Åbochefer på prao — vad lärde sig ledande stadssekreteraren på dagis?


En fredag förmiddag brukar Ari-Pekka Korhonen ofta sitta och fila på stadsstyrelsens föredragningslista.
Ari-Pekka Korhonen sitter på golvet, omringad av några barn i åldern 3-5 år. ”Hemlek” pågår och Korhonen är farfar.
I vanliga fall skulle Korhonen en sådan här dag sitta i kostym på sitt arbetsrum på Universitetsgatan 27 och fila på stadsstyrelsens föredragningslista.
I dag är han ledigt klädd och lever sig med hull och hår in i rollen som farfar.
Första gången prao för tjänstemännen
Korhonen är Åbo stads ledande stadssekreterare och arbetade på fredagen på fältet.
Meningen med fältarbetsdagen var att låta medlemmarna i Åbo stads ledningsgrupp bekanta sig med det praktiska arbetet vid olika enheter inom staden. Det här var första gången en dylik dag ordnades.
Ljudnivån i rummet är rätt hög men Korhonen låter sig inte bekomma.
Han är pappa till en tioårig flicka och har sett fram emot den här lite annorlunda fredagen.
— Som förälder ser man bara en liten del av daghemsverkligheten och som den byråkrat jag är, är jag van vid att betrakta verkligheten med hjälp av siffror och meningar på ett papper, säger Korhonen.
Stor daghemsutredning på gång
För att påminna sig själv om hur Stålarmsgatans verksamhet ser ut på pappret har han kvällen innan ännu en gång plöjt igenom den utredning om stadens småbarnspedagogik som stadsstyrelsen behandlade i måndags.
— Bakom pappren finns alltid en praktisk verksamhet och nu blir det väldigt konkret. Det här är en hälsosam påminnelse om hur verkligheten bakom siffrorna och pappren ser ut, säger Korhonen och påpekar att det är den administrativa biten som skapar ramar för verksamheten men att det är viktigt att förstå hur de praktiska behoven ser ut.

Dea Rostedt hoppas att människor så småningom lär sig uppskatta det jobb dagvårdspersonalen gör. Foto: Monica Forssell
Just vid Stålarmsgatans enhet finns det inte inom den närmaste framtiden behov av renoveringar eller nya utrymmen, men det finns det på många andra håll i staden.
Behovet av nya daghemsplatser i centrum är stort och de tre kommande årens daghemsrenoveringar och nybyggen kommer att kosta flera miljoner euro för staden. Det är därför en kartläggning och plan för stadens småbarnspedagogik har gjorts upp.
Stålarmsgatans daghemsenhet
80 barn i två olika byggnader på Stålarmsgatan 27
Förskola med 26 barn i Martin koulu
Två klubbar med totalt 15 barn på Betaniagatan och i Idrottsparken
Parkverksamhet i Idrottsparken
Familjecafé på Betaniagatan och i Familjehuset
Dea Rostedt, som är enhetens vice direktör, berättar att personalens förväntningar på Korhonens inhopp handlar om att försöka synliggöra det arbete som görs inom stadens småbarnsfostran.
— Överlag önskar vi att människor så småningom förstod att småbarnspedagogik inte handlar om att bara sitta på sandlådekanten. Dagistiden förbereder barnet för skolan och många av oss som jobbar med småbarnspedagogik är högt utbildade människor som gör ett mångfacetterat jobb, säger Rostedt.
Korhonens arbetsdag, som inleddes klockan 8.30 med rundvandring och sångstund och skulle avslutas klockan 16.15, hade inte planerats utgående från Korhonen utan inhopparen behandlades som vilken vikarie som helst.
”Det kan aldrig finnas för mycket värme och hänsyn”
Barnen väntar otåligt på att reportern ska gå sin väg och att farfar ska återvända till leken. En ny grönsakssoppa har tillretts och den måste farfar nu smaka på.
— Nu då jag varit här ett par timmar så uppskattar jag de anställdas engagemang och yrkesskicklighet ännu mer än tidigare. Det här är ett krävande jobb. Hela tiden händer det något och alla i personalen borde helst ha ett par extra händer och ögonpar.
Vad tar du med dig härifrån till ditt vanliga jobb?
— Att ens inställning till arbetet är a och o. Att det är avgörande hur man förhåller sig till andra i arbetslaget och att det aldrig kan finnas för mycket värme och hänsyn, säger Korhonen.
Hela stadens ledningsgrupp på 15 personer deltog praodagen. Stadsdirektör Minna Arve måste dock annullera sitt besök på äldreboendet Liinahaka. Det är möjligt att staden fortsätter med praodagar för tjänstemännen.
Korrigering 16.9 kl 9:12: Ordet småbarnsfostran har bytts ut mot småbarnspedagogik.
Hej Carola! Tack för din påminnelse! Småbarnsfostran har nu bytts ut mot småbarnspedagogik.
Påminner er redaktörer än en gång om att rätta termen är småbarnspedagogik 🙂