Jubilerande Marthaförbundet: Slopa plasten och undvik matsvinn


Marthaförbundets 120-årsjubileum kulminerar på Senatstorget på lördagen. Förbundet förväntar sig en genomströmning på 15000 besökare och omkring tusen svenskspråkiga marthor från hela Svenskfinland. Foto: Jenny Jägerhorn-Taberman/SPT
Tusentals marthor och andra intresserade samlades på lördagen för att fira förbundets 120-årsjubileum på Senatstorget.– Man behöver inte kunna sticka eller sylta för att bli medlem. Alla är välkomna, också män, säger verksamhetsledare Annika Jansson.
På 1920-talet delades organisationen upp i det svenskspråkiga Marthaförbundet och finskspråkiga Marttaliitto, men nu vill organisationerna med samma budskap fira sin gemensamma historia tillsammans.
Redan vid tiotiden på lördagsmorgonen fylls Senatstorget i Helsingfors av hundratals marthor och andra intresserade för att fira jubileumsåret.

Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson välkomnar alla med i förbundet. Foto: Jenny Jägerhorn-Taberman
Man räknar med en genomströmning av hela 15000 besökare under dagen. Omkring tusen svenskspråkiga marthor från hela Svenskfinland deltar. En av dem är Birgitta Uddström från Borgå. Hon har varit martha i nästan 60 år.
— Gemenskapen är bra och man lär sig mycket. Marthorna har lyckats följa med sin tid, säger hon och får medhåll av väninnorna Marina Uddström, Helena Andersson och Susanne Alhroos.
Enligt verksamhetsledare Annika Jansson är det just förmågan att förnya sig och att följa med sin tid som gör att förbundet är aktuellt ännu i dag. Nu är marthor dessutom trendiga.
— Marthorna är viktiga än i dag för att vi sprider vardagskunskap, vardagen är ju livet.

Marthorna Marina Uddström, Birgitta Uddström, Susanne Ahlroos och Helena Andersson från Borgå har hängt med länge. En starkare miljömedvetenhet är något som dykt upp under de senaste åren, anser de. Foto: Jenny Jägerhorn-Taberman/SPT
Marthorna vill sprida enkla tips om hur man får vardagen att fungera, äter hälsosamt, får pengarna att räcka till och hur man städar.
— Många unga har inte de här kunskaperna. För äldre är det viktigt att lära sig det här med plastsortering, något de inte sysslat med när de var unga.
Miljötänk och vardagsberedskap kärnfrågor
Miljötänket är ändå den största och viktigaste förändringen under förbundets historia, enligt Jansson. Det vill man nu starkt lyfta fram. Vardagsberedskapen, alltså hur man klarar sig i en krissituation, är en annan fråga.
— Du ska kunna klara dig själv i ditt hem i 72 timmar om det uppstår en kris i samhället. Det gäller att ha vatten, en transistorradio och batterier tillhands. Vi vill lära alla att det är jätteviktigt att kunna ta hand om sig själv.
När det gäller att hantera vardagskriser i hemmet som många småbarnsfamiljer kan råka ut för poängterar Jansson vikten av att inte pressa sig själv för hårt.
— Man ska inte försöka vara den perfekta hemmamamman och karriärkvinnan. Det är viktigt att ge barnen näringsrik mat och att göra den själv, men om man inte hinner med det någon dag kan man ta den lätta genvägen med färdig mat.
Vilka är dina viktigaste Marthatips?
— Slopa plasten. Svart plast är den värsta sorten, eftersom den avger giftiga ämnen. Använd bara träslevar och träskärbräden, det finns mera bakterier på dem än på skärbräden av plast.
Ett annat tips är att ta tillvara hela råvaran och att undvik matsvinn.
— Vi slänger årligen 23-24 kilo mat. Man gör en otroligt fin miljögärning med att minska på sitt eget matsvinn. Försök använda allt före du köper nytt. Gör skorpor av torra brödkanter som du kan doppa i din grönsakssoppa. Det handlar också om ekonomi, vardagen blir ganska dyr om man köper hel- och halvfabrikat hela tiden.
Också män är välkomna med
Marthaförbundet förknippas ofta med präktiga kvinnor som är baddare på att sticka, sylta eller safta.
— Man behöver absolut inte kunna sådant, vi lär oss tillsammans, alla har något att ge varandra. Jag kan inte sticka strumpor utan hjälp, men är en är en hejare på matlagning. Ni som ännu inte är Marthor, bli det i dag!
Marthaförbundet är ett kvinnoförbund men välkomnar också män. P
–På svenska sidan har vi faktiskt 54 manliga Marthamedlemmar som vi är väldigt glada för. Vi måste bli bättre på att sprida budskapet om att också män är välkomna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.