Små K-butiker i Åbo satsar stort på lokala produkter — "Kunderna är beredda att betala extra"


Köpmannen Anni Puhakka håller i fröknäckebrödet från Livonsaaren Leipomo som är väldigt populärt just nu. Foto: Emma Strömberg
I butikshyllan i K-market Vähä Heikkilä i Lillheikkilä hittar man många lokala småproducenters produkter.
– Jag är själv småföretagare och vill stöda andra småföretagare, säger köpmannen Anni Puhakka.
Puhakka menar att kunderna är beredda att också betala lite extra för kvalitet och för att veta var och hur produkterna är producerade.
– Det är också viktigt för mig och det är trevligt att kunderna har samma ideologi, säger Puhakka.
Hon har drivit butiken i Lillheikkilä sedan år 2017. Redan från starten syntes betoningen på specialprodukter och lokala tillverkare i utbudet.
Puhakka hade velat visa upp Kakolabryggeriets ölflaskor, men de är tillfälligt slut på hyllorna eftersom de haft så bra åtgång.
Populärt knäckebröd
En annan favorit som har stor åtgång för tillfället är fröknäckebröd från Livonsaaren Leipomo, som har sin produktion i Bleckstaden i norra Åbo. Anni Puhakka har också ett samarbete med tebutiken Teepolku på Humlegårdsgatan i Åbo. De levererar några lyxiga tesorter till K-market Vähä Heikkilä.
I butiken kan man också hitta glass från Finlands antagligen minsta glassfabrik Postitien jäätelö i Nystad. Glassfabrikens produkter varierar enligt årstid och mängden varierar enligt vad ägaren hinner tillverka vid sidan av sitt andra jobb.
Puhakka ser inte detta som ett problem.
– Kunderna har vant sig vid att tillgången till produkten varierar.

Postitien Jäätelö har olika smaker beroende på säsong. Foto: Emma Strömberg
Utbudet på butikshyllorna i övrigt byts också ut ganska mycket. Puhakka ser det inte som ett problem om en producent inte kan garantera leverenas för en längre tid, utan samarbetar också gärna för kortare tid.
– Kunderna tröttnar också på en viss produkt och vill prova på nya matvaror.
En tid kunde man hitta Forumbageriet Gryns bröd i k-butiken, men byggena i centrum satte tillfälligt stopp för det samarbetet.
– Men det finns så många lokala bagerier nuförtiden att jag kan ta in någon annans produkt istället för en tid.
Utbudet varierar stort mellan butiker
Puhakka är medlem i flera Facebookgrupper där hon får inspiration om hurdana produkter som kunde vara intressanta i hennes butiker.
Men hon skulle hoppas att producenterna själva modigare tog kontakt och marknadsförde sina produkter.
– Tiden räcker inte till för att söka upp och ta kontakt med alla producenter som kunde tänkas ha sina varor på hyllorna.
Puhakka driver också två andra k-butiker i närheten, K-market Stenkon vid Kaskisvägen och k-butiken i Hammarbacka. Utbudet varierar mycket mellan butikerna.
– Här i Lillheikkilä är kunderna väldigt medvetna och vill ha information om produkterna. I området kring K-market Stenkon bor mycket studerande så där finns mera billiga produkter, säger Puhakka.
Kakolabryggeriets öl går bra åt också i Portsa
K-market Portsas köpman Tuomo Hussi konstaterar också att sortimentet kan variera väldigt mycket mellan olika k-butiker.
– Det är kunderna som i sista hand bestämmer vad som finns på hyllorna, säger Hussi.

Kakolabryggeriets öl på K-market Portsas butikshylla. Foto: Emma Strömberg
I hans butik är det också stor åtgång på den väldigt lokala Kakolaölen. Överlag satsar K-market Portsa på mikrobryggeriöl eftersom det går hem hos kundkretsen.
Hussi har drivit K-market Portsa i sex år och säger att under den tiden har efterfrågan på lokalproducerade produkter ökat något, särskilt när det kommer till bröd och färdigmat.

Tuomo Hussi ordnar färdigmaten från Sirkiä Deli som har sin fabrik i Pemar. Foto: Emma Strömberg
Liksom Anni Puhakka tycker Hussi att producenter aktivare kunde marknadsföra sina produkter. Men till skillnad från Puhakka vill Hussi att de producenter som han samarbetar med kan garantera kontinuitet.
– Hackig leverans gagnar inte kunderna som inte kan veta om produkten finns i hyllan eller inte.
Hussi påpekar också att med mycket småskalig produktion kan priset överstiga kundernas smärtgräns.
– Kunderna är beredda att betala lite mera för en lokal småproducents produkt, men inte mycket mera.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.