Förflytta dig till innehållet

Arbetet på bankerna har förändrats totalt på femton år – "Förr räckte ett rutpapper där det stod att en kund ska få lån för en viss ränta"

Bankkontor i vintrig miljö

I våras upphörde traditionella kassatjänster i Andelsbanken Raseborgs Kimitokontor. ÅU-Foto


De senaste åren har det blivit allt tydligare hur bankerna profilerar sig på olika sätt. Det säger Mats Enberg, vd för Andelsbanken Raseborg, som har ett kontor i Kimito. Banken är också delägare i Åbonejdens OP Fastighetscentral.
– För andelsbanken är det ett vägval att erbjuda tjänster i periferin, den som de andra lämnar. Kontoren behövs inte på samma sätt som förr, men jag ser ändå att vi behöver en mix av det moderna och av fysisk service. Vi vill erbjuda ett brett sortiment av experttjänster lokalt och lättillgängligt i olika kanaler åt våra ägarkunder.
När en anställd nyligen lämnade Kimitokontoret, rekryterades därför en ny för att serva företag och lantbruk, säger Enberg.
Det förändrade kundbeteendet styr utvecklingen, men bankernas lönsamhet pressas också starkt av nollränteläget, egentligen en negativ ränta. Enberg anser ändå att koncernchef Timo Ritakallio är inne på rätt spår då det gäller framtiden och andelsbankernas antal.
– När jag började för femton år sedan fanns det 212 andelsbanker, nu är de cirka 150.
Enberg tror ändå inte på någon snabb fusionsvåg, eftersom det handlar om självständiga banker med lokala beslutande organ. Dessutom finns det många sätt att samarbeta utan att gå samman.
Det är ändå bra att erkänna realiteterna då det gäller lönsamheten, säger Enberg. Under hans tid i bankgruppen har Andelsbanken Raseborgs personal minskat från 50 personer till 35, samtidigt som businessen har fördubblats.
Arbetet med rapportering, dokumentation och riskbedömning har ökat avsevärt.
– Förr räckte det med ett rutpapper där det stod att en kund ska få lån för euriborränta plus så och så mycket, karikerar Enberg.
Nu kräver varje enskilt case mycket mer arbete. Enberg förstår också att kunder kan undra varför det kanske inte alltid finns kassatjänster då det finns folk på kontoret.
– De ser att vi har människor på jobb och undrar varför. Vi är här men har massor av annat jobb. Då kunden gör en tidsbokning kan vi förbereda oss på kundens specifika ärende och ge bästa möjliga råd.
 

Läs också:

Snart slut på kassatjänster i Andelsbanken Raseborgs Kimitokontor
I Nagu tror man på styrka i det lokala – banksektorns omvälvningar verkar leda till en tudelning i finanshus och småbanker
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter