Postförhandlingarna fortsätter på onsdag eftermiddag – det här handlar tvisten om


Enligt PAU skulle Postens förslag om ett nytt kollektivavtal innebära lägre löner, längre arbetsdagar och besvärligare arbetstider för postanställda. ÅU-foto
Finlands post- och logistikunion PAU och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta träffas igen under riksförlikningsmannens ledning på eftermiddagen.
Redan i slutet av augusti meddelade Posten att de anställda som sorterar paket och näthandelsvaror kommer att flyttas över till dotterbolaget Posti Palvelut från och med början av september. Förflyttningen innebar ett nytt kollektivavtal för de anställda.
Posten har motiverat beslutet med att konkurrensen i branschen hårdnar och att de anställda inom postsorteringen borde ha liknande arbetsavtal som konkurrenterna. Därför borde postsorterarna enligt Posten höra till ett annat kollektivavtal. PAU vägrar däremot godkänna förslaget och kräver att de som jobbar inom postsorteringen ska höra till kollektivavtalet för kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen så som tidigare.
Sämre löner
Enligt PAU skulle Postens förslag om ett nytt kollektivavtal innebära sämre arbetsvillkor och löner för Postens arbetstagare, som enligt PAU redan nu har låga löner. Enligt facket skulle de anställdas lön sjunka med hela 30–50 procent. Enligt arbetsgivarförbundet Palta är påståendet en ren överdrift. Palta medger ändå att ett nytt kollektivavtal skulle innebära besparingar för Posten.
Palta säger att branschen förändras i snabb takt och att ändringarna görs för att försäkra att Postens anställda har jobb också i framtiden. Palta har lovat att omkring 700 anställda inom postsorteringen får behålla sina nuvarande löner samt kvälls- och nattillägg fram till den 31 januari 2022.
PAU ser det här som tomma löften. Även efter några år måste de postanställda ha möjlighet att leva på sina löner, betonar PAU. Ytterligare säger PAU att alla nyanställda skulle anställas med en lägre lön och sämre arbetsvillkor än de nuvarande anställda, som får behålla sina löner. Om Posten skulle lyckas rekrytera tillräckligt många nya med en lägre lön tror PAU att det kan leda till att de snabbt försöker göra sig av med de gamla anställda som har en högre lön.
Stora meningsskiljaktigheter
Redan från början har parterna alltså haft väldigt olika synpunkter på ändringarna och följderna av dem. Enligt Palta är det inte ens aktuellt att förhandla om de anställda inom postsorteringen får behålla sitt gamla kollektivavtal. Palta vill uttryckligen diskutera detaljerna för det nya kollektivavtalet som de föreslår.
PAU anser däremot att de anställda inom postsorteringen fortfarande är PAU:s medlemmar och går inte vidare förrän postsorterarnas ursprungliga kollektivavtal retts ut. Det här är en av orsakerna till att man inte alls kommit framåt i förhandlingarna.
En annan orsak att förhandlingarna inte leder något vart är att Palta vill försämra arbetsvillkoren också för andra postanställda, enligt PAU.
En ny strejk
PAU:s medlemmar som är anställda vid Posten har strejkat sedan måndagen på grund av tvisten. Strejken berör omkring 9 000 anställda inom postutdelningen, posthanteringen och posttransporten.
Strejken avslutas den 24 november, men PAU har redan varslat om en ny två veckor lång strejk som kan börja den 25 november. Den nya strejken skulle omfatta postutdelningen, posthanteringen, posttransporten och försäljningen i hela landet. Strejk nummer två skulle omfatta även tjänstemän och personal inom kundtjänsten, och beröra 10 000 anställda.
Många arbetstagarorganisationer stöder PAU. I nuläget har Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL) och Luftfartsunionen (IAU) meddelat att de stöder PAU:s arbetskonflikt med sympatistrejker. Syftet med sympatistrejkerna är att sätta fart på förhandlingarna.
Järnvägsunionen (RAU) säger att man fattar beslut om en eventuell sympatistrejk efter onsdagens förhandlingar. Även Bil- och transportbranschens arbetarförbund (AKT) och Sjömansunionen (SMU) har meddelat om eventuella sympatistrejker.
Stämmer det att det finns morgonutdelare som är postens anställda(kommit via företagsköp) som har det avtal man nu strider emot? Är kravena då att dessas avtal skall bytas, dvs avtalshoppar båda parter? Eller finns det vilja att ha två klasser inom posten?