Förflytta dig till innehållet

Sandra Bergqvist som leder Skärgårdsdelegationen vill se egna lösningar för skärgården

en leende kvinna

Sandra Bergqvist efterlyser mera verkstad och mindre prat i skärgårdspolitiken. Foto: Catariina Salo/SPT


Det har varit mycket prat och lite verkstad om och kring skärgården, säger Skärgårdsdelegationens nyutnämnda ordförande Sandra Bergqvist (SFP).
— Det akuta problemet är förbindelserna, och kommunikationen över huvud taget.

De senaste åren har skärgården drabbats av flera olägenheter. Nyligen chockhöjde Skatteförvaltningen fastighetsskatterna i ytterskärgården, Posten hotar med att försämra postutdelningen i Åbolands skärgård och det är inte länge sedan dåvarande trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C) föreslog avgifter på förbindelsebåtarna.
— Det har varit ganska mycket motstånd och de som bor i skärgården tänker kanske att är det verkligen ingen som förstår hur det egentligen är att bo här,  säger Nagubördiga Bergqvist.
Som ordförande för Skärgårdsdelegationen säger hon att det måste komma djärvare idéer om hur skärgården behåller sin livskraft.
— Man måste inse att skärgården fungerar på ett annat sätt än resten av landet. Måste hela Finland vara en enda korvstoppning?
Bergqvist gläder sig åt att regeringsprogrammet erbjuder mer möjligheter att kunna påverka regionalt, men också inom regionerna är det viktigt att se på verkligheten. Öar ute i ytterskärgården kan inte fungera som centrala Åbo, ger hon som exempel.
— Det är sällan skärgården passar in i en exceltabell, det behövs en helt egen kolumn.

Ord måste bli verklighet

Bergqvist, som själv bor i skärgården, säger att invånarna är trötta på alla fina festtal om skärgården. Skärgården lyfts upp som en viktig del av den finska kulturen och naturen, men när reformer görs upp glöms den ofta bort. Det gäller att ständigt påminna om hur det på riktigt är att bo i skärgården.
Hur är det att bo där då?
—   Bra. Egentligen skiljer det sig inte så mycket från något annat, de vardagliga behoven är desamma. Man måste ta sig till och från jobbet, barnen ska till dagis och man måste få läkarservice.
Det som skiljer sig är förbindelserna. Det kan vara svårt att få hörbarhet och nätkontakt vilket ställer till med problem. Det finns en åldrande befolkning som har svårt att ta till sig digitaliseringen när servicen allt mer flyttar till fastlandet.
— De dagliga behoven är inte annorlunda, men man måste lösa dem på andra sätt.

Skärgårdsdelegationen har fått utstå en del kritik om att det är en grupp som egentligen inte gör så mycket. Håller du med om det?

 — Jag förstår kritiken men jag tror inte det är så. Det jobbas nog hårt men på en sådan axel att det inte alltid syns utåt. Delegationen jobbar mer i det dolda, i kontakt med ministerier, vilket kan förbli ett ganska osynligt arbete för skärgårdsborna.

Bergqvist, som är helt ny i Skärgårdsdelegationen, säger att insynen kunde bli bättre.
— Jag är ännu ingen expert på delegationens verksamhet, men en sak som är viktig är att öka växelverkan. Vi måste hålla en ständig dialog och påminna om att vi finns.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter