"Inget hot mot svenskan vid Åbolands sjukhus — verksamheten kommer snarare att utökas"


Göran Honga. ÅU-foto
Det har blåst kalla vindar i diskussionerna kring Åbolands sjukhus framtid under de senaste månaderna.
På tisdag kommer Göran Honga, tf direktör för sjukvårdsdistriktet, att presentera planer på hur verksamheten på Kaskisbacken till och med kommer att utökas.
— Jag ser inga hot mot den svenskspråkiga verksamheten vid Åbolands sjukhus på åtminstone 10-15 års sikt, säger Honga.
Planerna presenteras för direktionen för Åbolands sjukhus.
Palliativ enhet
Planerna på att grunda en palliativ enhet vid Åbolands sjukhus lever vidare. Enheten skulle ge stöd men också konkret vård åt patienter i livets slutskede.
Honga visionerar kring ett palliativt kunskapscenter, där både vårdare, anhöriga och patienter som vårdas i hemmet kan få råd och stöd.
— Man kan också tänka sig en enhet som erbjuder avlastningsplatser för patienter i livets slutskede, som vårdas hemma men som tidvis kan behöva sjukhusvård. Patienter i denna livsfas, som till exempel kommer in på akutmottagningen, kunde därefter dirigeras direkt till enheten på Åbolands, säger Honga.
Svenskt centrum
Göran Honga ser goda möjligheter för Åbolands sjukhus att utvidgas till att betjäna svenska Åbobor också vad gäller bashälsovården.
— Jag har inlett diskussioner med Åbo stad om möjligheterna att göra Åbolands sjukhus till ett svenskt social- och hälsocentrum i staden. ÅS vore en ypperlig plats för sådan verksamhet.
Honga ser också framför sig hur den svenskspråkiga poliklinikverksamheten koncentreras till Åbolands sjukhus.
Verksamheten inom de vårdformer som Åbolands erbjuder idag kommer att fortsätta och vårdvolymerna kommer snarare att öka än att minska.
— Det finns ett tryck från stamsjukhuset att styra patientströmmarna annanstans, säger Honga.
Vilket stöd har du från beslutande enheter, till exempel sjukdistriktets styrelse, för dessa planer?
— Ingenstans har jag mött motstånd mot att utveckla den svenska verksamheten vid Åbolands. Det finns, vad jag upplever, inget intresse någonstans att köra ner verksamheten på Åbolands.
Oro i juni
I juni beslöt fullmäktige för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att Åbolands sjukhus övergår från att vara ett självständigt affärsverk till att bli en del av ÅUCS.
I samband med den politiska debatten inför beslutet uttrycktes stor oro från Pargas och Kimitoön, ägarkommunerna i affärsverket,
Kimitoöns och Pargas representanter ansåg att en sjukhusfusion innebär en väsentlig ändring av verksamheten vid Åbolands sjukhus och röstade för att beslutsförslaget skulle remitteras.
Göran Honga lugnar nu alla som oroat sig för svenskan på Åbolands. Förändringarna i den formella organisationen ska inte märkas för patienterna.
— I såfall snarast som en förbättring.
Fastigheten begränsar
Fastigheten som Åbolands sjukhus verkar i är skyddad. Det betyder att man inte kan bygga om hur som helst och begränsar i viss mån vilken slags vårdverksamhet som är möjlig i byggnaden.
— En tillbyggnad på innergården, som redan varit på tapeten, kunde vara intressant, säger Honga.
Honga ser potential för att utveckla hela kvarteret, eventuellt också i riktning mot ett välfärdscentrum som skulle erbjuda någon form av serviceboendeplatser.
— En del av framtidsplanerna är beroende av hur den nya regeringen går vidare med reformen av social- och hälsovården.
På tisdag får direktionen för Åbolands sjukhus ta del av Hongas information kring planerna för sjukhuset i framtiden. Direktionen får för sin del lägga fram vad som behöver beaktas för att säkerställa att det även framöver kan uppehållas en tvåspråkig verksamhet med brett utbud vid ÅS.
I direktionen sitter ordförande Olof Elenius, Pargas, Kim Lindstedt, Pargas, Mikaela Luoma, Pargas, Mona Nylund, Åbo, Inger Wretdal, Kimitoön, Niklas Guseff, Kimitoön, Stig Eggert, Kimitoön, Merja Fredriksson, Pargas och Regina Koskinen, Pargas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.