Förflytta dig till innehållet

I Egentliga Finland ökade antalet anmälda våldsbrott med över 7 procent och narkotikabrott med 24 procent under årets första hälft

Sofia Westerholm/SPT
Övre kroppen av två polistjänstemän. Man ser inte personernas ansikten utan endast uniformerna med texten "Poliisi"

Det totala antalet brott mot strafflagen har aningen minskat i Sydvästra Finland, visar statistiken för årets sex första månader.
Det är främst egendomsbrotten som i år har minskat i antal. Statistiken för våldsbrott, sexualbrott och trafikbrott är däremot dystrare.

I Egentliga Finland ökar brotten medan de minskar i Satakunta

Skillnaderna mellan olika områden är ändå stora. I Satakunta har antalet för de flesta brottstyperna i år minskat, medan de i Egentliga Finland klart ökat.
Det totala antalet våldsbrott har nationellt sett hållits på samma nivå, men i Egentliga Finland har antalet ökat med 7,68 procent.
I Sydvästra Finland har antalet sexualbrott också i år ökat med nästan en femtedel, och även här beror ökningen nästan uteslutande på de höga siffrorna i Egentliga Finland.
Våldtäkterna har minskat, men andra sexualbrott har ökat. Ökningen beror troligtvis delvis på att diskussionen om sexualbrott i dag är öppnare och att tröskeln för att anmäla dem därmed har blivit lägre.
Speciellt statistiken för fall av sexuellt utnyttjande av barn tyder på detta. Av de 116 brott som anmälts i Sydvästra Finland hittills i år har endast 62 skett i år. Resten är alltså äldre fall som nu rapporterats.

Narkotikabrotten ökade nästan med en femtedel

Också narkotikabrotten har ökat i Sydvästra Finland, och också här beror ökningen på Egentliga Finland. I Satakunta har narkotikabrotten minskat medan de i Egentliga Finland ökade med hela 24 procent.
Polisen konstaterar att den höga siffran tyder på att det är lätt att få tag på droger och att det finns en hel del på marknaden.
Antalet grova trafikbrott har också ökat, både fall av fortkörning och rattfylleri. Av rattfylleristerna var över en tredjedel påverkade av droger, inte alkohol.
Läs hur statistiken ser ut för hela landet här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter