Skolorna definierar själva vem som kallas "skolcoach"


Liliane Kjellman. ÅU-foto
Begreppet ”skolcoach” är relativt nytt i Svenskfinland och modellen har tagits från Sverige. I österbottniska skolor har skolcoacher använts redan i några år. I Åboland finns förutom i Åbo en skolcoach också i Sarlinska skolan i Pargas.
Det finns inga behörighetskrav eller någon vedertagen definition för vem som kan kallas skolcoach.
– Det är upp till skolorna själva att skapa en modell. Det beror på hurudan resurs en enskild skola behöver, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo.
Söker sin form
Hon tror att begreppet skolcoach fortfarande söker sin form. Främst handlar det om att stöda elevers skolgång och fungera som en resurs.
– Erfarenheterna från skolor med skolcoach har varit mycket goda, säger Kjellman.
För den som ska jobba som skolgångshandledare (kallades tidigare skolgångsbiträden) finns en utbildning. Långt ifrån alla som jobbar som skolgångshandledare har dock en handledarutbildning.
– Vi får så lov att plocka in lämpliga personer, det är relativt få som har gått utbildningen, säger Kjellman.
Anställningsvillkoren för skolgångshandledare har länge kritiserats som ogynnsamma. Handledarna sägs ofta upp inför sommarlovet och anställs på nytt först då skolorna börjar i augusti. Därmed går de arbetslösa under sommarmånaderna.
Läs också:
Allt mer krävs av eleverna och skolan — skolcoachen löser problem innan de växt sig stora
Peppe Krook är ny skolcoach i Sossen — ”jag är tillräckligt gammal för att kännas trygg”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.