Förening för barn med specialbehov ser med oro på barnpsykiatri-flytten från Pargas till Åbo


Janna Andolin är projektkoordinator i föreningen Medvind som stöder familjer där barnen har specialbehov. Foto: Anja Kuusisto
Janna Andolin säger att det allra viktigaste naturligtvis är att barn som behöver psykiatrisk vård får den specialiserade vård de behöver, och inte var den ges.
Men att flytta den svensk- och tvåspråkiga barnpsykiatriska polikliniken i Pargas till ÅUCS och Åbo är ändå ett tråkigt beslut, enligt henne – och enligt flera av de familjer som hon är i kontakt med inom ramen för sitt jobb som projektkoordinator i föreningen Medvind (se faktarutan).
– Familjer har ringt mig och förundrat frågat om flytten, det är konstigt att beslut fattas i sådan tystnad, säger Andolin.
Många får längre väg till mottagningen
Hon hänvisar till att det för många familjer blir en längre resa till mottagningen än tidigare, och att barnets besök vid polikliniken kan ta en hel eller halv dag, när träffen tidigare kunde vara enbart ett kortare avbrott i daghems- eller skol- och arbetsdagen.
– Sen ordnas ju också teamträffar då läkare, sjukskötare, barnets lärare, skolpsykolog, barnet och föräldrar ska vara med och nu ska då alla de här samlas i Åbo i stället för som tidigare i Pargas.

Hittills har barnpsykiatripatienter i Pargas och på Kimitoön fått komma hit, till samma backe som hälsocentralen i Pargas. Nu har barnpsykiatripolikliniken flyttats till Åbo. Foto: Anja Kuusisto
Stöder familjer och utbildar personal
Som projektkoordinator i Medvind träffar och stöder Andolin dels enskilda familjer, dels åker hon själv till daghem och skolor och håller till exempel föreläsningar för personalen om neuropsykiatriska funktionshinder.
– Det finns fortfarande tabun och föräldrar som inte vill medge problem trots att till exempel daghemspersonalen försöker lyfta fram dem. Jag var till exempel till ett daghem i Österbotten där det här var fallet, och efter besöket där blev det faktiskt en förändring i föräldrarnas inställning.
– Det handlar ju om att hitta rätt sätt att bemöta barnet. När vi förstår varför barnet agerar som det gör och vet hur vi ska hantera knepiga situationer, blir det lättare och barnet får det stöd det behöver.
Andolin är utbildad neuropsykiatrisk handledare, en utbildning som i Finland endast finns på finska. Hon har gått den vid Åbo universitets sommaruniversitet.
Specialbehoven varierar och de ökar
De barn Andolin möter kan ha specialbehov i många former. Det kan handla om allt mellan svårigheter med att koncentrera sig, sådan blygsel att tillvaron är tung, överkänslighet mot ljud och så vidare, till tydligare diagnoser som adhd eller asperger.
Att hitta en diagnos tar tid – och alla behöver inte alls ha en diagnos för att vara i behov av extra stöd under en period i livet.
– Egentligen önskar jag ju att mitt arbete skulle vara överflödigt, och inte behövas. Men faktum är att behovet bara verkar öka. Via föreningen kan familjerna också till exempel få hjälp med att skriva ansökningar, jag har fungerat som medlare på möten om till exempel skolans och föräldrarnas syn på barnet krockar, med mera.
Verksamheten är gratis för familjerna, den bekostas av de stiftelser som understöder Medvind.
Föreningen Medvind
Grundades våren 2017 som en föräldraförening för barn med behov av psykiatriskt stöd.
Har Pargas som hemort men välkomnar medlemmar från och har verksamhet i hela Svenskfinland.
Har en anställd projektkoordinator som jobbar 80 procent för föreningen, Janna Andolin.
Har finansiering via Sundells, Eschnerska, Britta Maria Renlunds och Petrelius stiftelser.
Stöder barn som har neuropsykiatriska funktionshinder. Sådana är asperger, autism, adhd, add, tourets, dyslexi och dyskalkyli med flera.
Vi måste grunda ett svenskt samfund för POSITIV PSYKOLOGI i egentliga Finland.