Stor kartläggning: Godkänt för barnskyddsanstalterna i Egentliga Finland


Arkivbild. ÅU-foto
De kommunala barnskyddsanstalterna i både Egentliga Finland och Satakunta får godkänt i en färsk rapport från Regionförvaltningsverket.
Det är Regionförvaltningsverkets enhet för primärvård, rättsskydd och tillstånd som har granskat de kommunala barnskyddsanstalterna i Satakunta och Egentliga Finland.
Begränsande åtgärder och personal i fokus
I granskningen fokuserade man på i hur pass hög grad begränsande åtgärder hade vidtagits samt personalens storlek och utbildningsnivå.
Det är första gången en så här omfattande granskning gjorts. Enligt socialvårdens överinspektör Sini Virtanen kom ingenting alarmerande fram i undersökningen.
— Men nu vet vi hur det ser ut på anstalterna och kan följa med utvecklingen i framtiden, säger Virtanen.
Begränsande åtgärder får användas bara i nödfall
Sexton olika inrättningar med sammanlagt 28 boenden och 175 platser ingick i granskningen. Åtta av inrättningarna finns i Åbo.
Begränsande åtgärder får vidtas endast i nödfall och bara om det krävs för att syftet med beslutet om vård utom hemmet ska uppnås eller barnets egen eller någon annans bästa eller säkerhet ska tryggas.
Kroppsbesiktning vanligast
Under år 2018 användes totalt 590 begränsande åtgärder på 260 barn vid de olika inrättningarna. Det här är enligt rapporten höga siffror men förklaras enligt rapporten åtminstone delvis av att nästan häften av enheterna är mottagnings-, kris eller utvärderingsenheter.
Den vanligaste begränsande åtgärden handlade om kroppsbesiktning. Sjuttioen barn kroppsbesiktigades 203 gånger. När en kroppsbesiktning görs handlar det oftast om att kontrollera att personen i fråga inte är alkohol-eller drogpåverkad eller bär på förbjudna medel.
Den näst vanligaste begränsande åtgärden var begränsning av rörelsefriheten. Sjuttioåtta barn fick sin rörelsefrihet begränsad 153 gånger.
Tredje vanligaste åtgärden var fasthållande. Åtgärden utfördes 121 gånger på 30 barn.
Lagförändring ska ge bättre skydd
Enligt utredningen fanns det 2018 tillräckligt med utbildad personal vid enheterna.
Barnskyddslagen kommer att uppdateras i början av december samt i början av nästa år. Barnets rätt till ett gott bemötande, omsorg och uppfostran stärks i lagen. Målet är att stärka omhändertagna barns och deras målsmäns rättsskydd. Det är också meningen att övervakningen ska bli effektivare.
LÄS OCKSÅ dagens ledare om barnskydd
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.