Förflytta dig till innehållet

Näthandeln fortsätter öka kraftigt — 40 procent av elektronikköpen görs i dag digitalt

Kai Brück, butikschef i Giganttis affär i Reso. Foto: J-O Edberg


Allt fler väljer att handla över nätet. Enligt uppgifter från Finsk handel ökade finländarnas inköp över nätet med sex procent i fjol.
Och takten ökar, i år väntas näthandeln växa med i snitt nio procent.
Köp av bruksföremål förflyttas allt mer till digitala kanaler.
Till exempel köp av elektronik görs nu till cirka 40 procent digitalt.
Tillväxten sker på alla fronter, men den kanske märks tydligast hos de stora aktörerna.
Kai Brück, butikschef i Giganttis affär i Reso, noterar att försäljningen över nätet ökar rejält.
– Trenden är helt klar. Och det som ökar mest är konceptet där våra kunder köper produkten på nätet för att sedan hämta varan i vår butik, säger han.
Men behovet av kundbetjäning i butiken finns fortfarande trots att allt fler kunder besöker företagets webbsidor.
– Dagens tekniska apparater är sådana att kunderna behöver vägledning och instruktioner om hur de fungerar. Det gäller bland annat telefoner, datorer och tv-apparater, säger Brück.
De nyaste tv-modellerna som Gigantti säljer kräver en kalibrering för att bildkvaliteten ska bli optimal.
– Det här kostar extra, och det är frivilligt. Men det är en åtgärd som kunden inte kan göra själv. Samtidigt som tv-apparaten kalibreras brukar vi också installera alla applikationer färdigt i smart-tv:n, säger Brück.
Jan-Ole Edberg

Tekniken i dagens tv-apparater är så avancerad att kunderna kan behöva hjälp med hur apparaten fungerar.


Sett över hela landet ökade Giganttis näthandel med ett tvåsiffrigt tal under senaste kvartal. Försäljningen över nätet ökade med 23 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Kommunikationschef Anniina Korpela vid Gigantti säger att många kunder också besöker företagets webbsidor för att jämföra priserna och bekanta sig med produkterna innan de köper dem i affären.
– Man tittar i synnerhet på priserna eftersom det nuförtiden går lätt att jämföra priser på nätet, säger Korpela.
Möjligheten att köpa produkten på nätet och sedan hämta varan från närmaste Gigantti-affär verkar ha gått hem hos konsumenterna. Produkten kan hämtas en timme efter att köpet har gjorts.
– Det här konceptet blir allt populärare, säger Korpela.
Hälften av företagets näthandel sköts på det här viset.
Köp av bruksföremål förflyttas allt mer till digitala kanaler. Till exempel köp av elektronik görs nu till cirka 40 procent digitalt då andelen 2023 uppskattas uppgå till cirka 60 procent.

Många kunder bekantar sig med produkten i butiken innan de köper den på nätet. Foto: J-O Edberg


Enligt Korpela har den ökande näthandeln inte påverkat försäljningen i butikerna negativt.
– Också försäljningen i butikerna ökar även om takten inte är lika snabb som inom näthandeln. Försäljarna behövs eftersom kunderna ofta frågar om råd. Många produkter som säljs i dag är så tekniskt avancerade att kunderna behöver hjälp med hur de fungerar och hur de används, säger hon.
Korpela har inga uppgifter om hur stor försäljningsökningen är i butikerna i förhållande till handeln på nätet.
Näthandelns andel av Giganttis hela försäljning är för tillfället 10 procent.
Också Motonet har en betydande tillväxt i näthandeln.
Enligt försäljningsdirektör Toni Stigzelius växer företagets försäljning över nätet mera än vad näthandeln ökar i snitt.
— Vi ger inte ut specifika siffror men klart är att vår försäljning över nätet ökar kraftigt. Ett koncept som tydligt ökar är att kunden köper varan i vår webbutik, sedan kommer man och hämtar den i närmaste Motonet-affär, säger Stigzelius.
Stigzelius jobbade 15 år inom sport- och fritidsbranschen, senast som vd i XXL Finland, innan han kom till Motonet.
Tillväxten i företagets näthandel har de senaste åren varit så god att Motonet nått positionen som en av landets största webbutiker mätt i försäljning efter Verkkokauppa.com, Gigantti och Power.

Toni Stigzelius, försäljningsdirektör i Motonet. Foto: J-O Edberg


– Företaget har en lång tradition när det gäller försäljning av produkter över nätet. Det är också en av orsakerna till att handeln konstant ökar, säger Stigzelius.
Företaget har haft försäljning över nätet sedan slutet av 1990-talet, Motonet var bland de första i landet som startade webbutik.
I dag har företagets webbsidor två miljoner besök i månaden.
– Vi har en stark nättrafik, och försäljningen online visar en jämn ökning över hela linjen, säger Stigzelius.
Utöver att kunderna köper produkter i webbutiken besöker man också företagets webbsidor för att bekanta sig med produkterna och deras egenskaper. Sedan görs köpet i affären där man samtidigt kan fråga råd i kundbetjäningen.
– Våra butiker är fortfarande mycket viktiga trots att försäljningen över nätet ökar. Båda behövs, säger Stigzelius.
Motonet utvidgar kontinuerligt sitt butiksnät. Under det senaste året har man öppnat fyra nya affärer, en av dem öppnades i S:t Karins i fjol.
Motonet säljer i dag mycket annat än bilreservdelar. Sortiment har utökats till båttillbehör, produkter för fiske och jakt, hem och fritid samt verktyg, arbetsredskap och material för byggandet.
– Det breda sortimentet gör att vi konkurrerar med många företag som har försäljning över nätet, säger Stigzelius.
Bland de inhemska konkurrenterna finns Biltema, Fixus, Puuilo, Tokmanni, K-rauta och Starkki.
– Dessutom konkurrerar vi med flera utländska företag, säger Stigzelius.
En trend inom näthandeln är att det blivit allt vanligare att göra inköpen mobilt. I fjol gjordes nästan 40 procent av köpen med mobiltelefon eller tablett.
Det är en ökning med 13 procent sedan 2016 då 27 procent av e-handeln var mobil.
Läs också: Också mathandeln över nätet ökar

Dela artikeln

En kommentar: “Näthandeln fortsätter öka kraftigt — 40 procent av elektronikköpen görs i dag digitalt

  1. Göran Ek skrev

    Där har Kai Brück fel gällande kalibrering av skärmar att användaren inte kan göra det själv. Antingen köper man kalibreringsmätare till datorn för ungefär SAMMA summa som tjänsten kostar och behövs om man vill ha optimal bildkvalité på datorn, skärmar, tv:n och även tablets eller så bläddrar man i olika diskussionsforum för teknik efter andras inställningar. Ett ”problem” är att alla skärmar är mer eller mindre unika trots samma modell och samma panel.
    Det gäller bara att sätta sig in i hur en produkt och programvara fungerar.
    En annan sak som är fel att påstå är att dagens elektronik är för avancerad och användarna behöver ”vägledning” för att ens använda dem. För en som är uppvuxen med C64/Amiga och MS-DOS så skrattar bara åt detta.
    Dessa tjänster är kanske bra för vissa, men för de flesta så gäller det bara att testa sig fram och ta reda på. Finns något som kallas för Google, något som man önskade sig att fanns när man själv var ung och istället satt och bläddrade i tekniktidningar för att få reda på något 🙂
    Dagens telefoner är tråkiga med mer eller mindre samma hårdvara under skalet, en stor skärm och dessutom många modeller helt i glas som går lätt sönder. Vill ha en modern version av t.ex Nokia Communicator E90/9500 med Android.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter