Förflytta dig till innehållet

Nagugin fick silver i internationell sprittävling

Peter Alexis
Snart dags för sprittillverkning. Jonathan Smeds ska tillverka gin och whisky i de gamla Flipperhallarna i Vikom under namnet Nagu destillery.

Snart dags för sprittillverkning. Jonathan Smeds ska tillverka gin och whisky i de gamla Flipperhallarna i Vikom under namnet Nagu destillery.Peter Alexis

Jonathan Smeds i destilleriet i de gamla Flipperhallarna i Vikom. ÅU-foto


Det är inte ens två månader sedan nystartade Nagu Distillery lanserade sitt första gin, men destilleriet har redan hunnit få pris för sin dryck. Ginet fick silver i sin tävlingskategori då den Londonbaserade vin-och sprittävlingen International Wine & Spirit Competition (IWSC) ordnades för 50:e gången.
– Det är jätteroligt att få ett internationellt erkännande, särskilt med tanke på att vi hållit på så kort tid, säger Jonathan Smeds som tog över destilleriet med kompisen Anton Lindholm i fjol. Företaget grundades redan 1996, men hade varit inaktivt under en längre tid.
Silvret kom i tävlingsklassen Gin & Tonic. För att delta skickar man in en provflaska av sitt gin, som en jury bestående av 400 personer provsmakar. Alla ginsorter blandas ut med samma tonic. Utgående från domarnas poäng rankas deltagarna i olika kategorier. Bara en dryck placerades i guldkategorin.
Naguginet delar silverplatsen med ett tjugotal andra ginsorter.
– Det var hundratals, om inte tusen olika gin som deltog, så det är verkligen en stor tävling. Det finns en i San Francisco som är ännu större, men annars hör IWSC till de mest prestigefyllda dryckestävlingarna i världen.
IWSC delade också ut priser för gin i andra kategorier. Totalt belönades kring 560 ginsorter med utmärkelser.
Priserna delas ut under en festbankett i London i november, men Smeds vet inte ännu om han kommer att vara på plats för att ta emot priset.
Vad ger det att vara med i den här sortens tävlingar?
– Det visar att ens produkt håller måttet också internationellt. Den här branschen är svår eftersom vi inte får göra reklam för våra produkter, så tävlingar är ett av få sätt att få synlighet.
Smeds nämner Kyrö Distillery som ett exempel på ett destilleri som blivit känt tack vare sin medverkan i IWSC. Deras Napuegin fick första pris i Gin & Tonic-kategorin år 2015.
– På ett sätt rider vi på samma våg som de startade.
Enligt Smeds har försäljningen gått bra under de första två månaderna. Produktionskapaciteten i de gamla Flipperhallarna i Vikom uppgår till cirka 20 000 flaskor per år, och kommer troligtvis att utökas till nästa år.
– Vi har också planer på att inom det närmaste året lansera en egen akvavit och en ny sorts gin, säger Smeds.
Liksom Kyrö Distillery har Nagudestilleriet börjat med gintillverkning för att på längre sikt producera whisky. Whiskyn måste lagras i minst tre år och gintillverkningen är ett sätt att få inkomst under processens gång.
Artikeln uppdaterad 1.8 klockan 12.55 med mer information om antalet gin som belönades med utmärkelser.
LÄS OCKSÅ:

Brännvinspannorna puttrar i Nagu – lokal whisky och gin ska produceras i Flipperhallarna i Vikom

 
 

Dela artikeln

En kommentar: “Nagugin fick silver i internationell sprittävling

  1. Göran Ek skrev

    Grattis!
    Bara kittlar på tungan för att någon dag ta ett glas av lokal dryck med smak och styrka.
    Intressant nog så är det tydligen skillnad på hur olika destillerier bahadlas i detta land. I maj läste man om Arctic Brands Group i Esbo inte får sälja sin gin som även den har fått pris för ”världens bästa” gin. Det är pga. att Valvira tolkar att det är olagligt att marknadsföra sig på internet trots att man inte gör det i Finland eller riktar reklam åt finska medborgare på finska, så ABG sattes med försäljningsförbud i Finland.
    Hur kan finska alkohollagar om reklam och marknadsföring gälla i andra länder och internet? Ser mera ut som något politiskt egenintresse bakom denna idioti.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter