Pargas förbindelsebåtsrutt används flitigast — färja mellan fastlandet och Heisala kan bli aktuell


Skärgårdsbefolkningen har varit nöjd med m/s Viken. Foto: ÅU-foto
Invånarna på öarna som hör till Pargas förbindelsebåtsrutt är i stort sett nöjda med m/s Viken och med tidtabellen. Det framkom under ett planeringsmöte som Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) ordnade för invånarna i ruttområdet.
Det är igen dags att konkurrensutsätta Pargasrutten och NTM-centralen som är beställare hade sammankallat ett möte på Björkholm på tisdagskvällen för att höra vad invånarna längs rutten har för önskemål.

Ett tjugotal personer hade kommit till Björkholm för att ge sina synpunkter på förbindelsebåtstrafiken. Deltagarna fick skriva på post it-lappar vad som är viktigast för dem gällande förbindelsebåten. Sedan fick alla sätta plus eller minus på varandras lappar om de också tyckte att samma sak var viktig eller inte. Längst fram är Tove Olsson. Foto: Emma Strömberg
Den största oron bland den församlade skaran var att de välfungerande förbindelserna skulle försämras om en ny aktör vinner konkurrensutsättningen. Nu kör Finferries m/s Viken rutten, men det var ett avbrott under den förra konkurrensutsättningsperioden då Nordic Duck åkte Pargasrutten.
Men den båten var inte lika pålitlig som Viken och i svåra väderförhållanden kunde den inte alltid ta i land och tidtabellerna höll inte alltid.
– Vi blev glada när vi år 2016 fick tillbaka Viken, säger Andreas Johansson som bor på ön Heisala.
Det är bakgrunden till den oro som nu finns när rutten igen ska konkurrensutsättas.

Pargasrutten. Källa: Finferries.
Pargasrutten är den förbindelsebåtsrutt som det går bäst för inom Pargas stad. Till skillnad från den allmänna utvecklingen i skärgården har antalet fast bosatta på de öar som hör till Pargasrutten ökat.
Antalet resor kommer att öka i år jämfört med förra året. Jari Nieminen från NTM-centralen berättar att redan nu har det gjorts lika många resor med m/s Viken på det här årets sida som hela år 2018.
Färja mellan Granvik och Heisala?
Särskilt trafiken mellan fastlandet och ön Heisala som ligger närmast fastlandet väntas öka under de kommande åren. Nieminen slänger fram att det kunde bli aktuellt med en färjeförbindelse mellan Granvik på fastlandet och Heisala och så skulle en förbindelsebåt åka till resten av öarna på Pargasrutten.
– Snart är trafiken lika livlig mellan Granvik och Heisala som på andra ställen där det nu finns färjor, säger Nieminen.

Jari Nieminen från NTM-centralen. Foto: Emma Strömberg
Han får medhåll av mötesdeltagare som undrar hur denna fråga konkret kan föras vidare från idé till förverkligande. Nieminen lovar att föra fram budskapet till sina chefer, men betonar att det skulle vara bäst om Pargas stad tog initiativ till att driva denna fråga.
Men Pargas näringslivschef Tomas Eklund, som också deltog i mötet, konstaterar att fast det skulle finnas skäl att öka kapaciteten på en rutt, gör budgeten att det skulle innebära nedskärningar på en annan rutt.
– Det vill vi ogärna. Det bästa skulle vara om förbindelsebåtstrafiken kunde få en större helhetsbudget, säger Eklund.
Om budgeten är samma skulle det gälla att öka kapaciteten där det behövs ytterligare kapacitet och dra in turer på rutter där användningen minskar. Eklund vill inte gå in på vilka rutter som har sämre användningsgrad.
Men Jari Nieminen kan berätta att Pargasrutten är den som har lägst kostnader per resenär på grund av den höga användningsgraden. En resa kostar ungefär 50 euro. Som jämförelse berättar han att en resa på Korporutten kostar 250 euro.
I oktober kommer Nieminen att färdigställa ett förslag till förbindelsebåtstrafiken som invånarna på öarna ännu kan bekanta sig med och kommentera.
Artikeln korrigerad 11.9 klockan 8:40. Rubriken ändrad från kabelfärja till färja
Oh my Lord! Ingen har mig veterligen någonsin ifrågasatt förbindelsefartget,
m/s Vikens lagenliga skyldigheter att transportera passagerare och fordon mm.
enligt tidtabell på sitt eget ruttområde. Hur i all världen kan någon tolka rubriceringen så, att ifrågavarande fartyg är någon ”speciell farkost”?
Även missförstånden har en gräns…
No tycks d v trögt för vissa att läsa Nyheter O sen kritisera att kanske jag inga börjar prenumera ÅU pga ”tryckfel” ?Likaså när Posti här int svenskt namn så no e d på,tok no?O d v jag tycker så gammaltids ”vaijerilossi” utan vaijer ti Heisala O sedan förbindelsebåt en gång i veckan på vintern ti Österskär O Kälö!Dom holmana som har fastbosatta året om ska sörvas men int att man transporterar gratis sommargästernas virke o annat ,bil O släp typ?
Oavsett färja eller förbindelsebåt så är det en farkost det handlar om. Farkosten Viken är ingen speciell farkost, rubriceringen till trots. Den skall, enligt lagen, transportera personer och fordon enligt en tidtabell inom den förutbestämda rutten.
Det har du rätt i, vi korrigerar. Tack!
ÅU-artikeln helt korrekt frånsett en liten ”tryckfelsnisse” i rubriken.
En färja kan bli aktuell, inte aktuellt.
Hej! Artikeln handlar om förbindelsebåtstrafiken (inte färjor) och gällande den konstaterade både Jari Nieminen på NTM-centralen och Pargas näringslivschef Tomas Eklund att det finns skillnader i användingsgraden, vilket också framkommer i artikeln. NTM-centralen har också statistik över hur många resor som görs på de olika rutterna, där skillnaderna framkommer/Emma Strömberg
Nog används alla färjor riktigt flitigt. Hade planerat att börja prenumerera på ÅU men det beslutet ligger nu väldigt löst. Skärp er för f*n.