Yle: Allt fler barn söker sig till neuropsykiatriska undersökningar


Barnet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Catariina Salo/SPT
De barn som får remiss till en neuropsykiatrisk undersökning har fördubblats under fem års tid, skriver Yle.
Biträdande överläkare Päivi Lindholm vid Uleåborgs universitetssjukhus säger att orsaken inte nödvändigtvis är att barn har fler särdrag nu än tidigare. I stället kan en orsak vara förändringarna i skolvärlden, den nya läroplanen och hur den tolkas.
— Tolkningarna av självständighet och gemensam inlärning har lett till situationer där det förväntas väldigt mycket av väldigt små barn, säger Lindholm till Yle.Den nya läroplanen för de lägre årskurserna började användas år 2016.
Frihet i skolorna kan också vara störande
Enligt experter som Yle pratat med kritiseras också de öppna inlärningsmiljöer som skolorna börjat implementera. En del barn gynnas av att få göra sina skoluppgifter på en dyna på golvet, medan andra barn störs av den ständiga rörelsen i skolutrymmena.
Biträdande överläkare Lindholm säger att allt fler barn med allt lindrigare neuropsykiatriska särdrag söker sig till vård för att de inte klarar av vardagen.
— De här barnen hade tidigare klarat sig utan den barnpsykiatriska specialistvården.Lindholm säger till Yle att det här leder till en situation där man med mediciner och terapi förväntas lösa ett problem som uppkommit på grund av yttre faktorer och för höga förväntningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.