Förflytta dig till innehållet

Disponent: En attitydförändring behövs i Åbo – byggnadsinspektörerna ska vara rådgivare, inte översittare

Timo Laaksonen. Foto: J-O Edberg


För Timo Laaksonen, ordförande i disponenternas intresseförening i Egentliga Finland, kommer enkätens resultat inte som någon överraskning.
I egenskap av ordförande i disponentföreningen känner har rätt väl till hur byggnadsinspektionen fungerar i kommunerna.
– Kritiken som riktas mot byggnadsinspektion i Åbo kommer inte som någon överraskning, säger han.
Laaksonen har i sitt arbete som disponent och vd i ett disponentföretag i S:t Karins egna erfarenheter av hur servicen vid byggnadsinspektionen i Åbo fungerar.
Företaget sköter nämligen disponentsysslorna för husbolag i både S:t Karins och Åbo.

Stora skillnader

Laaksonen säger att skillnaden är stor mellan orterna.
– I S:t Karins fungerar servicen betydligt smidigare än i Åbo. Själva har vi ändå inte haft några större problem. För det mesta har allt fungerat rätt bra. Men man har ju hört en hel del från disponenter och husbolag som råkat ut för problem i Åbo.
Han säger att byggandet i Åbo visserligen varit rekordlivligt de senaste åren och att de orimligt långa handläggningstiderna för bygglov delvis beror på uppsvinget.
– Staden har hänvisat till brist på personal. Men är det så ska man se till att man får mera personal, säger han.

Många äldre hus i Åbo genomgår för tillfället fasadrenoveringar.


Enligt Laaksonen är det ändå inte här som skon klämmer.
– Det behövs en attitydförändring i hanteringen av bygglov vid byggnadsinspektionen i Åbo. Byggnadsinspektörerna ska vara rådgivare, inte översittare, säger Laaksonen.
– Efter vad man hört från fältet får man den uppfattningen att byggnadsinspektörerna anser sig vara den som sitter på kunskapen och vet mest, och att det inte finns utrymme för diskussioner och förhandlingar. Men så fungerar ju inte branschen.

Småsaker kan förlänga väntetiden

Disponenterna anlitar tillsammans med husbolagen yrkesfolk, bland annat ingenjörer och arkitekter, som planerar byggprojekten. Trots det händer det ofta att byggnadsinspektionen kräver tilläggsutredningar.
– Det kan handla om småsaker som i praktiken leder till att byggprojekten fördröjs. Men av rädsla för att råka ut för ytterligare problem fortsättningen vågar ingen opponera sig mot bygginspektions handläggare, säger Laaksonen.
Han säger att alla inspektörer inte beter sig dåligt. Men det finns nitiska typer som gör sitt yttersta för att allt ska kontrolleras i minsta detalj och att alla paragrafer följs till punkt och pricka innan bygglovet kan beviljas.

Foto: J-O Edberg


Några exempel från verkligen är ett radhusbolag som förnyade ytterdörrarna till husets bakgård. Inte nog med att det krävdes bygglov för projektet, byggnadsinspektionen krävde också att husbolagets grannar hördes innan dörrbytet kunde ske.
Laaksonen berättar om ett annat fall där en affärslägenhet i ett 100 år gammalt jugendhus renoverades.
– Renoveringen måste förstås uppfylla dagens byggnadskrav. Det innebar bland annat att man måste installera en toalett i lokalen för rullstolsburna. Men det som överraskade var att också grannarna skulle höras trots att det var fråga om en inomhusrenovering och en affärslokal som funnits huset sedan det byggdes.

Eferlyser enhetlig linje och klara direktiv

Laaksonen efterlyser en enhetlig linje i handläggningen av bygglov och klara direktiv för vilka handlingar som behövs vid en ansökan.
– Då behöver man inte begära in dokument som ytterligare förlänger väntetiden. De långa väntetiderna och osäkerheten ställer bara till besvär för byggnadsföretagen och husbolagen. Att behöva vänta i månader på ett bygglov för en rörsanering kostar pengar och skapar osäkerhet inte minst för husets invånare som måste flytta ut under renoveringen, men som inte vet när och för hur länge de måste flytta, säger Laaksonen.
LÄS OCKSÅ:
Åbos bygginspektion sågas i färsk enkät
Orimligt lång väntan på bygglov i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter