Små möjligheter för Pargas att ingripa i ofog och skadegörelse


Här flög en sten in i Johanna Craafords sovrum. Genom fönstret ser man till Bläsnäs badstrand. Foto: Pia Heikkilä
Den senaste tidens ordningsproblem med brända soptunnor och krossade fönsterrutor väcker oro i Pargas.
Det allvarligaste fallet inträffade natten till söndagen då Johanna Crafoord i Bläsnäs fick en sten genom sovrumsfönstret.
Hon polisanmälde händelsen och i tisdags skrev hon ett öppet brev till Pargas stad.
Crafoord skriver bland annat att det finns mycket som staden skulle kunna göra: se över infarterna till badplatsen, trafiken på Åsuddsvägen, patrullera i området kvällstid med mera.
Av någon anledning har man ändå inte gjort något, skriver Craaford.
Svårt för staden att ingripa
Den avgående tekniska chefen Ted Bergman är medveten om problematiken, men säger att stadens möjligheter att ingripa är begränsade.
Skulle staden till exempel stänga av infarten till Bläsnäs badstrand med en bom, stängs också den stora allmänheten ut från en kommunal badplats som ska vara öppen för alla, säger Bergman.
Det är inte heller alldeles lätt att inrätta ett skilt avgränsat område där ungdomarna kan köra med sina mopeder och bilar.
– Då kommer man in på ansvarsfrågan i fall det händer en olycka på en av staden anvisad plats. Området borde ha någon form av övervakning och det vill ungdomarna inte ha.

Ted Bergman tror inte på lätta lösningar för att lösa problemen med skadegörelse och ofog i Pargas. ÅU-foto
Ungdomarna i Pargas brukar också samlas på parkeringsplatsen vid ishallen.
Frågan om att bygga refuger eller farthinder där har diskuterats i olika repriser inom staden, men inte heller det är en lätt lösning, säger Bergman.
– Löser man ett problem på ett ställe, flyttar det till ett annat ställe. Farthindren skulle också göra det svårare för bussarna att köra på parkeringsplatsen.
Craaford besökte också stadshuset i hopp om att träffa stadsdirektör Patrik Nygrén. Under hans semester var det utbildningschef Ulrika Lundberg som tog emot Craaford.
Crafoord beskriver mötet som sakligt och bra och på frågan om vad staden tänker göra fick hon som svar att problemen eventuellt skulle diskuteras på ledningsgruppens möte om ett par veckor.
Vi sägs vara världens lyckligaste samhälle (fast de som får stenar genom fönstret kanske inte hör till de allra lyckligaste). Vi har världens bästa skola och genom att vi har bland de högsta skatteuttagen i världen så ger vi våra beslutfattare och myndigheter enorma resurser. Men när det gäller att stävja ofog och vandalism, som till och med kan orsaka fara för hälsa och liv, så står det offenliga, dvs. både Pargas stad och polisen, tydligen totalt handfallna. Nå, Pargas stad är ju kanske inte känd för att snabbt och resolut fixa saker och rätta till missförhållanden men av polisen kunde man vänta sig litet mera. Stefan Holmström kom i veckan, i en ledare i ÅU, med ett fint förslag. Fast polisen säkert måste prioritera bland uppdragen så kan de nog åtmistone som en punktinsats besöka Bläsnäs och – som finnen säger jalkautua- och kolla läget. Detta skulle påminna bråkstakarna att samhället nog övervakar och kanske ge förnyad respekt för ordningsmakten. Om det nu är så (jag hoppas inte) att priset för ”lyckligheten” är att vi inte kan komma åt eller åtgärda bus och fanstyg så kanske vi kunde ha råd att en aning minska på lyckan och satsa på litet mera ordning.
Skall man vara tvungen att sätta upp en massa övervakningskameror (som inte syns såklart och filmar även annat än sitt område) för att få slut på skadegörelse av andras egendom?
Ett tecken på att det behövs polis på orten som finns på plats så snabbt som möjligt. Och ett annat tecken på att ungdmar inte har något ställe att fördriva tiden på. Men eftersom det förstörs så skall man inte räkna med att det görs något i framtiden och få är villiga att satsa tid och resurser på att ständigt repararera.