Förflytta dig till innehållet

Studentbyn får tummen upp av sina invånare: lugnt, grönt, förmånligt och centralt beläget

Arkiv/Patricia Torvalds
Ett höghus i betongfärg med gula väggar.
Gult höghusArkiv/Patricia Torvalds

Husen i Västra studentbyn är byggda i strukturalistisk stil och de är gjorda av betongelement beklädda i träpaneler som målats i granna färger. Foto: Patricia Torvalds.

Åbo har 87 stadsdelar. ÅU besöker några av dem under sommaren. I dag är vi i Studentbyn, tidigare har vi besökt Långbacka, Andra stadsdelen, Martinsbacken, Korois, Kakskerta, Patis, Jäkärlä och Långbacka.

Vid åstranden i närheten av Sankta Katarina kyrkan i en labyrint av färggrant dekorerade betonghus bor cirka 3 700 studenter.
De som bor här, i Studentbyn i Åbo, överöser området med beröm. Speciellt det centrala läget, de goda bussförbindelserna och de billiga hyrorna uppskattas, men även servicenivån är studenterna nöjda med.
— Det är bekvämt och behändigt för en student att bo här. Det är nära till både universitetet och centrum utan att vara för hektiskt, säger Yasmin Ibrahim som just blivit klar med sin magister i genusvetenskap vid Åbo Universitet och förbereder sig för en flytt till Helsingfors.

En ung kvinna häller kokande vatten i tekoppar

Yasmin Ibrahim kom till Åbo för att ta sin magisterexamen och hon har varit nöjd med sin tid i Studentbyn. Foto: Patricia Torvalds

Strukturalistisk arkitektur

Studentbyn började planeras i slutet på 1960-talet då behovet för studentbostäder i Åbo ökade.
Vid Åbo Universitets studentkår grundade man en skild stiftelse, Studentbystiftelsen i Åbo, för att ansvara för bostäderna och deras byggande.
Arbetet med det nya bostadsområdet kom ordentlig igång sommaren 1967 då man utlyste en arkitekttävling för att hitta en ideal lösning för de nya studentbostäderna.
Det vinnande bidraget lämnades in av arkitekterna Jan Söderlund och Erikki Valovirta som designade 33 så gott som identiska kvarter på 50 gånger 50 meter.
I dag utgör Söderlunds och Valovirtas strukturalistiska byggnader Västra studentbyn, ett område som inkluderats på Museiverkets lista över byggda kulturmiljöer av riksintresse.

En blå och rund byggnad och en vit byggnad i fyra våningar

Till vänster syns tornhuset Ikituuri och till höger Studentbyns nyaste tillskott, Aitopaikka, som fick sina första invånare i början av 2019. Foto: Patricia Torvalds

Nya byggnader på löpande band

Sedan starten har Studentbystiftelsen kontinuerligt utökat mängden bostäder de erbjuder och nya byggnader har dykt upp med jämna mellanrum.
Under 1970-talet byggde man den östra delen av Studentbyn och då den stod klar satsade stiftelsen på bostäder i förorter som Kråkkärret och Ispois.
Men den ursprungliga Studentbyn har inte glömts bort. År 2011 stod det lätt igenkännliga tornhuset Ikituuri klart och i januari 2019 flyttade de första studenterna in i Aitopaikka som är Studentbyns senaste tillskott.

En kvinna sitter på huk och håller upp en hundgodis för två hundar

Essi Pyykkö besöker ofta Studentbyns hundpark tillsammans med fyrfotingarna Kimchi och Sintra. Foto: Patricia Torvalds.

Parkaktig stämning ökar trivseln

Då man planerat Studentbyn har man lagt storvikt vid grönområdena och då man vandrar längs vägarna och gångarna som slingrar sig kring de låga höghusen är det nästan som att promenera genom en park.
Runt om kring på området hänger rönnarnas kvistar tunga av grannröda bär och på ett flertal av innergårdarna känner man doften av mogna äpplen.
Längs motionsbanan som löper vid åstranden joggar eller cyklar folk nonstop och i hundparken vid utkanten av byn samlas rikligt med hundar och hundägare.
— Vi kommer ofta hit, det här är Åbos bästa hundpark, säger Essi Pyykkö som kommit till parken från grannstadsdelen Nummisbacken tillsammans med hundarna Kimchi och Sintra.

En buss med texten "50 Studentbyn Caribia"kör längs en väg.

Studentbyns goda bussförbindelser uppskattas av invånarna. Foto: Patricia Torvalds.

Vaknar till liv i augusti

Under sommarmånaderna slumrar Studentbyn till då många av dess invånare återvänder till sina hemkommuner. Men i slutet av augusti fylls lägenheterna åter av såväl nyinflyttade gulnäbbar som mer erfarna studenter.
— Det här är ett fint ställe och jag tror jag kommer trivas i Studentbyn. Här finns allt jag behöver, en butik och bussförbindelser, säger Emil Hellberg som dagen innan flyttat från Salo till Åbo för att studera datavetenskap vid Åbo Universitet.

En ung man står utomhus

Emil Hellberg har just besökt matbutiken som ligger i bottenvåningen av det säregna tornhuset Ikituuri. Foto: Patricia Torvalds

Lägenheter för alla behov erbjuds

I Studentbyn finns bostäder med delade kök, ettor med egna kök och badrum samt familjelägenheter med egna kök och upp till fyra rum.
Özlem Berk och Mikael Robertsson hör till dem som bor i en av familjelägenheterna. Deras lägenhet, en tvåa på cirka 50 kvadratmeter, befinner sig på bottenplan vilket betyder att de även har en liten trädgårdsplätt till sitt förfogande.
— Det bästa med Studentbyn är läget, det är nära till centrum och bussarna går ofta, men näst bäst är nog vår trädgård, skrattar Berk som flyttat till Studentbyn från Villmanstrand tillsammans med Robertsson som arbetar med sin doktorsavhandling i historia vid Åbo Akademi.

Ett ungt par sitter bredvid varandra på en trappa i en trädgård.

Özlem Berk och Mikael Robertsson njuter av att ha en egen trädgård. Foto: Patricia Torvalds.

Lugnt och skönt

Studenter har ett rykte av att vara högljudda, festande och oansvariga men ingen av de studenter som jag träffar har upplevt några som helst problem under sin tid i Studentbyn.
— Det är tyst och trevligt. I mitt hus bor en kombination av ensamma studenter och familjer. Jag tror att jag är den som för mest liv här, skrattar Ibrahim.
— I vårt hus bor det inte så mycket unga människor. Våra grannar på ena sidan har ett treårigt barn och de på andra sidan har en bebis. Det är kanske lite annorlunda i den västra delen där utbytesstudenterna bor för de brukar festa en hel del, säger Robertsson.

Stenkyrka.

Studentbyn breder ut sig kring Sankta Katarina kyrka. Foto: Patricia Torvalds.

”Billigt och trevligt”

Den gröna lummiga omgivningen och det centrala läget lockar många men precis som då bostäderna ursprungligen byggdes är de förmånliga hyrorna fortsättningsvis en av de viktigaste orsakerna till att studenter väljer att flytta till Studentbyn.
— Jag valde att flytta hit eftersom det var det billigaste alternativet, säger Hellberg.
— Det är billigt och trevligt, sammanfattar Berk.
LÄS OCKSÅ:
Helena Bruun bodde i Studentbyn på 1970-talet-nu ser hon tillbaka på studietiden med värme

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter