Pargas synar socialsektorns utgifter — kan staden minska på köptjänsterna?


Socialsektorns utgifter ska synas i sömmarna, säger t.f. social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström. ÅU-foto
Om det fortsätter som hittills så riskerar socialsektorn i Pargas överskrida sin budget med drygt två miljoner euro (ÅU igår).
Familjeenheten ser ut att gå över sin budget med cirka 1,1 miljoner euro, vilket är 45 procent mer än budgeterat. Dessutom kan både äldreomsorgen och socialservicen överskrida sin budget med omkring en halv miljon euro var.
T.f. social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström betonar att det än så länge handlar om en prognos, men att det kommer att krävas hård budgetdisciplin av hela social- och hälsovårdsavdelningen.
Men staden måste bromsa utvecklingen. Därför väntas stadsstyrelsen på måndag ge stadsdirektören i uppdrag att föreslå ett åtgärdsprogram.
Att familjeenheten ser ut att överskrida sin budget med nästan 50 procent beror på att staden nu har en fungerande familjeenhet, vilket man inte hade i fjol.
– Under en del av fjolåret hade enheten ingen personal, medan vi nu har byggt upp en ny enhet med full bemanning, som jobbar för fullt.
Därmed har enhetens personal också kunnat ta tag i ärenden som inte har varit möjliga att åtgärda tidigare.
Trots det är det inte är acceptabelt att budgeten hotar att överskridas med 45 procent, säger Lindström.
– Vi måste syna verksamheten och varje enhet. Vad är det som gör den så dyr?
Dyra, men nödvändiga köptjänster
En del av förklaringen är att vissa köptjänster inom familjearbetet är mycket dyra.
Servicen köps in från Åboregionen, den måste fås på två språk och avstånden ut i skärgården är långa.
Köptjänsterna behövs, trots att familjeenheten nu jobbar med full bemanning. Men två familjearbetare räcker inte till.
– Vi har inte tillräckligt med reurser där ännu, utan måste köpa tjänster till, säger Lindström.
Något som ska utredas är om staden i fortsättningen kan producera en del av de nuvarande köptjänsterna själv.
Hennes förhoppning är att staden ska kunna arbeta mer förebyggande, i stället för att åtgärda problemen när de redan har uppstått, eftersom det är mycket dyrare.
– Anstaltvård för unga inom barnskyddet är mycket dyrt. Men att arbeta mer förebyggande är inget man gör över en natt, utan det måste byggas upp under många år med bland annat lågtröskelverksamhet för familjer, så att människor inte behöver må väldigt dåligt förrän de får hjälp.

Allt flöer äldre behöver allt mer vård. ÅU-foto
Allt fler äldre behöver allt mer och tyngre vård
Också kostnaderna för äldreomsorgen hotar att skena iväg, främst för att fler äldre behöver mer vård.
– Vårdbehovet har ökat otroligt mycket. Ett serviceboende som har en viss mängd personal behöver större personalstyrka för att personalen ska orka när klienterna blir mer vårdkrävande. Samtidigt råder det personalbrist både inom äldreomsorgen och hälsovården i hela landet.
Att socialservicen är dyr beror på att verksamheten är så mångfascetterad.
– Också här ska vi syna verksamheten och se om vi kan göra mer själva i stället för att köpa tjänster. Servicen för Pargasborna ska ändå vara den samma, men kanske den kan ordnas på ett annat sätt?
Pargas och Kårkulla ska diskutera rollfördelningen
Ett exempel är samkommunen Kårkulla.
– Vi ska diskutera med tjänstemännen och med nämndmedlemmarna om vad vi kan göra där så att vi får en fortsatt god vård, men på ett kostnadseffektivt sätt.
Ska Pargas diskutera om man kunde ta över en del av Kårkullas verksamhet, något som har diskuterats i andra städer?
– Det är inte aktuellt. Samtidigt har Kårkulla speciella band till Pargas och vi är vana att de sköter helheten. Men brukarna ska bli mer delaktiga i samhället och inom 2020 upphör institutionsvården vid Kårkulla. Vilken är Pargas stads nya roll där? Vi måste tillsammans med Kårkulla diskutera vårt samarbete och den framtida rollfördelningen.
När vi nu tangerar förebyggande åtgärder hoppas jag att även olika terapiformer hålls kvar, även i Pargas. Nu är situationen den att en del verksamhetsidkare redan flyttat sin verksamhet till Åbo. Att skicka en kund till till Åbo t/r med taxi gör att redan transporten är dyrare än terapin.
”Halloj Rolle, talar du inte nu i egen sak?” undrar kanske den observante. Jo, min hustru hör till dem som erbjuder terapi i Pargas, mera specifikt funktionsinriktad musikterapi.
Med denna kan man i ett tidigt skede hjälpa barn med skolsvårigheter och etablerade diagnoser som t.ex. ADHD, ADD samt även rehabilitera barn med utvecklingsstörningar. Detta hjälper i sin tur föräldrarna att orka bättre och förebygger utfrysning av elever i skolmiljö -> bättre psykisk hälsa. Många lärare och skolgångsbiträden kan säkert vittna om fördelarna med tidig terapi och åtgärderna i detta skede är avsevärt billigare än senare då problemen eskalerat.
Terapin är ett tätt samarbete mellan terapeut, lärare, skolpsykolog och läkare och terapin finansieras typiskt av stad eller FPA medelst betalningsförbindelser. I vissa fall kan terapin även bekostas med stipendier eller medel från sjukvårdsdistikt m.m.
Rolle Möller, Pargas