Förflytta dig till innehållet

Rester från dykardräkter blir designväskor i Åbo

väska av restmaterial från dykardräkter

Väskan Curious av det nystartade Åboföretaget Cuitu lanserades nyligen. Pressfoto


Företaget Cuitu, som är resultatet av en tvärvetenskaplig kurs vid Åbo universitet, TY, har lanserat sin första produkt: en designväska gjord av restmaterial från tillverkningen av dykardräkter.

De grundande medlemmarna Anna Kytövuori, som studerar ekonomi, Vilma Piironen, som studerar juridik, Moona Haapala, som studerar kemi, och Evi Oivanen, företagets vd och designer, träffades för första gången i januari.

I augusti registrerade de sitt aktiebolag och nu har företagets första produkt, väskan Curious, som betyder nyfiken, lanserats.

Ansvarsfullhet betonas

Cuitu är ett modevarumärke som kombinerar design, teknologi och ansvarsfullhet.

Väskan, som lämpar sig både för män och kvinnor, är tillverkad av det lokala företaget Ursuits restmaterial, som har blivit över vid tillverkningen av dykar- och räddningsdräkter.
Materialet betecknas som högkvalitet och nytt och i stället för att de överblivna tygresterna slängs görs de till väskor, vars materialbehandling och tillverkning också sker i Åbo.
För tillverkarna är ansvarsfullheten viktig, och därför kommer en del av beståndsdelarna från europeiska länder som Italien och Sverige.
Väskan är försedd med ett chip, som kan skannas med telefonen för information om väskan, hur den ska skötas och ett äkthetsintyg.
— För att försäkra oss om arbetsförhållandena har vi besökt den fabrik i Italien som tillverkar blixtlåset och vi blev imponerade av deras kvalitetsarbete, säger Anna Kytövuori.
I Milano testade de också vilka reaktioner den nya väskan väckte bland förbipasserande, som gillade vad de såg.

Fyra unga kvinnor

Cuitu består av Anna Kytövuori, Vilma Piironen, Moona Haapala och Evi Oivanen. Foto: Eeli Savolainen

Slumpen påverkade materialvalet

Att väskan tillverkas av restmaterial från dykar- och räddningsdräkter beror på en slump.
På väg hem till Åbo råkade de komma i kontakt med en representant för Ursuit på flyget.
Efter ett företagsbesök klarnade det sedan att det var just dess restmaterial som skulle användas för väsktillverkningen.
Inspiration har företagarna bakom Cuitu också fått från textilsamarbetet Telaketju och av uppstartsprogrammet Startup Journey.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter