EU-höjdare möttes i Åbo – regionkommitténs ordförande Karl-Heinz Lambertz fascineras av Åland


Karl-Heinz Lambertz, ordförande för EU:s regionkommitté till vänster.
Åbo fick besök av beslutsfattare från hela Europa under torsdagen och fredagen. Staden har agerat värd för den Europeiska regionkommittén, som en gång i halvåret håller ett möte i EU:s ordförandeland.
De senaste dagarna har kommittén bekantat sig med Åboregionen, och till viss del med dess svenska språkminoritet. Det är något som ordförande Karl-Heinz Lambertz har lätt att relatera till.
Lambertz är nämligen en av 75 000 tyskspråkiga belgare, född och uppvuxen i Eupen i östra Belgien. I hans hemregion har nästan alla tyska som modersmål.
Som ordförande har Lambertz blivit bekant med svenskan i Finland, och särskilt på Åland, redan tidigare.
– Åland är ett unikt fall, som självbestämmande örike med ett enda officiellt språk. Det är väldigt intressant. Dessutom är ju deras situation en följd av första världskriget, på samma sätt som Eupen, säger Lambertz när ÅU träffar honom i Logomo.
Intresset för minoriteter ledde till politikerkarriär
Lambertz intresse för minoritetsspråk har följt honom under hela hans yrkeskarriär.
– Min bakgrund som tyskspråkig i Belgien var nog själva orsaken till att jag sökte mig till EU:s regionkommitté. Eupenregionen är liten men det finns så mycket som kan åstadkommas genom samarbete, på alla nivåer, från den lokala till den europeiska.
Lambertz tycker det är givande att komma ut i regionerna för att knyta kontakter.
– I Bryssel hamnar man lätt i en bubbla. Det är också lättare att samarbeta med andra belgare när man inte är i Belgien, skämtar Lambertz.
Interreg-program gör livet lättare i Belgien
Lambertz säger att det interregionala samarbetet på flera sätt har gjort livet lättare för den tyska språkminoriteten i Eupen. Eupen ligger vid gränsen till Tyskland, och EU:s Interreg-program har underlättat samarbete över nationsgränserna, bland annat genom minskning av gränshindren och ökad harmonisering mellan regionerna.
– Eftersom Belgien är ett federalt land har de tyskspråkiga ett visst självstyre. Med de svenskspråkiga i Finland är ju läget ett annat, eftersom de är utspridda över ett större område. Men det har ju så vitt jag vet inte lett till några stora språkstridigheter, säger Lambertz.
Han kommer samtidigt in på frågan om lokalpatriotism och regioner som sökt självständighet.
– När det kommer till Skottland eller Katalonien, till exempel, är det frågor som rör hela unionen. EU kunde bli bättre på att ta den regionala aspekten i beaktande också på högsta nivå.
EU:s regionkommitté är ett rådgivande EU-organ som består av 350 lokala och regionala folkvalda företrädare från de 28 EU-länderna. Finland har nio representanter, varav en alltid ska komma från Åland.
EU-kommissionen, rådet och parlamentet måste alltid rådgöra med Regionkommittén innan de fattar beslut som rör regionalt styre, till exempel i fråga om hälsa, utbildning, socialpolitik, transport och klimatfrågor.
I Åbo har kommittéledamöterna bland annat besökt Forum Marinum, fått höra om aktuella projekt i Åbo och diskuterat hur man kan främja investeringar i utbildning, kunnande och digitalisering på lokal nivå.
– Det är viktigt att Finlands EU-ordförandeskap syns i olika städer i landet. Europeiskheten är en stor del av Åbos identitet, och vi hjälper gärna till med att föra unionen närmare medborgarna och den lokala nivån, säger stadsdirektör Minna Arve.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.