Niina Bergring älskar pensionssystemet — men byter nu Veritas mot Aktia


Gröna placeringar. Niina Bergring är en av initiativtagarna till att Veritas nya hus i Kuppis hör till de mest energieffektiva i landet. Foto: Johan Backas
Niina Bergring har mycket pirr i magen de närmaste dagarna.
Inte nog med att hon åker på dyksemester med familjen, hon står också mellan två jobb.
Den här veckan arbetade hon sista dagen som placeringsdirektör på Veritas, och den 2 januari inleder hon jobbet som direktör för kapitalförvaltning på Aktia.
Hon säger att det känns vemodigt att lämna alla härliga kolleger på Veritas, samtidigt som det blir roligt att ta itu med nya utmaningar.
– Jag tror det är bra för alla parter. Jag har bidragit med min kunskap och mina styrkor till Veritas, som nu kan få in nya kompetenser för att utvecklas vidare. Samtidigt kan jag bidra till att utveckla Aktia.
Vad är dina styrkor?
– Jag är en omstrukturerare som är bra på att se helheter. Sedan är jag en systemtänkare som är väldigt intresserad av människor. Dessutom är jag nyfiken och har mycket energi.
Vad gjorde att du just nu ville byta arbetsplats?
– Det är en fin möjlighet att komma med i ett börsbolags ledningsgrupp. Det betyder också ett större ansvar för mig.
Innan de sex åren på Veritas arbetade Bergring fyra år som placeringsdirektör på Stiftelsen för Åbo Akademi.
Det här har gjort att Grankullabon Bergring utvecklat starka känslor för Åbo. Hon har pendlat hit två dagar i veckan.
– Jag är otroligt tacksam för alla fina kontakter jag knutit här. Jag vet inte om det är Åbo som gör folk vänliga eller om det bara råkar bo så trevligt folk här.

Inga glastak. Niina Bergring har inte upplevt att hon tvingats bevisa mera bara för att hon är kvinna i en mansdominerad bransch. ”Det är viktigt att välja sina chefer, företagskulturen spelar också in. Kanske jag haft tur där”, säger hon. I bakgrunden fr.v. Verdandis starka män K.J Hartman, Ernst Dahlström och Bror Hägg. Foto: Johan Backas
Bergring hoppas utveckla sig själv till en så bra ledare som möjligt.
Som placeringsdirektör leder hon människor som oftast är vana att ta ett stort ansvar och som redan från början är motiverade.
– Min roll går främst ut på att möjliggöra så de kan göra ett så bra arbete som möjligt. Teamet består ofta av kraftiga personligheter, så det gäller att skapa en kultur av respekt och stor öppenhet.
Flera rapporter har under de senaste åren visat att unga finländare inte litar på att de i framtiden ska få någon pension av staten.
Bergring hävdar att pensionssystemet som startades 1964 aldrig tidigare varit så starkt som nu, efter reformen 2017.
Att finländarna lever allt längre är inget problem, tycker hon. Den enda faran för pensionssystemet är att finländarna ser ut att bli för få om inte nativiteten stiger eller arbetskraftsinvandringen ökar.
– Pensionssystemet är hållbart så länge vi har tillräckligt många finländare som arbetar. Men det är klart att nativiteten är fast i de enskilda individernas beslut.
Bergring tror att om Adam Smith, ofta beskriven som kapitalismens fader, skulle stiga upp från sin grav idag skulle ha föredra de nordiska ländernas samhällssystem framom de anglosaxiska ländernas.
– Här finns solidariteten i att vi via pensionssystemet försäkrar varandra, men det tar ändå inte bort det individuella ansvaret.
Bergring hoppas att de ungas osäkerhet om den framtida pensionen gör att de sparar och placerar mera pengar.
Hon har länge talat för ansvarsfulla placeringar, både vad gäller miljö och etik. Tidigare i år investerade Veritas i tre finska vindkraftparker.
– Klimatförändringen medför stora problem, samtidigt öppnar det upp möjligheter för de företag som kan lösa problemen. Jag ser det som en självklarhet att vi måste beakta de här frågorna i våra placeringar.
Niina Bergring
- Född: 1973
- Bor: I Grankulla med mannen Jonas och tonårsbarnen Herman och Ingrid. Besöker släktens stuga på Stormälö på sommaren.
- Hobbyer: Att hålla mig frisk så att jag är en stark mommo till de barnbarn som förhoppningsvis kommer i ett senare skede. Jag tänker på vad jag äter, och sportar en hel del. Dessutom läser jag mycket.
- Hur ser dina dagar ut? En vanlig dag stiger jag upp 5 och börjar jobba, sedan sköter jag barnens frukost innan jag åker till jobbet. Sedan lagar jag mat och på kvällen kanske jag läser. Däremellan sportar jag.
- Beskriv dig själv: Jag är jättevanlig, och pragmatisk. Och så försöker jag vara snäll.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.