Förflytta dig till innehållet

ÅA-historiker skrev manus till den första pjäsen om president Mauno Koivisto

Arkiv/Emma Strömberg
Man på gata mellan två gamla stenhus

En person stårArkiv/Emma Strömberg

Manusuppdraget var helt nytt för Christoffer Holm som aldrig skrivit skönlitterärt tidigare. Han har intervjuat flera personer om deras minnen av president Mauno Koivisto. Foto: Emma Strömberg


Den första pjäsen som uppförs om Finlands president Mauno Koivisto går på svenska. Christoffer Holm, doktorand i historia vid Åbo Akademi, har gjort researchen för pjäsen och skrivit manuset tillsammans med regissören Ville Sandqvist.
Uppdraget är helt nytt för Holm.
– Jag blev lite chockad först när jag blev tillfrågad att skriva ett manus eftersom jag inte har skrivit något skönlitterärt tidigare, säger Holm.
Pjäsen täcker hela Mauno Koivistos liv. Han föddes i Åbo år 1923 och bodde i Åbo ända till 1957 när han flyttade med sin fru Tellervo till Helsingfors.
”Mauno Koivisto – Täkters president” sätts upp i ungdomsföreningens lokal i Täkter i Ingå. Paret Koivisto hade sitt sommarhus i Täkter och spenderade mycket tid där i stället för på Gullranda i Nådendal.
– När presidentkansliet meddelade att Koivisto har flyttat ut till Gullranda för sommaren var presidentparet ofta i Täkter, berättar Holm.

Cyklande i Täkter — eller ute på vedbacken

I den lilla byn kunde ortsborna se Koivisto cykla omkring med de två säkerhetsvakterna flåsandes efter på cykel.
– Mauno Koivisto hade god kondition och säkerhetsvakterna hade svårt att hinna med.
Han tyckte också om att hugga ved.
– Vedhuggning var Koivistos passion. Han varvade ner på det sättet och hann tänka på både vardagliga saker och nationell och internationell politik, säger Holm.

Från VSB till EU

Koivisto tog över presidentposten under en känslig tid efter Kekkonens långa presidentskap och lotsade landet genom Sovjetunionens fall och mot ett EU-medlemsskap.
Holm säger att de förutom de tunga politiska händelserna velat betona den Mauno som Täkterborna kommer ihåg, sidor hos presidenten som är mindre kända.
– Vi försöker lyfta fram både de positiva och de negativa sidorna hos honom.

Mauno Koivisto – Täkters president
Premiär 17.10 i Täkter, Ingå
Manus: Christoffer Holm, Ville Sandqvist
Regi: Ville Sandqvist
Producent: Kerstin Karlberg
Mauno Koivisto: Matti Raita
Tellervo Koivisto: Sanna Hietala
Kanslichef: Robert Kock

Holm har intervjuat Koivistos grannar i Täkter och ordnat träffar där ortsbor har kunnat berätta sina minnen av presidenten. Holm betonar att pjäsen inte gör anspråk på sanningen om Mauno Koivisto.
– Alla har olika bilder av presidenten. Det finns också många rykten om honom som fått komma med i pjäsen, säger Holm.
Huvudrollerna spelas av professionella skådespelare, resten är amatörer.

Vardagsmänniskan Koivisto

För Holm har det varit väldigt intressant att under arbetsprocessen få syn på den mera vardagliga människan bakom presidenten Mauno Koivisto.
– I ena stunden kunde han prata med Sovjetunionens och USA:s ledare och i nästa stund hugga ved ute på landsbygden.
Arbetet med teatermanuset har fört fram en mera komplex bild av Koivisto.
– Han kunde vara hård i politiken och hade inte en så bra relation till medierna, men var en människonära person i Ingå, säger Holm.
Holm nämner som kuriosa att ett av Mauno Koivistos barndomshem var på Biskopsgatan i Åbo – samma gata som Holm arbetar på.
Koivisto hade en svår uppväxt. Hans mamma dog när han var 10 år och han växte upp under enkla förhållanden.
Han ryckte ut till fronten under fortsättningskriget och efter kriget började han arbeta i Åbo hamn där han blev politiskt aktiv och gick med i Socialdemokraterna.
Han började studera vid sidan av arbetet och doktorerade vid Turun yliopisto. Han studerade också vid Åbo Akademi och det var där han lärde sig svenska.

Mauno Koivistos
Född 1923 i Åbo, dog 2017 i Helsingfors.
Finlands president år 1982-1994.
Stred i fortsättningskriget (1941–44).
Arbetade på Åbo hamn fram till 1951.
Flyttade 1957 från Åbo till Helsingfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter