Studerande är missnöjda med regeringens budget – studiepenningen höjs inte och nybörjarplatserna uteblir


Studerande. ÅU-foto
Antti Rinnes regering har i sitt första budgetförslag satsat på utbildning. De har ökat finansieringen för högskolorna med 127 miljoner euro. Ändå är de studerande missnöjda.
– Vi är glada över att man har infriat löftena om en höjning av högskolornas basfinansiering. Den fullskaliga höjningen av basfinansieringen enligt regeringsprogrammet är livsviktiga steg i rätt riktning, säger Sanni Lehtinen, ordförande för Finlands studentkårers förbund, FSF i ett pressmeddelande.
De studerande berömmer också regeringen för att studiestödet binds till index och för försörjarhöjningen, som enligt FSF gör att studiestödets nuvarande nivå kan behållas. Försörjarhöjningen innebär att studerande som får studiepenning och som är vårdnadshavare till barn under 18 år får mer i studiepenning.
Stor besvikelse
Däremot hade FSF hoppats att studiepenningen höjs. Största delen av de nuvarande regeringspartierna talade före riksdagsvalet för en höjning av studiepenningen.
– För studerande är det en stor besvikelse att höjningen inte togs in i regeringsprogrammet. Den hade verkligen behövts – och behövs fortfarande, skriver FSF i ett ställningstagande.
Regeringen har planerat att öka på antalet så kallade nybörjarplatser vid högskolorna. Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit att antalet platser ökas med minst 5 000. För det behövs 40 miljoner, enligt ministeriet. Men i den budgetproposition som regeringen nyligen publicerade finns ingen ökning av antalet platser för nyantagna.
– Det verkar som om man åtminstone inte genast kommer att öka antalet antagna. Det förblir oklart hur man tänker uppnå det hårt eftersträvade målet att höja finländarnas kunskapsnivå, skriver FSF.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.