Förflytta dig till innehållet

Dragsfjärds ungdomsförening kastar ut oljepannan – värmesystemet byts i vår

Emilia Örnmark

Bild från ett pannrum, med uppvärmningsutrustning

Oljepannan ska ut från pannrummet, och ersättas med utrustning för jordvärme. Foto: Emilia Örnmark


För Dragsfjärds ungdomsförening (DUF) är värmekostnaderna för föreningshuset Furulund i Kärra betungande.
Runt tiotusen euro i året går till oljekostnader, lite beroende på väderlek förstås. Detta trots att man begränsar uppvärmningen till en grundvärme på 10-12 grader inomhus.
Som tilläggsvärme används luftvärmepumpar, som vid behov snabbare får upp värmen i huset.
Att uppvärmningen av Furulund är dyr är dock inget nytt, men det är däremot faktumet att föreningen nu ska råda bot på det här dilemmat: I vår kommer man att kasta ut oljepannan och istället installera jordvärme.
Sedan februari i fjol har Stig Söderström fört ordet i föreningen och säger att han genast från början började fundera på bytet av värmesystem.
Man framför ett hus

Stig Söderström, ordförande för Dragsfjärds ungdomsförening. Foto: Emilia Örnmark

Stöd från Leader och Svenska kulturfonden

Att installera jordvärme, som kommer att tas från berget, kostar cirka 80 000 euro. För 65 procent av kostnaderna har föreningen blivit beviljad leader-stöd. För att finansiera den resterande delen har man ansökt om understöd från Svenska kulturfonden och från privata aktörer på Kimitoön.
Det som i slutändan blir kvar för föreningen att finansiera sköts med banklån.
— Genom bytet av värmesystem kommer vi att spara mycket pengar per år. Dessutom finns här en miljöaspekt, säger Söderström och tillägger att med oljeuppvärmningen är utsläppet 25-30 ton koldioxid per år.

Start i vår

I vår, då man kan stänga av värmen, kommer föreningen igång med projektet.
— Först måste vi få ut den gamla pannan, expansionskärlet och oljetanken och så ska rökgaskanalen pikas bort. Men eftersom rören är asbestisolerade så måste vi börja med asbestsanering, säger Söderström.
Helt klart är det inte ännu hur man i praktiken får ut alla grejer för att göra plats för den nya värmepumpen. Eventuellt blir det att slå upp ett större hål i pannrummet där det nu finns ett vedinkast.

Också nya fönster

Furulund är i behov av renovering också på utsidan. Man kommer dock att starta med att byta ut fönstren i serveringsrummet och i köket. De gamla är i dåligt skick, och ska ersättas av tätare fönster med tredubbla rutor.
För de åtgärderna får föreningen stöd från Hembygdsförbundet och från Svenska kulturfonden.

En lång rad fönster med utsikt mot vattnet

Men nya fönster blir värmeförlusten mindre. Foto: Emilia Örnmark

Många använder Furulund

I rätt så ivrig användning är det stora föreningshuset i två våningar.
Regelbundet används det bland annat av olika motionsgrupper, av Dalsbruks Dragspelsklubb, av en fysioterapeut, av Folkhälsan och av Kimitoöns vuxeninstitut. Föreningen ordnar också egna evenemang i Furulund, som till exempel danser tre gången i året.
— I våras var Barbados här, då sålde vi drygt 200 biljetter. I mars kommer Fernandoz och till påsken blir det dans med en lokal orkester. Höstdanserna har dragit sämre. Till Guns Rosor i höstas sålde vi bara cirka 60 biljetter. Några hundra får bra plats i Furulund, säger Söderström.

Stort föreningshus i grått ocg vitt, med skylten "Furulund"Emilia Örnmark

DUF:s föreningshus Furulund. Foto: Emilia Örnmark

Också egen verksamhet

Utöver det har DUF ordnat en kodningsklubb, där unga lärde sig programmera en robot, en ekomatlagningskurs för lågstadiebarn, byavandringar och så har man haft Åbo Svenska Teater på besök med pjäsen Främlingen, vilket lockade drygt 100 åskådare.
Dessutom hyrs huset ut för fester och möten.

Vill aktivera ungdomar och öppna ungdomskällaren

Söderström ser gärna att man skulle få den uppfixade ungdomskällaren Tonnis i användning.
Han ser det dock som svårt att aktivera ungdomar i föreningen i dag, vilket också gäller styrelsearbetet.
Dock ser det ut att bli ett problemfritt val av ny styrelse i vår – enligt Söderström finns det nya intresserade och fler som kan tänka sig fortsätta.
— Vi efterlyser nog unga krafter. Många av oss i styrelsen är äldre. Hade vi fler yngre i styrelsen kanske vi också kunde komma fram med idéer som lockar yngre med i verksamheten.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter