Stort tryck på preventivrådgivningen då gratis preventivmedel började delas ut i Åbo


Tuula Cornu, chef för preventivrådgivningen, anser att politikerna fattade helt rätt beslut om gratis p-medel till unga i Åbo.
Telefonerna gick heta vid Åbo stads preventivrådgivning i början av december. Personer under 25 får numera gratis preventivmedel och många var intresserade.
Rådgivningen kontaktades tre gånger mer än normalt.
– Det är mycket bra att politikerna fattade beslutet att ge gratis preventivmedel åt unga, säger Tuula Cornu, chef för preventivrådgivningen.
Gratis preventivmedel beräknas öka jämställdheten bland unga människor och leda till färre oönskade graviditeter och aborter. Finska myndigheter har i över tio års tid rekommenderat att åtminstone unga under 20 får gratis p-medel.
Antalet aborter har dock minskat i Åbo de senaste åren. De flesta görs av kvinnor som är mellan 18 och 25 år.

Många alternativ till preventivmedel finns i dag.
Det är endast de som använder p-medel för första gången som får det kostnadsfritt. Erbjudandet gäller p-piller, -ringar och -plåster för tolv månader, samt den första hormonspiralen, kopparspiralen eller p-staven.
– Men om du har använt hormonspiral ett tag så kan du inte komma och be om att få gratis p-piller ett år, exemplifierar Cornu.
Kondomer delas ut gratis sedan tidigare.
Preventivmedel kan vara dyrt för ungdomar. De billigaste p-pillren kostar bara kring 15 euro för tre månader, men en kopparspiral kostar 60 euro, en hormonspiral 150 och en p-kapsel 160.
Mera långvariga preventivmedel är också det som folk allt oftare vill ha i dag.
– Att det ska vara så hormonfritt som möjligt önskas också av allt flera personer, säger Maarit Varho, som är barnmorska och sköter preventivrådgivning.

Maarit Varho.
En hormonfri metod som uppmärksammats en hel del är att räkna ut vilka dagar som man kan ha sex utan att bli gravid. Det finns bland annat en hel del appar där man kan fylla i när man har mens, som sedan räknar ut när man har ägglossning, och så vidare.
En av apparna kritiserades hårt i medierna för ett par år sedan, efter att många blivit gravida trots att de använt den. Appen i fråga är godkänd som digitalt preventivmedel.
Just nu är det inte många som ställer frågor om olika mätmetoder hos preventivrådgivningen i Åbo, men ibland blossar debatterna upp igen.
– Då brukar folk börja ringa oss och ställa frågor. Det gäller också då det skrivits negativt i medierna om p-medel, då kan folk bli oroliga, säger Varho.
Hon påpekar att man noggrant utreder hälsoläget för dem som ska få preventivmedel. Riskerna för vanliga, friska människor är små.
Unga är mera pålästa än förr
Unga är överlag mycket mera pålästa om preventivmedel än de var tidigare.
En annan förändring som skett de senaste åren, enligt Varho, är att allt flera unga vill styra sin mens.
– De vill inte ha den alls, eller bestämma när den ska komma. Det är möjligt om man använder p-medel, säger Varho.
Preventivrådgivningen flyttar från Luolavuorivägen 2 till Tavastgatan 10 i februari. Då koncentreras verksamheten till samma adress, där även studerandehälsovården finns.
Omyndiga personer som vill ha gratis p-medel eller rådgivning ska vända sig till barn- och ungdomspolikliniken på Österlånggatan 30 eller till skolans hälsovård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.