Projektledare: "Jag är ansvarig för att Verdandi inte pålas"


Raimo Heikinheimo hade själv inte pålat om Verdandihuset om han ansvarat för huset. Foto: Robin Sjöstrand
I morse berättade åu.fi att Verdandihuset i hörnet av Slottsgatan och Auragatan, som just nu renoveras, inte kommer att pålas om – trots att planen ursprungligen såg ut så.
Reino Heikinheimo jobbar som geoteknisk expert och projektledare på företaget Ramboll, som gjorde undersökningarna kring fastigheten, och han säger att det är på hans rekommendation som huset inte pålas om – trots att han till en början var av annan åsikt.
– Ännu för fem år sedan rekommenderade jag att huset skulle pålas om, eftersom en rutinundersökning visade att pålarna som bär upp huset har drabbats av röta. Men efter vidare undersökningar visade det sig att rötan inte hade skadat grundstrukturen – samt att pålarna står i sådana förhållanden att rötan inte kommer att sprida sig, säger han.
Det förhållandet är att pålarna som håller Verdandihuset stadigt konstant är täckta av ytligt grundvatten. I och med att vattnet inte rör sig, så når inget syre pålarna – något som hade tillåtit rötan att växa.
– Om de här förhållandena inte förändras, så förvärras inte rötan. Enligt våra mätningar så har grundvattennivån täckt pålarna länge och det var med den informationen som jag valde att rekommendera att man inte pålar.
Han vill dock poängtera att han bara rekommenderar. Det är ägaren som tar beslutet.
– Om om det efter 30 år visar sig att röta har gått in i stockarna, så kan ägaren påla om då också. Det går fortfarande att bo i huset trots det – även om det förstås blir lite oljud under en tid, säger Heikinheimo.
Hela Åbo centrum sjunker
Rekommendationen var också ekonomisk.
– Det kostar flera miljoner att påla om ett hus, och då måste man fråga sig om man vinner något på pålningen i längden. Jag brukar tänka vad jag själv hade gjort i motsvarande situation och här hade jag inte pålat om, säger Heikinheimo.
En annan orsak till att han valde att inte rekommendera pålning är att inget av husen vägg i vägg med Verdandihuset är pålade.
– Det kan bli problem om ett hus pålas, men både gator och husen runtomkring fortsätter sjunka ner i leran. För tillfället sjunker Verdandihuset 5-6 millimeter per år, medan till exempel gatan utanför sjunker 4 millimeter. Om huset då slutar sjunka, medan gatan och husen runtomkring fortsätter sjunka, så innebär det också stora byggtekniska problem.
Han säger att så länge ett hus sjunker stabilt är det okej att det sjunker – för det gör resten av Åbo centrum också. Hela kärncentrum vilar i en enorm lergrop.

Verdandihuset sjunker, men sjunker relativt jämnt. Foto: Robin Sjöstrand
Sjunker drygt 30 centimeter på 50 år
Verdandihuset sjunker lite snett, där hörnet mot korsningen sjunker mest. Men det sjunker inte så mycket mera att det innebär ett problem i längden.
Heikinheimo har tagit fram en prognos, baserad på Rambolls mätningar. Om 50 år har hörnet mot korsningen av Auragatan och Eriksgatan sjunkit ytterligare 32 centimeter, medan ändan mot
Bassihuset har sjunkit 26 centimeter. Det innebär en liten lutning på golven i huset, men det är ingenting som är någon orsak till oro.
– Jag har delgett mina prognoser och de som bygger är medvetna om dem. Själv kan jag också tycka att om du inte kan leva med lutande golv, så kanske du ska köpa lägenhet i ett nytt hus, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.