Förflytta dig till innehållet

Nya regler för trafiksubventioner förutspås vara krångelfria – pendlare i Åboregionen, Pargas och Kimitoön borde inte alls påverkas

Människor väntar på buss i vintrigt Åbo

Regionbiljetten, med vilken man kan åka i hela Åbo regionbiljettområde, finns kvar efter årsskiftet. På sikt behövs sannolikt ändå en ny, ersättande biljettprodukt. Foto: Johan Backas


I vissa delar av Finland har bussbiljetternas priser skjutit i höjden. Det handlar om en förordning vars övergångstid strax löper ut men som redan har skrotat flera regionbiljettssystem.
– Inget dramatiskt kommer att hända vid årsskiftet i Åboregionen, säger Markus Kivelä, projektchef för kollektivtrafik vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.
I vissa regioner har man redan slopat förmånliga regionbiljettssystem. I Tammerforstrakten finns det exempel på hur priset på trettiodagarsbiljetter har mångdubblats.
– Följderna varierar stort mellan olika regioner.
Förordningen tillåter statliga subventioner till den regionala busstrafiken också i fortsättningen. Den största skillnaden är att till exempel NTM-centralerna måste konkurrensutsätta de statliga stöden till bussbolagen, säger enhetschef Sini Wirén på Kommunikationsministeriet.
– De flesta kommuner har garderat sig mot de nya bestämmelserna, men sedan finns det vissa kommuner där man vaknar upp för sent, vilket kan ha en inverkan på regionbiljetterna och de lokala bussförbindelserna, säger Wirén.

Regionbiljetten försvinner inte

För Pargas del behöver bussresenärer inte oroa sig, säger Markus Kivelä. Regionbiljetten, med vilken man kan åka i hela Åbo regionbiljettområde, finns kvar efter årsskiftet.
– Det här handlar om upphandlad trafik som är subventionerad på ett sätt som är tillåtet också i framtiden.
Priserna i regionbiljettområdet fastställs enligt hemort. Pargasbor betalar nu 65 euro för sin biljett, medan de som bor i S:t Karins eller Åbo betalar 88 euro.
– Vår busstrafik till Åbolands skärgård kommer inte att påverkas. Bussrutten från Åbo till Houtskär har konkurrensutsatts för flera år sedan och biljettpriset har bestämts av NTM-centralen och Pargas stad, säger vd Hannu Lehmus på bussbolaget Turun Linja-autoilijain Osakeyhtiö, TLO.

Andra avtal för Kimitoön

För Kimitoöns del är upplägget knepigare. Trafiken mellan Kimitoön och Åbo är inte upphandlad med samma villkor som mellan Kimitoön och Salo. Skillnaderna handlar bland annat om den så kallade biljettintäktsrisken.
– Jag är inte säker på att jag kan förklara upplägget så att en vanlig bussresenär förstår det, medger Kivelä.
Kunden behöver såklart inte ha koll på hur trafiken är ordnad, påpekar han.
– Huvudsaken är att biljettprodukten är lätt att använda.
Samarbetet mellan NTM-centralen och bussbolagen är gott då det gäller att hitta lösningar för framtiden, enligt Kivelä.
– Det är inte lätt att foga ihop trafik med olika avtal, men där som det finns regelbunden pendling ska det också finnas en biljettprodukt.

Mycket är osäkert i andra regioner

Då det gäller Åboregionen och Åboland verkar läget överlag mindre osäkert än i regioner där man inte alls vet hur det ska bli. Exempelvis NTM-centralen i Södra Österbotten uppger att det är oklart hur busstrafiken mellan Kristinestad och Vasa fortsätter.
Det samma gäller regionbiljetter i många andra regioner i Finland.
På Kommunikationsministeriet ser man krasst på problemen.
– Det finns ingen lagstadgad skyldighet för kommunerna eller staten att upprätthålla vissa bussrutter, säger Sini Wirén på ministeriet.

Något nytt behövs i framtiden

På sikt behövs säkert en ny biljettprodukt i Egentliga Finland, anser man vid NTM-centralen.
– Vi diskuterar ersättande alternativ men har inget akut behov att hitta på sådana, säger Kivelä.
Tanken är att en dag ha ett resekort som innebär att de med regionbiljett inte måste ha ett separat parallellkort för anslutande resor inom Föliområdet.
Det viktiga, betonar Kivelä, är att förordningen om trafikavtal inte leder till att bussbolag plötsligt tar i bruk andra taxor eller slutar acceptera vissa biljetter.
– Vi har en dialog med Matkahuolto och de kommer inte att komma med några snabba drag.
ÅU–SPT
Artikeln korrigerad 8.11 klockan 7.32: NTM-centralen heter Närings-, trafik- och miljöcentralen, inte Natur-, trafik och miljöcentralen som det först felaktigt stod. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter