Åbobos animationer når miljontals människor varje dag – animationer ökar i popularitet


Petter Pentilä sätter ungefär 10 timmar i veckan på att animera. Animationerna används dagligen på sociala medier. Foto: Alexia Sahl
Petter Pentilä, eller Framesequence som han heter på sociala medier, är 23 år, bor i Åbo och studerar till tradenom på Novia. Varje dag använder sig miljontals människor av hans animationer.
I början av november fick han enorm uppmärksamhet. Den engelskspråkiga underhållningssajten 9gag publicerade nämligen ett klipp med Pentiläs animationer på sin Instagramprofil.
9gag har drygt 51 miljoner följare på Instagram medan deras Facebooksida gillas av 41 miljoner. Inlägget med Pentiläs animationer har visats 6,5 miljoner gånger bara på Instagraminlägget.
– Och sen fick jag höra att Dr Phil använt sig av min animation på ett av sina Instagraminlägg, säger Pentilä.
Själv har Pentilä drygt 90 tusen följare på sin Instagramprofil. För ett år sedan hade han kring tusen följare.

Amerikanska Dr Phil är programvärd för en välkänd talkshow. På ett av sina Instagraminlägg använde han sig av Petter Pentiläs tandborstsanimation. Foto: Alexia Sahl
Populärt att använda sig av animationer
Att animera, alltså arbeta med rörliga bilder, har Pentilä hållit på med i många år.
– Redan som tioåring började jag med små animationer. Till en början gjorde jag allt via gratisprogram och det var mest streckgubbar.
Animationer används i många olika syften, och i dag finns det många olika tekniker som 3D, 2D och stopmotion. En populär typ av animation är den som också kallas för gif. När Finland vann ishockey VM i maj animerade Pentilä en gif som föreställde guldpokalen och den finska flaggan. Animationen blev mycket populär, särskilt på Instagram.
– Många vet inte om att de använder mina animationer. Och många använder dem utan lov, men det är inget man egentligen kan göra något åt.
Pentilä slår upp en sökmotor på sin dator och skriver in sökorden tandborste och animation. Hans animation dyker upp bland de första förslagen.
– Här har någon använt min animation i sitt Twitterinlägg med 1,2 miljoner visningar, men man har tagit bort mitt namn nere i hörnet.
Finland efter i utvecklingen
Pentilä intresserar sig mest för en animationsteknik som kallas rörlig grafik.
Den rörliga grafiken fokuserar specifikt på visuell kommunikation, och ofta handlar det om att man vill förmedla ett budskap. För Pentilä som studerar till tradenom på Novia ser han potential i animationer, speciellt i marknadsföringssyfte.
Han tror att animationer kommer växa i popularitet, men förklarar att kännedomen om animation inte kommit så långt i Finland. I USA finns det exempelvis magisterprogram inom ämnet rörlig grafik.
– Fast jag har sett en liten förändring. Det finns visserligen högskolor i Finland som lär ut animation och vissa skolor erbjuder numera kurser i animation.

Petter Pentiläs animationer är oftast humoristiska eller lite kontroversiella. Foto: Alexia Sahl
Det kontroversiella och humoristiska går hem hos användarna
Pentilä är självlärd och han har många timmars övning bakom sig för att få till snygga animationer. Han uppskattar att det kan ta flera år innan man lär sig knixet. Själv sätter han i medeltal ner ungefär tio timmar på en animation.
– Man kan göra en animation på 15 minuter, men jag vill göra det bra. Jag är perfektionist, säger Pentilä.
Med hjälp av sin dator, ett illustrationsprogram, ett videoediteringsprogram, en mikrofon och ett par hörlurar fogar Pentilä ihop alla delar. Resultatet blir oftast en humoristisk eller lite kontroversiell animation.
– De är de animationer som delas överlägset mest.

Petter Pentilä använder sig av namnet Framesequence på sociala medier. Foto: Alexia Sahl
Tackar nej till erbjudanden från företagsjättar
Pentilä frilansar och berättar att han då och då får förfrågningar av stora företag som frågar om de får köpa en licens av honom. Bland annat har amerikanska tv-kanaler har kontaktat honom.
Men för tillfället tackar han nej till alla erbjudanden. Orsaken är enkel. Han har inte tid och prioriterar annat. I stället satsar han på att bli utexaminerad tradenom från Novia före årsskiftet. Efter det är planen att fortsätta studera marknadsföring. Framtidsplanerna är att i något skede starta eget företag.
Alexia Sahl
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.