Om att vara 50 år och överges — en film om om falska relationer på falska sociala medier


Blicken. Den obesvarade. Juliette Binoche i nya ”Celle que vous croyez” kan inte avslöja att hon är femtio för tjugoårige förälskelsen Francois Civil.
Inte den du tror (Celle que vous croyez)
Frankrike/Belgien 2019
3/5 i betyg
Regi: Safy Nebbou
Manus: Safy Nebbou efter en roman av Camille Laurens
I rollerna: Juliette Binoche, Nicole Garcia, Francois Civil
1:42 F12
Claire (Juliette Binoche) är femtio år, professor i litteratur, frånskild. Hon går hos en psykoterapeut (Nicole Garcia). Claires förra terapeut fick hjärtinfarkt; den nya är en äldre dam och en ny bekantskap.
”Var ska jag börja?” Claire börjar sin läkande berättelse med en beskrivning av passionerat sex med en ung man. Fortsättningen, och inledningen på ” Inte den du tror” är: den unge mannen lämnar den åldrande kvinnan.
Övergiven, först av äkta mannen, som gifte sig med en tjugofyraårig blondin, och nu av älskaren, skapar Claire ett falskt konto på Facebook. Hon uppger sig vara 24 år, blond (med stulen bild) och verksam inom modebranschen.
Via de sociala medierna kommer professorn i kontakt med unge Alex (Francois Civil), en framstående fotograf. De chattar, blir bekanta, blir förälskade och går över till telefonprat (och snart telefonsex). Men att träffas öga mot öga är uteslutet. Mannen blir desperat.
Hela filmen är berättad för terapeuten; vi ser Juliette Binoches mångfacetterade anlete, eller så ser vi vad hon ser, eller påstår sig ha sett. Eller rent av fantiserat ihop. Vi får ta del av en film i filmen. Och vi ser att Claire ser att terapeuten växer som karaktär.
Regissören vill överraska, hitta på otroliga vändningar, försöker få thrillerkänsla. Vi ser och beundrar berättartekniken, men tycker vi att det är spännande, överraskande?
På ytan handlar ”Inte den du tror” om falska relationer på falska sociala media. På djupet om människorelationers olidliga lätthet och åldrandets mödor. Tänk att få vara ung på nytt. ”Jag känner mig inte som 24. Jag är 24.” Det säger Claire vid ett tillfälle.
Regissören Safy Nebbou som adapterat Camille Laurens bok har, som sagt, en intressant berättarteknik. Skikt för skikt, illustrerad terapiberättelse för berättelse, kommer vi huvudpersonen in på livet, vi klär av henne hennes glasögon, och hon är inte den vi tror.
Ingen är vad vi trodde, eller vad kvinnan i behov av psykoterapi påstod.

Toy Story 4.
Övriga premiärer
Toy story 4
USA 2019
3/5 i betyg
Regi: Josh Cooley
Manus: Andrew Stanton, Stephany Folsom
Svenska röster: Jan Mybrand, Fredrik Dolk, Anette Belander, Robert Gustafsson, Anna Björk, Fredrik Hiller.
1:40 F7
Cowboy-dockan Woody, som med vemod kommer ihåg sin Andy har fått en ny ägare, en flicka som är nervös inför skolstart. Och glömmer sheriffen i garderoben. Men där hålls han inte, leksakerna får liv när människan inte ser.
Leksaker är viktiga för barnen. Barn är livsviktiga för leksakerna. Nu handlar det (bland annat) om identitetsproblem. En ny figur, en huvudroll, är ”Gaffe” (Robert Gustafsson). Han är skapad av flickan, av en plastgaffel och piprensare. Han är flickans mest älskade leksak. Men en gång skräp alltid skräp, anser Gaffe och hoppar i papperskorgen.
”Toy story 4” varierar teman från de tidigare tre. Lika sympatisk, kanske lite mindre humor, absolut mindre skrämmande, spännande och tacknämligt lugnare.
Filmen är välgjord, med stort hjärta. Och nog så rolig ändå. Tekniken går fortfarande framåt – animationerna är hisnande, levande.
IT: Chapter two
USA 2019
Regi: Andy Muschietti
Manus: Gary Dauberman , Stephen King
I rollerna: Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy
2:49 F16
Det: Kapitel två är en fortsättning och en tre timmar lång Stephen King-filmatisering.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.