Myndigheter testar obemannade luftfarkoster vid räddningsuppdrag på Östersjön


Nya metoder. Under testen utnyttjades det obemannade luftfartyget bland annat i sjöräddningsuppdrag. Det obemannade luftfartyget Scan Eagle skickades iväg på en testflygning från Turva. Under flygningen skulle luftfartyget hitta och identifiera en båt som låg för ankar i ett närbeläget havsområde, en kringdrivande båt, en räddningsdocka som flöt i havet och människor som räddat sig till en holme. Foto: Gränsbevakningen
Gränsbevakningen och flera andra finska myndigheter testar och bedömer hur olika typer av obemannade luftfartyg lämpar sig för myndigheternas bruk på norra Östersjön. Målet är att hitta en sensorplattform som tillgodoser olika myndigheters varierande behov så bra som möjligt.
Luftfartygen kan vara försedda med olika sensorer, till exempel kamera och optisk radar.
Uppgifterna kan gälla övervakning av havs- och sjöområden, trafikleder och skärgårdsområden eller undersökning av oljecisterner och övriga objekt i hamnar samt skötseln av uppdrag i anslutning till miljöolyckor.
Människan behövs fortfarande
På Gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Turva har man under sensommaren och hösten testat två olika obemannade luftfartyg: den obemannade helikoptern Camcopter S-100 som tillverkats av österrikiska Schiebel och det obemannade luftfartyget Scan Eagle från amerikanska Insitu.
Erfarenheterna av testen är positiva. Enligt befälhavaren på Turva, kommendörkapten Sami Romanov, är fördelen med obemannade luftfartyg att de kan utföra effektiv och snabb övervakning till havs utan att man först behöver skicka en helikopter, ett fartyg eller en båt.
– Användningen av ett obemannat luftfartyg skulle på ett betydande sätt kunna ge en bättre lägesbild och stödja beslutsfattandet vid ledningscentralen och de operativa enheterna, säger Romanov.
Romanov tillägger att de olika nya tekniska systemen ändå i grund och botten är verktyg: i sista hand analyserar en människa alltid innehållet som systemen producerat och beslutar om nödvändiga åtgärder.
Obemannade luftfartyg kan utnyttjas till exempel för lokalisering under sjöräddningsuppdrag, men det behövs ändå människor som utför det egentliga räddningsarbetet. Obemannade luftfartyg gör övervakningsuppdragen smidiga och minskar människornas arbetsmängd, men mänsklig arbetskraft behövs fortfarande.
Gränsbevakningsväsendet, Meteorologiska institutet, Transport- och kommunikationsverket, Jord- och skogsbruksministeriet, marinen, Finlands miljöcentral, Tullen och Trafikledsverket är med i projektet Valvonta 2. Projektet fortsätter och en ny testperiod ordnas nästa sommar. Europeiska havs- och fiskerifonden finansierar projektet åren 2018–20 med sammanlagt cirka en miljon euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.