Förflytta dig till innehållet

Konstsamfundet totalfredar stort skogsområde i Kimitoön – den biologiska mångfalden på området är en orsak

Utsikten från Söderlångvik gårds fredade skogsmarker i Purunpää. Foto: Adrienne Westerback.


Föreningen Konstsamfundet och Söderlångvik gård totalfredar ett 200 hektar stort skyddsområde i Purunpää i Kimitoön. 
Skyddsområdet består till största delen av skog och all skogsvård på arealen är nu förbjuden. Förbudet att bygga fortsätter på ytterligare 400 hektar. 
Beslutet gick igenom i måndags och det betyder att man inte längre får göra några skogsbruksåtgärder på området. 
– Det är den ekonomiska aspekten som faller bort på det här nu, förklarar Siv Vesterlund-Karlsson, skogsansvarig på Söderlångvik gård. 
– Hädanefter satsar vi enbart på de ekologiska och sociala bitarna, det vill säga skogen får växa utan att vi gör något och i framtiden har vi möjlighet att planera naturstigar i terrängen. 

Purunpää. Foto: Mathias Lönnström.

Områdets naturvärden är en orsak till fredningen

Det är Purunpääs många naturvärden, och att innerskärgården på området övergår till ytterskärgård utan den traditionellt förekommande mellanskärgården, som ges som skäl till fredningsbeslutet. 
Den fredade skogsmarkens livsmiljöer i Purunpää består av lundar, moskogar och torvmarker, som är viktiga med tanke på den biologiska mångfalden. Därtill finns det skogsbevuxna berg, stup och blockfält på området. 
En naturinventering, som gjordes 2017–2018, visade dessutom att de markhäckande fåglarnas antal på området är betydande, vilket till stor del beror på den jakt av mårdhund och mink som bedrivits där. 
Det är förbjudet att campa på området men rekreation och jakt är fortfarande tillåtet. 

Söderlångvik gårds förvaltare Mikael Jensen och gårdens skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson ser fram emot att följa med hur det totalfredade området i Purunpää utvecklas utan mänsklig påverkan. Foto: Adrienne Westerback.

Utmanande att bedriva skogsbruk där

Söderlångvik gård äger 7000 hektar skog i Kimitoön och i Pargas. 
Av dessa består 4500 hektar av så kallad växtlig skog, det vill säga skog som sköts traditionellt. 
Gårdens skogsbruk inbringar en medelinkomst på 750 000 euro i året, men den här siffran kan varierar kraftigt menar Mikael Jensen, förvaltare på Söderlångvik gård. 
– Vi avverkar enligt tillväxt och inkomsten är inte samma varje år eftersom den beror av faktorer som bland annat skogens åldersstruktur, säger han. 
Genom fredningsbeslutet försvinner en del av skogsbrukets totala inkomst, men enligt Vesterlund-Karlsson är en totalfredning ändå den bästa lösningen. 
– Det är en förlust som måste tas. Terrängen på området är väldigt varierande, vilket gör att bedrivandet av skogsbruk där är ganska utmanande, förklarar hon.  

Mathias Lönnström

Ett skogsområde på 200 hektar är nu totalfredat på Purunpää. Foto: Mathias Lönnström.

”Spännande att se hur skogen utvecklas”

Genom fredningen erhåller Söderlångvik gård en engångsersättning på 615 300 euro för nuvarande virkeskapital, men efter det ger området ingen ekonomisk vinning längre. 
– Men det ska bli spännande att få följa med hur skogen nu utvecklas på egen hand, säger Mikael Jensen. 
Vesterlund-Karlsson instämmer. 
– Och så finns det en glädje i att få satsa på de ekologiska och sociala aspekterna, medan vi på övriga områden även kan ta de ekonomiska målen i beaktande. 
Vesterlund-Karlsson tror att någon egentlig skillnad i skogens utveckling kommer att bli tydlig först om dryga tio år. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter