Förflytta dig till innehållet

Tjugoårig chefredaktör: "Jag är redo och jag vill visa att jag klarar av det"

Ung man med en kaffekopp i handen.

Sofia Westerholm/SPT
Att skriva ihop en tidning är mer tidskrävande än många tror, säger Arbetarbladets chefredaktör Lukas Lundin. Foto: Sofia Westerholm/SPT


”Jag skulle säga att jag är en vanlig kille med ett ovanligt jobb och ett ovanligt intresse för politik.”

Så beskriver Ekenäsbördige 20-åringen Lukas Lundin sig själv. Med ett ovanligt intresse för politik säger han sig vara socialdemokrat ut i fingerspetsarna. Med ett ovanligt jobb syftar Lundin på att han sannolikt är en av landets yngsta chefredaktörer.

Fem snabba med Lukas Lundin:

Det godaste som finns: Fisk och nypotatis.
Det finaste ordet jag vet: Solidaritet.
Veckans bästa dag: Fredag. Det är en helt annan stämning i hela staden på fredagskvällen då man lämnar kontoret.
Min största förebild: Jag kan omöjligt välja den ena av dem så det får bli två. Mina föräldrar.
Middag med en främling: Donald Trump. Det skulle vara så intressant att slå sig ner med honom och försöka greppa honom.

Lundin har sedan juni fungerat som tf chefredaktör för den socialdemokratiska partitidningen Arbetarbladet. Han vikarierar för Johan Kvarnström som i våras blev invald i riksdagen och därmed valde att ta tjänstledigt för hela den pågående mandatperioden.
— För ett år sedan trodde jag aldrig att jag skulle vara här i dag. Jag hade då precis flyttat till Uppsala för att börja studera där, berättar Lundin.
Efter vårens riksdagsval stod det klart att Kvarnström behövde en ersättare i rollen som chefredaktör och Lundin fick då erbjudandet att ta över jobbet.
— Jag insåg snabbt att jag ville tacka ja. Det här är en fantastisk chans för mig som verkligen älskar att skriva. Skrivandet är och har alltid varit lite som terapi för mig.

Omgivningens tvivel sporrar

Då Lundin tog emot vikariatet, valde han att ta emot det för endast ett år. Tanken var då bestämt att han sedan skulle återvända till Uppsala för att fortsätta med studierna. Nu, snart fem månader senare, är det en mer tveksam Lundin som blickar in i framtiden.
— Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte har funderat på att fortsätta med jobbet, om chansen ges mig. Men något det senaste året har lärt mig är att det inte lönar sig att planera så mycket på förhand, så jag får se i vår, säger Lundin.

Ung man utomhus.

Chefredaktör i ett eller fyra års tid? Arbetarbladets tf chefredaktör Lukas Lundin säger att han tar en dag i taget och ser vad livet för med sig. Foto: Sofia Westerholm/SPT


En annan sak Lundin på sistone fått lära sig är att våga stå på sig och tro på sig själv, även om han är märkbart yngre och mer oerfaren än många av dem han jobbar med.
— Visst får man reaktioner av andra ibland som kanske tycker att man inte är helt redo för ett jobb som detta i min ålder. Klart att det inte är kul att få de reaktionerna, men samtidigt sporrar de mig.
Är du redo för jobbet
— Jag är bekväm i rollen och jag har varit aktiv både runt tidningen och inom rörelsen länge. Och som sagt, jag sporras av att få motbevisa dem som tror att jag inte är redo. Jag är redo och jag vill visa att jag klarar av det.

Jubileumstidning kräver jobb

Det blev ingen mjukstart för Lundins del då han inledde arbetet i juni. Arbetarbladet fyller hundra år i år och för att fira hundraåringen ska ett nummer av tidningen ges ut i pappersform. Papperstidningen publiceras i samband med Finlands svenska socialdemokraters kongress den 26 oktober.
— Det är jätteroligt att få publicera en tidning i pappersform. Det har varit en ständig önskan speciellt från äldre läsare sedan tidningen övergick till nätet år 2010, säger Lundin.
Det är en mycket nöjd och lättad chefredaktör som nyligen skickat i väg tidningen till tryckeriet. Att styra ihop allt och göra en papperstidning har inneburit en hel del arbete för Lundins del.
— Jag har jobbat mer än folk tror. Människor som inte har erfarenhet av journalistiskt arbete tror ofta att det är lätt att skriva ihop en tidning, men det är verkligen ett tidskrävande arbete.
Efter en lång och hektisk arbetsdag finns det ändå två saker som alltid fungerar bra som återhämtning: fotboll och musik.
— Musiken är ett enormt intresse för mig, ett intresse jag fått med mig hemifrån. Det bästa jag vet efter en lång dag är att komma hem och slänga på en LP-skiva. Då kan jag koppla av helt och hållet.

Skivspelare med en lp-platta.

Efter en stressig dag finns inget bättre än att komma hem och lyssna på en LP-skiva, säger Lundin. Foto: Lukas Lundin

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter