Uppdaterad: Poststrejken fortsätter – PAU godkände inte medlingsbudet: "Postsorterarna nämns inte med ett ord"


Foto: John Eriksson/SPT
Post- och logistikunionen PAU godkänner inte rikförlikningsmannens medlingsbud eftersom de anser att förslaget skulle leda till sämre arbetsvillkor för postanställda.
– Vi fattade vårt beslut redan i går, men Piekkala bad oss att sova på saken. Vi kan ändå inte godkänna sämre arbetsvillkor för våra medlemmar, säger Heidi Nieminen, PAU:s ordförande.
Enligt Nieminen saknades det i medlingsförslaget alla de frågor som är viktiga för PAU. Till exempel arbetsvillkoren för de 700 av PAU:s medlemmar som är anställda inom postsorteringen.
– Arbetsvillkoren för de medlemmar som jobbar inom postsorteringen är en av våra knäckfrågor i de här förhandlingarna, men postsorterarna nämndes inte med ett ord i medlingsbudet.
Enligt Nieminen har parterna ändå kommit närmare varandra i andra frågor, men i de frågorna som PAU anser är centrala är parterna långt ifrån ense.
– Ett medlingsbud godkänns alltid i sin helhet, så vi hade inget annat val än att inte godkänna det.
”Mycket besviken”
Servicebranschens arbetsgivare Palta skulle däremot ha godkänt medlingsbudet. Paltas vd Tuomas Arto svarar på Nieminens kritik genom att säga att de 700 anställda inom postsorteringen redan har ett annat kollektivavtal och att de inte kommer att återvända till sitt ursprungliga avtal. Därför är frågan inte längre aktuell, enligt Palta.
– Palta har kommit emot PAU:s krav i de mest centrala konfliktfrågorna. Till exempel hålls lönerna på samma nivå som förut, säger Arto.
Palta har beslutat att de anställda inom postsorteringen får behålla sina nuvarande löner i drygt två år och de har också gått med på att behålla sin nuvarande lönetabell. Det här är en klen tröst för PAU.’
– De anställdas arbetsvillkor skulle ändå försämras och lönerna skulle sjunka efter övergångsperioden, säger Heidi Nieminen vid PAU.
Arto instämmer inte och är djupt besviken över att parterna ännu inte nått en lösning.
– Jag är mycket besviken över att PAU inte godkände medlingsbudet. Nu är vi tyvärr fortfarande i en situation där vi inte har nått en överenskommelse.
Långa och tunga förhandlingar
I och med tisdagens besked fortsätter PAU:s strejk och de andra fackförbundens sympatistrejker. Tuomas Arto vid Palta är inte förvånad över att så många av transportunionerna stöder PAU. Enligt honom har unionerna en tradition att sympatistrejka.
– Men jag tycker det är beklagligt att man lite för ivrigt stöder PAU och blandar sig i förhandlingarna. Jag hoppas på mer återhållsamhet framöver, säger Arto.
En sak är alla inblandade överens om: förhandlingarna är exceptionellt utdragna och tunga. På måndagen förhandlade parterna i drygt tolv timmar. På onsdag klockan 13 träffas parterna nästa gång. Då bedömer riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala hur man går vidare i arbetstvisten.
– Parterna fortsätter jobba och vi strävar förstås efter att lösa grälet och problemen, säger Piekkala.
PAU:s och Paltas meningsskiljaktigheter har varit stora ända sedan förhandlingarna inleddes tidigare i höst.
Enligt PAU skulle Postens förslag till ett nytt kollektivavtal innebära sämre löner och arbetsvillkor för Postens arbetstagare. Palta säger däremot att branschen förändras i snabb takt och att ändringarna görs för att säkerställa att Postens anställda har jobb också i framtiden.
Alla de här protesterar
Post- och logistikunionen, PAU
PAU:s pågående strejk berör omkring 9 000 anställda inom postutdelningen, posthanteringen och posttransporten.
Postfacket har strejkat sedan måndagen den 11 november. Strejken avslutas den 24 november, men PAU har redan varslat om en ny två veckor lång strejk som kan börja den 25 november. Den nya strejken skulle omfatta postutdelningen, posthanteringen, posttransporten och försäljningen i hela landet. Strejk nummer två skulle omfatta även tjänstemän och personal inom kundtjänsten, och beröra 10 000 anställda.
Bil- och transportbranschens arbetarförbund, AKT
Igår, måndagen den 18 november, inledde AKT sin sympatistrejk. Strejken pågår till söndagen den 24 november. Under strejken ska logistikbranschen undvika att behandla Postens försändelser.
Idag, tisdagen den 19 november träder även ett övertidsförbud och ett förbud mot att byta skift i kraft. Förbudet gäller bland annat lastbilsförare, busschaufförer och terminalpersonal.
Från och med tisdagen omfattar AKT:s strejk också Helsingforsregionens trafik, HRT, som sköter kollektivtrafiken i huvudstadsregionen.
Imorgon onsdag, den 20 november, börjar AKT:s stödåtgärder också gälla hamnpersonal i oljehamnar, kabinpersonal, resebyråbranschen och Airpros och Avaintas lyftkransförare.
Finlands Sjömansunion, FSU
Igår, måndagen den 18 november, inledde Sjömansunionen en sympatistrejk. Fartygen lämnar Postens transporter stående i hamnarna. Det här gäller förbindelsefartygen, inrikesfärjorna, lastfartygen, passagerarfartygen och de kombinerade frakt– och passagerarfartygen.
Torsdag den 21 november slutar Sjömansunionen hantera last. På bildäcken tar man inte längre emot långtradare, tankbilar eller lösa släp. Personbilar och bussar får däremot transporteras på bildäcken. Det här gäller utrikesfartens kombinerade frakt- och passagerarfartyg och passagerarfartygen.
Från och med torsdag följer unionens medlemmar som jobbar ombord på isbrytare och som arbetar i isbrytaruppgifter inte med ut till sjöss. De ska däremot fortsätta med sina arbetsuppgifter på land.
Måndag den 25 november blir utrikesfartens lastfartyg, passagerarfartyg och kombinerade last- och passagerarfartyg under finsk flagg som anländer till finsk hamn efter klockan 6, liggande i hamn. Unionens medlemmar följer inte längre med fartygen ut till sjöss.
Järnvägsunionen, RAU
Idag, tisdagen den 19 november klockan 21, inleder Järnvägsunionen en blockad som pågår i ett dygn.
Luftfartsunionen, IAU
Luftfartsunionen sympatistrejkar med PAU mellan den 11 och den 24 november. Under strejken deltar inte unionens medlemmar i hanteringen av post på flygplatserna.
IAU inleder en utvidgad sympatistrejk den 25 november klockan 6 som pågår tills unionens medlemmar återvänder till jobbet följande dag. Under den tiden jobbar inte anställda vid Finnpro och Finnair. Även de företag som jobbar med teknik, catering och frakt för flygbolag som flyger till och från Finland strejkar. Anställda som sköter markservicen och säkerhetskontrollerna på flygplatserna strejkar också.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL
JHL:s medlemmar som jobbar inom postutdelningen, posthanteringen och posttransporten strejkar med PAU mellan den 11 och den 24 november.
Från och med igår, måndagen den 18 november, tar JHL:s medlemmar som jobbar på Finnferries färjor inte emot Postens försändelser
Idag, tisdagen den 19 november klockan 6, slutar JHL:s medlemmar som är anställda vid godtrafikens bangårdar att jobba. De strejkar till klockan 22 samma dag.
De som underhåller godtrafikens vagnpark inleder sin strejk följande dag, onsdagen den 20 november klockan 7, och strejkar till klockan 23 samma dag.
Servicefacket Pam
Pam stöder PAU genom att förbjuda behandlingen av paket och brev på Postens serviceställen i två veckor från och med måndagen den 25 november. Posten har sammanlagt cirka 750 serviceställen, bland annat i butiker, kiosker, på bensinstationer, kaféer och apotek.
Finlands livsmedelsarbetareförbund SEL
Torsdag den 22 november slutar SEL behandla Postens leveranser till företag inom livsmedelsbranschen. Deras strejk pågår till den 8 december klockan 24.
Samtidigt så ser utländska konkurrenter en chanst att etablera sig i Finland. Dessutom så är det flera tidningshus som ser sin chans att förbättra sina nättjänster och antalet läsare av digitidningen ökar.
Destu längre denna strejk håller på destu mindre kommer posten i framtiden att dela ut post, som de dessutom anser vara olönsam. Kanske lika bra att någon annan tar över verksamheten eller helt digitaliseras.
Helt rätt oss blåser ni inte