: Bart Freundlich
Manus: Bart Freundlich; nyinspelning av Susanne Biers ”Efter brylluppet”
I rollerna: Julianne Moore, Michelle Williams, Billy Crudup, Abby Quinn
1:52 T
After the wedding är en amerikansk version av danska Susanne Biers ”Efter bröllopet”. De danska och svenska männen har bytts ut mot (en ny) Michelle Williams och (en orubblig) Julianne Moore. Den ena jobbar sedan årtionden på ett barnhem som behöver finansiering i Indien, den rika damen i New York kan avstå miljoner, förutsatt att…
Under och efter ett bröllop avslöjas gamla och nya förhållanden. Brier är en skickligare dramaturg, mera spännande, Hollywoodversionen räddas närmast av de kunniga och trevliga skådespelarna.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.