Stadsdirektör Minna Arve besökte äldreboende i Åbo — invånarna berättade om oaptitlig mat


Minna Arve fick höra om mat som de äldre tycker att är dålig. Foto: Monica Forssell
Det är fullt i salen när det ordnas invånarmöte på äldreboendet Liinahaan vanhainkoti i Åbo.
På agendan i dag står tre ärenden: Maten, kommande utflykter och stadsdirektör Minna Arve.
Arve deltar i invånarmötet som en del av den fältarbetsdag som staden ordnar för sina ledande tjänstemän i höst.
Tänkte kasta upp efter maten
I ena ändan av bordet sitter Suvi Haukioja som är chef för matservicen i Åbo och ett par av Fazer Foods representanter. I andra ändan sitter Arve.
Mötet inleds med maten. Den har förändrats i och med att Fazer Foods nyligen vann matupphandlingen och tog över efter Arkea i augusti.
Haukioja förklarar att kvaliteten på maten har slagits fast i avtalet mellan staden och Fazer. Högtider ska synas i matserveringen, två gånger om året ska matsedeln uppdateras, nästa sommar ska invånarna också få smaka på hela, färska jordgubbar och i huvudsak ska det serveras maträtter som de äldre känner till, maten ska också vara lätt att äta och den ska smaka gott, räknar hon upp.
Har maten smakat, frågar hon och seniorerna skakar på huvudet.
– Nej det har den inte. Jag tänkte spy efter maten häromdagen. Tur att jag hade tandkräm som smakade gott, säger en av invånarna.
– Krämerna är så lösa att de går att dricka. Måste vi köpa potatismjöl åt er?
– Vi vill att maten ska smaka också. Antingen är den för salt eller så smakar den ingenting.
Det må vara krångel med hörapparaten och benen kanske inte lyder som de borde. Men de äldres åsikter om maten som serveras är välformulerade, rakt på sak och svåra att missförstå.

Minna Arve lyssnar på Meeri Lapintie. Foto: Monica Forssell
De äldre vill ha rejäla, vanliga soppor på kött, korv och kål och inte bara purésoppor. Måltidssammansättningen måste också ses över. Bara tanken på sur minestronesoppa till middag med skrädmjöl och lingon till efterrätt får det att bränna i magen, sammanfattar en dam.
Att såserna är bra och smörgåsarna riktigt goda, lyfts dock fram.
– Men hur har ni riktigt skött den här upphandlingen? Har ni varit tillräckligt noggranna? Bytet från Arkea till Fazer Foods har inte varit bra, lyder mötets åsikt.
Stadens och Fazers representanter lyssnar. Responsen är värdefull säger de och de lovar bättring.
Kryddor på bordet?
Minna Arve deltar inte i matdiskussionen men lyssnar noggrant. Mobiltelefonen vilar i knäet. En chokladpralin från en av skålarna på bordet slinker ner.
Det blir prat om vad pengar som testamenterats till äldreboendet ska användas till, men gång på gång återvänder seniorerna till maten.
– Kunde vi ens få ha kryddor på bordet så att vi själva kan krydda maten, föreslår en farbror.
Till slut blir det Arves tur att ställa frågor till mötesdeltagarna och då vill hon höra vad de äldre gör om dagarna. Samtalet övergår till att handla om sockor, TV, den renoverade bastun, ålder, att det är svårt att orka ensam hemma, intervallvård, dagstidningar och de snälla skötarna.
Minna Arve: En pepparkvarn på bordet kan inte vara för mycket begärt
Mycket intressant, sammanfattar stadsdirektör Minna Arve efteråt sitt besök på Liinahaan vanhainkoti.
– Intressant att se hur ett invånarmöte på ett äldreboende i praktiken går till. Åtminstone här verkar man ta invånarnas åsikter på allvar och det gör mig mycket glad.
Arve har besökt just Liinahaan vanhainkoti många gånger tidigare. Under åren 2010 – 2014 då hon ledde Åbos stadsstyrelse var äldreboendet lite av ett gudbarn för Arve och en gång i veckan besökte Arve då boendet för att ta ut äldre på promenad.
– Jag är glad över att märka att andan här är lika god nu som då och att de äldre trivs.
– Men det som nu gör mig lite fundersam är huruvida den respons som gavs här beträffande maten kommer att leda till konkreta åtgärder. I fall man samlar in respons och säger att man vill lyssna på vad människor tycker, då ska responsen som ges också leda till något konkret, tycker jag.
Tänker följa upp hur det går
Arve säger att hon kommer att följa upp hur det går med maten.
– Jag håller med seniorerna här om att mat också är annat än bara näring. Maten ska se god ut, smaka gott och helst ska matstunden också erbjuda en stund av trevlig samvaro. Mat handlar inte bara om kalorier och spårämnen, fast de förstås också är viktiga.
– En pepparkvarn på varje bord är verkligen ett helt rimligt krav, tycker jag, säger Arve.
Om tio år är Åbo kanske en kolneutral stad, det finns kanske ett nytt historiskt museum i staden och det finns nya utomhusbad i Aura å – hur ser äldreomsorgen i Åbo ut år 2029?
– Jag tror att intervallvård kommer att bli vanligare och jag tror att det finns många olika slags boendeformer för äldre i Åbo. Att äldre bor på sjukhusavdelningar hoppas jag att vi helt har kommit i från. Antingen vårdas man på sjukhus för att man är sjuk eller för att man behöver kortvarig rehabilitering. Där man bor ska man ha ett eget rum, ett eget badrum och själv kunna bestämma när man stiger upp och när man går och lägger sig, lovar Arve.
Under praodagen besökte stadens ledningsgrupp på 15 personer olika enheter inom staden. ÅU har tidigare berättat om stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen som jobbade en dag på ett daghem. Det är möjligt att staden fortsätter med praodagar för tjänstemännen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.