Förflytta dig till innehållet

Bostadsmarknaden polariseras i Åbo — i de här stadsdelarna ökar respektive sjunker priserna mest

EN ung man sitter vid köksbordet och tittar ut genom fönstret. Det syns höghus i bakgrunden

ÅA-studerande Andreas Schröder bor i en etta i ett av de nya höghusen vid Kuppisparken. Foto: Emma Strömberg


Prisökningen fortsätter i Åbo centrum, men i vissa stadsdelar förväntas bostadspriserna sjunka under detta år.
Fastighetsmäklare Petri Abrahamsson på Aktias fastighetsförmedling säger att man började se denna polariserande utveckling för ett par år sedan.
– Priserna i centrum kan börja gå ännu snabbare uppåt. Jag tror att denna utveckling, där prisskillnaderna ökar mellan olika områden i Åbo kan pågå länge, säger Abrahamsson.
Östra delen av centrum med Kuppis är det området där bostadspriserna förväntas öka mest i Åbo under detta år. Prisökningen i Kuppis kan till största del förklaras med att det bara finns nya hus där och nya lägenheter har klart dyrare kvadratmeterpris än äldre fastigheter.
Tabell

Källa: Asuntojenhinnat.fi


Andreas Schröder som studerar för andra året vid Åbo Akademi bor i en etta i ett av de nya höghusen, byggda år 2014, bakom Kuppis idrottshall. Det är hans mamma som äger lägenheten och den köptes först som studielägenhet till hans storasyster.
Schröder trivs med att bo i Kupps på grund av läget.
– Det är väldigt nära till Åbo Akademi, nära till Kuppisparken och relativt nära till centrum, säger Schröder.

Höghusen bakom Kuppis idrottshall är byggda år 2014. Nyare lägenheter är dyrast. Foto: Emma Strömberg


Anders Winter på fastighetsförmedlingsfirman Kiinteistömaailma säger också att det goda läget, med universiteten, yrkeshögskola, företag, sjukhus och tågstation gör området eftertraktat.
– Många högavlönade arbetar i Kuppis vilket också inverkar på bostadspriserna i området, säger Winter.
Han förutspår att i takt med att byggandet i Österås på andra sidan tågspåret och Helsingforsvägen avancerar kommer också den stadsdelen att bli mer i ropet.

Källa: Asuntojenhinnat.fi

Banker ger inte lån för renovering

Enligt Abrahamsson orsakas de ökande prisskillnaderna inte bara av att många vill bo centralt utan också av bankernas striktare policy för bostadslån. Nya eller renoverade lägenheter i gott skick går bäst åt och enligt Abrahamsson beror det till stor del på att banker inte ger lån för renovering.
– Om bostaden kostar 200 000 euro, men den behöver renoveras för 50 000 euro får du inte den tilläggssumman i lån. Då kan det vara enklare att få lån för en lägenhet i bättre skick som kostar 250 000 euro.
Om en ung person utan desto större kapital vill köpa en 70-talslägenhet ses det som en större risk för banken, som numera kräver till exempel konditionsgranskning av sådana lägenheter. Tidigare gick det lite lättare att få lån, och då syntes inte heller polariseringen på samma sätt som nu, säger Abrahamsson.

Småhus utanför centrum kan bli svårsålda

Särskilt småhus lite längre från centrum kan drabbas av utvecklingen på bostadsmarknaden. Abrahamsson rekommenderar småhusägare att renovera husen och hålla dem i gott skick. Det händer inte allt för sällan att ägaren som någon gång i tiden har köpt ett hem har en helt annan uppfattning om vad huset är värt på bostadsmarknaden än vad som är fallet i dag.
Men småhus som är centralt belägna och i gott skick kommer också fortsättningsvis att vara efterfrågade, försäkrar Abrahamsson. När ÅU ringer upp honom är han i Hammarbacka för att värdera ett enfamiljshus och konstaterar att där kommer nog prisnivån att hållas stabil bara huset är i bra skick.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter